Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kratkoe_posob.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
445.44 Кб
Скачать

Технологічна практика передбачає ознайомлення учнів з технологією виробництва і на цій основі формування умінь за фахом.

Призначення переддипломної практики:

- узагальнення й удосконалювання знань;

- формування професійних умінь найвищого рівня за фахом і спеціалізацією;

- вивчення прав і обов'язків майстра цеху, ділянки;

- вивчення питань забезпечення безпеки життєдіяльності на підприємстві;

- визначення особливостей організації і планування виробництва.

Технологічна і переддипломна практики проводяться на виробництві (базові підприємства і науково-дослідні організації й установи) за договором між навчальним закладом і підприємством.

Керівники практик:

1. Викладачі - здійснюють учбово-методичне керівництво. Один викладач керує групою в 20 - 30 чоловік. Він консультує учнів, складає графіка переміщення по робочих місцях, робить допомога в складанні звіту по практиці.

2. Керівник від базового підприємства:

- організує роботу практикантів відповідно до робочої програми і графіком проходження практики,

- проводить інструктаж з техніці безпеки й охороні праці,

- здійснює облік роботи учнів,

- організує проведення лекцій і семінарів, практичних занять на підприємстві,

- здійснює поточний контроль,

- дає висновок про роботу учнів.

Курсове проектування - застосовується на заключному етапі вивчення навчального предмета і дозволяє застосувати отримані знання при рішенні комплексних виробничо-технічних і інших задач, зв'язаних зі сферою діяльності майбутніх фахівців.

Дидактичними цілями курсового проектування є:

- навчання учнів професійним умінням;

- поглиблення, узагальнення, систематизація і закріплення знань за предметом;

- формування умінь і навичок самостійної розумової праці;

- комплексна перевірка рівня ЗУН.

Курсові проекти виконують по предметах загальнопрофесійного і спеціального циклу; у процесі їхньої підготовки учні вирішують технічні або виробничі задачі (конструювання об'єкта, розробка технологічного процесу, проектування робіт і т.д.).

Курсові роботи пишуть по гуманітарних загальпрофесійних і спеціальних предметах (економіка, педагогіка і т.д.). У процесі виконання курсових робіт учні вирішують планово-економічні задачі або задачі учбово-дослідницького характеру.

Курсові проекти і роботи виконують по індивідуальних завданнях, що носять характер учбово-виробничої задачі.

Учбово-виробнича задача звичайно формується таким чином, щоб у ній відбивав конкретний виробничий зміст, часто зв'язане з процесом виробництва на підприємстві, де учень проходить практику.

Робота учнів по курсовому проектуванню виконується звичайно протягом семестру поряд зі звичайною щоденною навчальною роботою, тому вимагає ретельної організації праці, і планування особистого часу. У зв'язку з досить великою трудомісткістю, індивідуальною своєрідністю кожного курсового проекту викладачі організують поетапну роботу учнів.

Курсовий проект або робота захищається на кафедрі перед комісією з декількох викладачів, включаючи керівника проектування. При захисті проекту учень вчиться не тільки правильно викладати свої думки, але й аргументовано відстоювати, захищати висунуті рішення, результати проектування, рекомендації.

Дипломне проектування - застосовується на завершальному етапі навчання в середньому професійному навчальному закладі і полягає у виконанні учнями дипломних проектів або дипломних робіт, на підставі захисту яких Державна атестаційна комісія виносить рішення про присвоєння випускникові кваліфікації.

Дидактичними цілями дипломного проектування є:

  • розширення, закріплення і систематизація знань,

  • удосконалювання професійних умінь і навичок для творчого рішення конкретних професійних задач, що відповідають профілеві діяльності і рівневі утворення фахівця;

  • розвиток умінь і навичок самостійної розумової праці;

  • перевірка і визначення рівня підготовленості випускників до самостійної професійної діяльності.

Для рішення учбово-виробничих задач дипломного проектування учні повинні використовувати максимум знань, отриманих за фахом і спеціалізацією. Ця вимога досягається комплексним характером дипломного проекту, що включає технологічні, конструкторські, економічні, управлінські аспекти.

Дипломне проектування (робота) здійснюється за графіком, що учень розробляє під керівництвом керівника. Захист дипломного проекту, роботи відбувається на засіданні державної екзаменаційної комісії (ГЭК), персональний склад якої призначає директор навчальної установи і затверджує Міністерство освіти. У комісію можуть входити і представники підприємств.

Форми позанавчальної роботи

З метою розвитку пізнавальних інтересів, творчій діяльності, науково-дослідній діяльності учнів у професійних навчальних установах проводять позанавчальну роботу, основні форми якої:

Олімпіада, конкурс, турнір - змагання учнів на краще виконання визначених завдань в галузі навчальної дисципліни (предметні олімпіади) або в галузі професійної діяльності (професійні олімпіади). Основна мета - виявлення і розвиток інтересів і здібностей учнів.

Факультатив, спецкурс - організаційна форма, що служить для поглиблення і поповнення науково-теоретичних знань по дисципліні і за професією, розвитку творчих здібностей учнів, вивчення додаткових дисциплін.

Предметний гурток, гурток технічної творчості, експериментально-конструкторське бюро, проблемна група - сприяє виявленню і розвитку інтересів і творчих здібностей учнів у визначеній науковій або професійній галузі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]