Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kratkoe_posob.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
445.44 Кб
Скачать

Комп'ютерна графіка

В умовах сучасного рівня комп'ютеризації виробничої і невиробничої сфери потрібні фахівці, що володіють образно-графічним мисленням і ерудицією, для рішення задач управлінського, комерційного, конструкторського діловодства; архітектури; дизайну; науки й ін.

Комп'ютерна графіка відкриває нові можливості для:

  • розвитку просторового й образного мислення, для рішення геометричних задач;

  • підвищення рівня засвоєння навчального матеріалу (студент може керувати компонентами зображення: змінювати їхню форму, зміст, розміри, колір);

  • зорового моделювання;

  • анімації - для створення кольорових малюнків і динамічних зображень.

Гипертекст-технології - це текст з асоціативністю. Такі можливості гіпертексту реалізуються через спеціальні зв'язки (lіnks) - виділені або підкреслені слова, фрази, що утворюють шляхи до визначених частин документа, або до інших документів, логічно зв'язаних з даним документом. Таким чином, одним натисканням клавіші користувач переходить до потрібної частини документа або до нового документа.

Віртуальна реальність - це комп'ютерні системи, що задіюють не тільки зоровий і слуховой аналізатори, але також і такі органи почуттів, як дотик, нюх, вестибулярний апарат і ін. В ідеалі віртуальна реальність дозволяє створити такі ситуації, реальність або існування яких людина не може визначити.

Ця особливість дуже вдало знаходить своє застосування у професійній освіті, коли комп'ютерна система моделює визначену ситуацію, яка може виникнути в професійній діяльності.

Мережні технології і телекомунікації - Інтернет ("Іnternatіonal Net" - Міжнародна мережа) в основі якого лежить інформаційний кібер-простір з властивістю звужуватися до дисплея персонального комп'ютера і поширюватися по планеті за лічені секунди.

Основні функції Інтернет:

  • електронна пошта для обміну інформаційними ресурсами;

  • мережа користувачів (Usenet), що складається з інформаційних збірників визначеної тематики (група новин, чаты (інтерактивний діалог), конференції, предметні сервери);

  • всесвітня павутина (WWW (World Wіde Web) - гігантське неорганізованесередовище, котре містить: довідники, пошукові системи, каталоги.

3. Створення інформаційного професійно-освітнього середовища

3.1 Медіатека являє собою комплекс нових форм послуг з використанням засобів інформації, сучасної комп'ютерної техніки і засобів зв'язку.

До медіатеки входять:

1. Бібліотека - робоча зона якої, як правило, традиційна, але передбачає наявність комп'ютерної техніки з доступом в Інтернет і електронний каталог, а також ксерокопіювальну техніку.

2. Відеотека - у її робочій сформований фонд навчальних відеозаписів. Вона має відеомагнітофон, DVD, відеокамеру, телевізор, кабельне телебаченя.

3. Фонотека, де сформовано фонд фоно- і магнітозаписів, СD-дисків, апаратура для їхнього прослуховування і т.д.

4. Діатека - фонд діафільмів і діапозитивів.

5. Комп'ютерна зона, де сформовані фонди: СD-ROM-дисків і дискетотека.

У медиатеці створюються умови для самостійної роботи учнів, для одержання викладачем необхідних науково-методичних матеріалів. На базі медіатеки викладач може проводити заняття, що носять груповий або індивідуальний характер. Він може організувати також самостійну роботу учнів у вигляді індивідуальних занять і завдань для самопідготовки. У результаті такої роботи учневі доступна не тільки предметна або професійна інформація, він одержує навички самостійної роботи з ІКТ (електронні каталоги літератури, енциклопедії, бази даних, довідники).

3.2 Локальна комп'ютерна мережа (Інтранет) - комп'ютерна комунікація, що дає можливість поповнення інформаційних потоків будь-якого змісту і форми, передача тексту, зображень, звуку, програм, документів і т.д.

Вони застосовуються на підприємствах, в організація, установах, що значно підвищує якість і оперативність професійної діяльності.

Якщо раніше мова йшла про використання глобальної мережі Інтернет. То на даному етапі зміцнюється думка, про те, що для більшості практичних працівників внутрішня інформація є більш важливою й актуальною. Її найважливіше завдання - збір достовірних даних, керування потоками інформації, їхня систематизація й обробка.

3.3 Створення інформаційних порталів і асоціацій

Науково-освітній портал - диференційована пошукова система, що забезпечує доступ до персоніфікованої інформації для користувачів. Наприклад, портал університету. Елементарним осередком порталу є мікропортал викладача, студента, кафедри, що включають електронні сторінки з різними зведеннями й інформацією.

Інформаційні асоціації університетів, - основна мета яких інтеграція наука й освіта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]