Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kratkoe_posob.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
445.44 Кб
Скачать
  1. Сутність професійно-педагогічної культури викладача. Педагогічні цінності в структурі професійно-педагогічної культури інженера-педагога

У ЗУ "Про освіту" зазначено, що педагогічним працівником може бути особистість з високими моральними якостями, котра має відповідну педагогічну освіту, високий рівень професійної культури, здійснює педагогічну діяльність, забезпечує результативність і якість своєї роботи, фізичний і психічний стан здоров'я якої дозволяє виконувати професійні обов'язки в освітніх установах.

Різноманіття сучасних підходів до трактування професійно-педагогічної культури викладача дозволяє представити її як:

  • інтегральну якість особистості педагога, що проектує його загальну культуру в сферу професії;

  • узагальнений показник професійної компетентності;

  • мету професійного самовдосконалення;

  • синтез високого професіоналізму і внутрішніх властивостей педагога,

  • володіння методикою викладання і наявність культурологічних здібностей;

  • рівень творчого присвоєння і перетворення накопиченого людством досвіду.

При цьому в якості складових професійно-педагогічної культури, більшість сучасних педагогів виділяють:

1. Педагогічну спрямованість особистості - інтерес і любов до своєї професії, захопленість педагогічною роботою, працездатність не дивлячись ні на що.

2. Психолого-педагогічну ерудицію - постійне удосконалювання своїх знань, розвинуте педагогічне мислення і педагогічна інтуїція.

3. Моральність і інтелігентність - справедливість, об'єктивність, повага до учнів, колег, педагогічний такт (почуття міри, педагогічна доцільність в усьому, що робить педагог).

4. Гармонію раціонального й емоційного - уміння ладити з людьми, бути чуйним, урівноваженим, витриманим, терплячим, уміння керувати своїми емоціями.

5. Уміння сполучати педагогічну і наукову діяльність - пізнавальна діяльність, широта і глибина мислення, інтелектуальна активність, почуття нового, уміння формулювати проблеми і генерувати ідеї, готовність до педагогічної самоосвіти.

6. Систему професійно-педагогічних якостей - воля, характер, організованість, зацікавленість, вимогливість до себе й інших, активна життєва позиція.

7. Педагогічне спілкування - комунікативні здібності, діалогічність і демократичність спілкування, уміння знаходити загальну мова з учнями, колегами, бвтьками. Це також культура мови, її змістовність і чіткість, переконливість і доказовість.

8. Вимогливість до себе і прагнення до самовдосконалення, постійна робота над собою.

9. Педагогічна майстерність - удосконалювання педагогічної техніки виховання і викладання. Це, так званий, педагогічний талант, який необхідно розвивати. Це педагогічна імпровізація, здатність керувати процесом навчання і виховання, процесом розвитку особистості і на цій основі педагогічна творчість.

Усе перераховане об’єднують три компоненти професійно-педагогічної культури викладача:

1. Аксіологічний компонент - це сукупність педагогічних цінностей, створених людством і включених у сучасний педагогічний процес. Педагог стає професіоналом, у міру того як він освоює і розвиває педагогічну діяльність, опановує педагогічними цінностями, оцінює їх і переносить у нові умови.

2. Технологічний компонент включає способи і прийоми педагогічної діяльності, уміння ставити та вирішувати педагогічні задачі (проективні, контруктивні, прогностичні, оцінні, корекційні).

3. Індивідуально-творчий компонент розкриває механізм оволодіння професійно-педагогічною культурою. Процес присвоєння викладачем цінностей педагогічної культури відбувається на особистісному рівні. Творчо інтерпретуючи ту або іншу теорію, концепцію, педагог реалізує свої інтелектуальні можливості і стає як би співавтором визначених ідей. Тому педагогічна творчість вимагає особливих здібностей, індивідуальної волі, самостійності і почуття особистої відповідальності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]