Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kratkoe_posob.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
445.44 Кб
Скачать
  1. Державний освітній стандарт професійної освіти

Навчальний процес у будь-якому професійному навчальному закладі здійснюється на основі нормативних документів, прийнятих на рівні Міністерства освіти і науки України, а також документів, розроблювальних самим професійним навчальним закладом.

В умовах розширення академічних свобод освітніх установ, розвитку варіативності і гнучкості змісту освіти, підвищення вимог до рівня освіченості, професійній мобільності і конкурентноздатності випускників засобом формування єдиного освітнього простору є Держстандарт.

Державний освітній стандарт професійної освіти (В Україні діє Дерстандарт професійно-технічної освіти та Держстандарт вищої освіти) являє собою комплекс нормативних, організаційних і методичних документів, що визначають структуру і зміст освіти і створюють основу для забезпечення необхідної якості підготовки фахівців.

Уведення державних освітніх стандартів здійснюється відповідно до Закону України "Про освіту". Держава встановлює в обов'язковому порядку обов'язковий мінімум змісту основних освітніх програм, максимальний обсяг навчального навантаження учнів і студентів, а також вимоги до рівня підготовки випускників.

До документів Держстандарту відносяться:

- основні положення стандарту;

- освітньо-кваліфікаційні характеристики випускника професійного навчального закладу;

- базисний та типовий навчальний план підготовки учнів та студентів за різними освітніми напрямками;

- типові навчальні програми навчальних предметів, виробничого навчання і виробничої практики;

- контроль знань, умінь і навичок, кваліфікаційна атестація;

- перелік обов'язкових основних засобів навчання;

- вимоги до освітнього рівня абітурієнтів;

- терміни навчання.

Базисний навчальний план - є складовою частиною Держстандарту і є основою для розробки типових і робочих навчальних планів, а також документом для їхнього фінансування з держбюджету.

Він містить обов’язкову та варіативну частини. Перелік дисциплін обов’язкової частини повністю включаються до робочого навчального плану. Варіативні дисципліни – це дисципліни за вибором:

  • навчального закладу – їх включають до робочого навчального плану за наявністю узакаді освіти відповідної матеріально-технічної та методичної бази, кадрів;

  • студентів (спецкурси).

Типовий навчальний план - документ, що встановлює на державному рівні перелік і обсяг навчальних циклів і предметів, стосовно до професії і спеціальності з урахуванням кваліфікації і базового терміну навчання. Він носить рекомендаційний характер і визначає ступінь самостійності навчальних установ у розробці робочих навчальних планів.

Типова навчальна програма - документ, що є частиною Держстандарту і детально розкриває обов'язкові компоненти змісту навчання, а також параметри якості засвоєння навчального матеріалу за конкретним предметом навчального плану.

В основу формування державного стандарту покладено принципи:

1. Пріоритет якості підготовки фахівців. Цей принцип, насамперед, відбиває в кваліфікаційній характеристиці випускника за фахом, що містить у собі види професійної діяльності, узагальнені професійні функції по видах діяльності, а також ЗУН, необхідні випускникові відповідного профілю підготовки для виконання цих функцій.

2. Посилення професійної спрямованості змісту освіти шляхом відновлення професійних освітніх програм відповідно до потреб ринку праці, галузей економіки і соціальної сфери, перспектив їхнього розвитку.

3. Перевірка, вимір і оцінка якості підготовленості випускників. Цей принцип реалізується у вимогах до освіченості випускника, що відбивають запити особистості, суспільства, держави, а також перспективи розвитку професійної освіти.

4. Відповідність змісту ПО сучасним тенденціям розвитку неперервної освіти припускає облік міжнародних тенденцій розвитку освіти.

5. Гуманітаризація ПО - підвищення частки гуманітарних дисциплін (рідна мова, література, іноземні мови) в обов'язковому компоненті стандарту (базисний навчальний план), що забезпечує розвиток комунікативної культури.

6. Фундаменталізація ПО припускає збільшення свободи навчального закладу при проектуванні і посиленні загальпрофесійного циклу навчальних дисциплін за рахунок варіативного компонента.

7. Посилення професійної спрямованості соціально-економічної підготовки реалізується у формуванні економічної і правової культури студентів (уведенням дисциплін "Економіка", "Менеджмент", "Правове забезпечення професійної діяльності").

8. Посилення природничонаукової підготовки припускає збільшення обсягу часу на природничонауковий цикл дисциплін ("Математика", "Інформатика", "Екологічні основи природокористування").

9. Практична спрямованість ПО виражається в тім, що практична підготовка студента (лабораторні роботи, практичні заняття, курсові роботи, виробниче навчання і практика) повинна складати не менш 50% від загального обсягу навчального часу.

10. Гнучкість і варіативність змісту СПО відбивається у створенні професійних освітніх програм, що включають обов'язкові дисципліни і дисципліни за вибором. Це дає можливість для індивідуалізації професійних освітніх програм, орієнтованих на запити учнів та студентів і ринку праці.

11. Принцип неперервності освіти передбачає наступність професійних освітніх програм різних рівнів і забезпечення умов для одержання кваліфікації на більш високих рівнях освіти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]