Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kratkoe_posob.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
445.44 Кб
Скачать

Вузівський комплекс

З метою подальшого удосконалювання підготовки висококваліфікованих кадрів у сфері професійної освіти України зростає число різнопрофільних та різнорівневих навчальних комплексів, котрі функціонують на основі принципів:

  • єдність навчального, наукового й інноваційного процесів у взаємозв'язку з економікою і соціальною сферою;

  • неперервність освітнього процесу і взаємозв'язок освітніх програм різних рівнів;

  • інноваційна спрямованість від проведення фундаментальних наукових досліджень до розробки, тиражування і передачі в практику наукомістких технологій, у тому числі й освітніх;

  • організаційна, учбово-методична, наукова й інформаційна взаємодія між усіма підрозділами університетського комплексу, рівність і облік їхніх інтересів.

Види Вузівських комплексів:

  • навчальні, котрі поєднують навчальні заклади одного профілю різних рівнів освіти (профіль - педагогічний, технічний, медичний; рівні - лицей-коледж-ВНЗ);

  • учбово-виробничі, котрі поєднують навчальні заклади різних рівнів і базові підприємства;

  • учбово-науково-виробничі, що включають поряд з навчальними закладами і підприємствами науково-дослідні інститути й установи.

Вузівський комплекс як система дозволяє:

  • інтегрувати різні освітні установи, що створює широкі можливості для задоволення потреб замовників кадрів;

  • здійснювати багаторівневу підготовку фахівців відповідно до сучасних нестатків регіону;

  • погоджувати різнорівневі освітні програми, форми і методи підготовки.

Функції вузівського комплексу:

1. Учбово-освітній центр, що реалізує на практиці єдність навчального й освітнього процесів із широким залученням інтелектуального потенціалу і матеріально-технічної бази.

2. Центр розвитку широкого спектра наукових і виробничих досліджень - у рамках університету реалізуються міждисциплінарні програми, що поєднують фахівців з різних галузей знання.

3. Центр неперервної освіти: випускники і викладачі комплексу беруть активну участь у діяльності навчальних закладів НПО і СПО: шкіл, гімназій, ліцеїв, коледжів, спеціалізованих класів.

4. Центр культури, у якому створюється атмосфера духовного спілкування, підтримуються і розвиваються моральні і національні цінності. З цією метою організуються конференції, симпозіуми, дискусійні клуби, проводяться різні культурні заходи.

5. Інформаційний центр: видання підручників, наукової, методичної і загальноосвітньої літератури; активно представлений у засобах масової інформації, використовує і розвиває сучасні засоби одержання й обміну інформацією, комп'ютерні мережі, Інтернет

6. Центр міжнародного наукового співробітництва, що розвиває міжнародні освітні контакти: участь у міжнародних освітніх і наукових програмах; участь у конкурсах на одержання грантів; співробітництво з інформаційними центрами ЮНЕСКО

  1. Зміст та освітні програми вищої професійної освіти

Зміст ВПО має забезпечувати:

  • професійну підготовку, що відповідає світовому рівню;

  • орієнтацію на забезпечення самовизначення особистості, створення умов для її самореалізації і саморозвитку, вільного вибору думок і переконань;

  • високий рівень загальної і професійної культури фахівця, спрямованої на взаєморозуміння і співробітництво між людьми незалежно від їх расової, національної, етнічної, релігійної і соціальної приналежності.

Тому, до основних елементів змісту ВПО відносять:

1. Професійно-пізнавальну підготовку, результатом якої виступають знання.

2. Професійно-практичну підготовку, результат якої професійні уміння і навички.

3. Професійне виховання і розвиток - результат якої професійно-важливі якості особистості та її професійна культура.

4. Загальне виховання і розвиток особистості - результат - особистісні якості і загальна культура особистості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]