Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kratkoe_posob.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
445.44 Кб
Скачать

5. Технологія модульного навчання

Її суть полягає в самостійній роботі учнів з індивідуальною навчальною програмою у вигляді закінченого змістовного модуля. При цьому студенти самостійно підбирають навчальні модулі і засвоюють їх у зручному для них темпі, виходячи з особистісних особливостей і потреб.

Педагогічна основа технології - система повного засвоєння знань, що виходить з положення про те, що для оволодіння тим самим навчальним матеріалом різним учнем потрібне різний час (Д.Кэррол, Б.Блум і ін.).

Навчальний модуль - це завершений блок інформації (модульний пакет), у который входять:

  • чітко позначені цілі навчання,

  • банк інформації - цільові блоки навчального матеріалу різної складності (теоретичні і практичні);

  • методичні посібники (як для викладача, так і для студента),

  • методичне забезпечення модуля, включаючи наочність,

  • прийоми і методи навчання;

  • завдання для самоконтролю;

  • умови, засоби і форми контролю;

  • шкала оцінювання.

Модульні технології навчання широко використовуються в усьому світі. При надходженні в навчальний заклад абітурієнт знайомиться з описом кожного навчального модуля, що включає обов'язковий перелік ЗУН, що допомагає йому із самого початку професійного навчання орієнтуватися на одержання визначеної кваліфікації і надалі на визначену фірму-роботодавця.

Крім того, така система дозволяє працюючому фахівцеві при необхідності доповнювати свої знання набором відсутніх модулів.

6. Технологія контекстного навчання. Її суть у моделюванні систем відносин, а також предметного і соціального змісту майбутньої професійної діяльності (В.Сластьонін, А.Вербицкий).

Педагогічна основа технології – діяльнісний та професіографічний підхід у навчанні, що виходить з формування професійної мотивації в розвитку особистості.

Дана технологія передбачає формування змісту навчання, спираючись не тільки на логіку вивчення навчальних предметів, але і на модель фахівця, тобто на логіку майбутньої професійної діяльності (або навчання в контексті професії). Оскільки зміст і умови професійної діяльності завжди проблемні - основною одиницею змісту контекстного навчання виступає не порція інформації, а проблемна виробнича ситуація.

У контекстній технології використовуються активні методи навчання, що імітують природні форми організації професійної діяльності: дискусія, аналіз виробничих ситуацій, ділова гра, проблемні методи навчання й ін.

7. Технологія ігрового навчання

Суть даної технології полягає в організації варіативної, динамічної і цілеспрямованої діяльності, що поєднує імітаційне моделювання і рольове поводження студентів при рішенні проблем і задач їх майбутньої професійної діяльності.

Педагогічна основа технології - функціональний матеріалізм - інтегральний зв'язок пізнання з діяльністю (В.Оконь).

Ділова гра - імітація реальних виробничо-економічних процесів на ігровій моделі з метою формування у студентів професійних ЗУН, а також професійно-важливих якостей особистості. Ігровою моделлю виступає роль, що містить у собі набір правил, котрі визначають зміст гри, спрямованість і характер дій учасників. Кожний вирішує свою окрему задачу у відповідності зі своєю роллю і функціями.

8. Технологія проектного навчання. Суть технології в детальній розробці і реалізації студентами конкретних проектів, що мають безпосереднє відношення до їх майбутньої професійної діяльності.

Педагогічна основа технології - концепція педоцентризму Д.Дьюї й У.Киллпатрика (навчання через діяльність).

Основні елементи проектної діяльності:

  1. Вибір проблеми й обґрунтування практичного значення її результату.

  2. Визначення мети і поетапних задач діяльності.

  3. Визначення масштабів і етапів роботи, засобів і методів досягнення мети, прогнозування труднощів і термінів виконання проекту.

  4. Формулювання гіпотези й ідеї реалізації проекту.

  5. Розробка моделі проекту і її структури (модель - умовний образ, схема кінцевого результату).

Вимоги до проектної діяльності:

1. Проект розробляється з ініціативи студентів.

2. Проект варто зробити значимим як для студентів, так і для навчального закладу.

3. Робота над проектом повинна носити дослідницький характер.

5. Проект повинний бути реалістичній і орієнтованим на можливості учнів.

6. Проект повинний бути розрахований на застосування активних методів навчання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]