Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kratkoe_posob.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
445.44 Кб
Скачать
  1. Педагогічні технології вищої професійної освіти та умови їх реалізації

З численних сучасних трактувань категорії педагогічна технологія, загальноприйнятою є наступна - це послідовна система взаємодії педагога й учнів, спрямована на рішення педагогічних задач, заснована на проектуванні і точному відтворенні педагогічних дій, що гарантують успіх. Це спосіб реалізації змісту навчання, що включає систему форм, методів і прийомів навчання, контролю й оцінки його результатів.

Істотними ознаками педагогічної технології виступають:

  • концептуальність і науковість - її основу складає визначена методологічна концепція або авторська теорія;

  • структурність і алгоритмичність - це технологічний ланцюжок педагогічних дій, що спирається на мету і має форму конкретного результату;

  • системність і керованість - технологія передбачає взаємозалежну діяльність викладача й учнів;

  • корекціонність - оперативний зворотний зв'язок "учень-викладач";

  • відтворюваність і цілеспрямованість - елементи педагогічної технології повинні бути, з однієї сторони легко відтворювані будь-яким викладачем, а з іншого боку - гарантувати досягнення планованих результатів усіма учнями;

  • діагностичність - органічною частиною педагогічної технології є діагностичні процедури, що містять критерії, показники й інструментарій виміру результатів діяльності.

Види технологій навчання

1. Технологія традиційного навчання - дотепер є однією з найпоширеніших. Її суть полягає у вивченні нового матеріалу, його закріпленні, контролі й оцінюванні.

Педагогічна основа технології - дидактичний енциклопедизм Я.Коменського (відповідно до якого якість навчання прямопропорційна обсягу засвоєної інформації).

Основна мета технології - формування наукового світогляду студентів, тому основна увага приділяється засвоєнню загальнонаукових, професійних і спеціальних ЗУН.

Характерні риси технології:

  1. Засвоєння знань чітко регламентується навчальними програмами.

  2. Засвоєння умінь - здійснюється на репродуктивному рівні і доводиться до автоматизму.

  3. У спілкуванні викладача і студентів переважає авторитарний стиль.

  4. Діяльність викладача визначається його ведучою роллю в подачі навчального матеріалу.

  5. Обов'язок студентів - учитися, хоча мотивація навчання відходить на другий план, єдиний стимул - оцінка.

  6. Основна форма навчання - фронтальна.

2. Технологія програмованого навчання. Суть її полягає в наступному:

  • подача інформації невеликими дозами;

  • контроль і оцінка засвоєння кожної порції пропонованої інформації за допомогою перевірочного завдання;

  • указівки викладача у залежності від правильності відповіді студента.

Педагогічна основа технології - технократична концепція і кібернетичний підхід до навчання (Б.Скінер), відповідно до якого навчання розглядається як складна динамічна система. Управління даною системою здійснюється з боку викладача (комп'ютера, машини) студентові й одержання зворотного зв'язку.

Зміст програмованого навчання представлено:

  • лінійними програмами, по яких студенти працюють над усіма порціями навчальної інформації з метою їхнього надходження;

  • розгалуженими програмами, що припускають вибір студентом свого індивідуального шляху освоєння цілісної навчальної інформації, зручного режиму роботи в залежності від рівня підготовленості.

3. Технологія розвиваючого навчання. Її суть полягає у вільному одержанні студентами різних рівнів ЗУН - від репродуктивного до творчого. При цьому, технологія не передбачає конкретної оцінки результатів навчання - оцінюється пізнавальна й інтелектуальна діяльність студентів.

Педагогічна основа технології - дидактичний формалізм (правильність мислення або формальне навчання - И.Песталоцци, А. Дистервег).

Основні положення технології:

  • студент виступає суб'єктом пізнавальної діяльності (сам шукає інформацію, способи рішення задач);

  • формуються розумові механізми студента, що дозволяє йому саморозвиватися, самоутворюватися і саморегулюватися - пам'ять не експлуатується;

  • побудова навчального процесу засновано на повному пізнавальному циклі через включення теоретичного й емпіричного пізнання;

  • студент разом з викладачем знаходить підходяще для нього завдання, шукає умови і можливі способи його виконання шляхом самостійного пошуку;

  • процес навчання будується на пріоритеті дедуктивного способу пізнання - рух думки від загального до часткового (шляхом узагальнень).

4. Технологія проблемного навчання. Її сутність полягає в послідовній постановці перед студентами проблем, вирішуючі які вони не тільки здобувають нові знання, виробляють нові уміння і навички, але і накопичують досвід творчого рішення різноманітних професійних задач.

Педагогічна основа технології - дидактичний прагматизм (навчання, як безперервний процес реконструкції досвіду). Психологічна основа - розвиток свідомості людини через рішення пізнавальних проблем, що містять у собі протиріччя (С.Рубинштейн).

Одиницею проектування і розгортання змісту в даній системі виступає навчальна проблема, що визначається як психічний стан людини, котрий характеризується усвідомленням неможливості її вирішення за допомогою наявних у неї знань, засобів і способів дій.

Навчальна проблема формулюється у виді:

  • проблемного питання - припускає пошук і різні варіанти відповіді, тобто готова відповідь неприйнятна;

  • проблемної задачі - це учбово-пізнавальна задача, що викликає прагнення до самостійного пошуку способів і шляхів її рішення; у її основі лежить протиріччя між існуючими знаннями (задачі на зіставлення, на дізнавання, на побудову класифікацій, на систематизацію фактів, на складання правил, на побудову відносин, на доказ і т.д.);

  • проблемної ситуації - навчальне завдання, що стимулює не тільки до пошуку нових знань і способів діяльності, але й аргументоване їхнє обґрунтування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]