Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kratkoe_posob.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
445.44 Кб
Скачать

Системи оцінювання зун

1. Традиційна – чотирибальна (2,3,4,5 – у вищій професійній освіті) чи дванадцятибальна (у професійно-технічній освіті)

2. Тестова система - сполучає у собі контрольне завдання на виконання діяльності визначеного рівня й еталон (зразок), по якому можна судити про якість її засвоєння, повного і правильного виконання дій.

Завдання тесту створюється відповідно до вимог однозначності і простоти, з обліком цілей вивчення навчальних елементів.

Еталон - являє собою послідовний, повний і правильний опис виконання завдання по одиничних діях.

Порівняння відповіді учня з еталоном по числу виконаних одиничних дій (операцій) тесту дає можливість визначити коефіцієнт засвоєння ЗУН.

3. Рейтингова система оцінювання - передбачає, що та сама оцінка супроводжується відповідною кількістю балів. Усі бали, отримані учнем за визначений період навчання, сумуються і ця сума порівнюється з максимальним рейтинговим показником. На підставі цього роблять висновок про рівень ЗУН учня.

  1. Всесвітня декларація юнеско про вищу освіту у ххі ст. Функції та завдання вищої освіти в Україні. Модернізація вищої професійної освіти в Україні та Болонський процес

Відповідно до Всесвітньої декларації ЮНЕСКО, вища освіта, розглядається як сукупність навчальних курсів підготовки або перепідготовки фахівців (після одержання ними середньої професійної освіти).

Вища професійна освіта в Україні (ВПО) - це освіта на базі середньої загальної або середньої професійної, здійснювана у вищих навчальних закладах по професійних освітніх програмах, що завершується підсумковою атестацією і видачею випускникові документа про ВПО.

Декларація ЮНЕСКО визначає задачі вищої освіти в ХХІ столітті в такий спосіб:

1) забезпечити підготовку висококваліфікованих фахівців, здатних задовольняти не тільки свої особисті, але і соціальні потреби у всіх сферах людської діяльності шляхом надання їм можливості здобувати відповідну кваліфікацію;

2) надати можливість одержання вищої освіти і наступного навчання протягом усього життя; забезпечити оптимальні можливості вибору і додати гнучкий характер початку і припиненню одержання вищої освіти; надати можливість для індивідуального розвитку і соціальної мобільності з метою активної участі в житті суспільства;

3) розвивати і поширювати знання шляхом дослідницької діяльності;

4) сприяти збереженню, розширенню, розвитку і поширенню національних і регіональних, міжнародних і історичних культур;

5) захищати і зміцнювати суспільні цінності, виховуючи молодь у дусі демократичного суспільства.

Розвиток України в третьому тисячоріччі характеризується в контексті європейської інтеграції, що зв'язано, насамперед, з орієнтацією на фундаментальні цінності західної культури, що є незмінним атрибутом демократичного суспільства:

- парламентаризм;

- права людини;

- права національних меншостей;

- лібералізація;

- свобода слова і пересування;

- свобода одержання будь-якого рівня професійної освіти.

З метою реалізації стратегічного курсу України на інтеграцію в Європейський Союз одним з напрямків визначено впровадження європейських норм і стандартів в освіті, науці, техніці, розширення власних культурних і науково-технічних досягнень.

Тому в 2003 році Україною була підписана угода по входженню системи ВПО в Болонську конвенцію.

Основні положення Болонской конвенції:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]