Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kratkoe_posob.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
445.44 Кб
Скачать

До умов професійного виховання відносять:

  • створення професійних співтовариств у навчальній установі і забезпечення умов для їхнього існування (колектив академічної групи, колектив клубного типу);

  • цілеспрямована і узгоджена робота викладачів, кураторів, кафедр;

  • створення особливого соціокультурного середовища (етос навчального закладу - система ідеалів, цінностей, норм, традицій);

  • створення повноцінного досугу (відвідування театрів, концертів, виставочних залів, картинних галерей);

  • створення системи прилучення студентства до занять спортом (активна участь у спортивних акціях, змаганнях), пропаганда здорового способу життя (включаючи відмовлення від паління в навчальній установі, профілактика алкоголізму, наркоманії, СНІДу, забезпечення репродуктивного здоров'я учнів);

  • забезпечення істинної демократії (студентське самоуправління, демократичні відносини);

  • стимулювання і підтримка студентських ініціатив, націлених на поліпшення організації студентського життя і побуту.

  1. Технології, методики та форми професійного виховання. Планування виховної роботи у професійному закладі освіти

Технології і методики професійного виховання - це способи, прийоми, засоби впливу, що втілюють мету, задачі і принципи професійного виховання, реалізують зміст виховання і забезпечують професійно-доцільні зміни особистості майбутнього фахівця.

Суб'єктами професійного виховання виступають учні, студенти і студентські співтовариства, педагоги (майстри виробничого навчання, керівники практик, керівники гуртків, куратори, вихователі, завучі з виховної роботи).

Технології професійного виховання використовуються тоді, коли мова йде про великі виховні акції. Вони застосовуються в масових заходах учнівських і студентських колективів. Механізми і способи технологій надійно відпрацьовані, послідовні, раціональні і забезпечують гарантованість результатів професійного виховання.

Про методики виховання ведуть мову в тих випадках, коли виховні впливи здобувають індивідуальний або диференційований характер, а їх суб'єктом є переважно окремий учень, поводження і прояви якого в більшому ступені залежать від ситуації, що складається, особистого і професійного досвіду, особливостей його життєвої ситуації.

Умови реалізації технологій і методик:

  • виділення більш характерних студентських типажів професійної вихованості;

  • визначення для них специфічних за змістом і інтенсивністю виховних впливів;

  • забезпечення організаторів виховного процесу достовірною і всебічною інформацією про ефективність таких впливів і про ті зміни, що відбуваються в суб’єктів виховання під впливом використовуваних методик і технологій.

Технології та методики виховання містять методи та прийоми виховання, спрямовані на

  • формування світогляду особистості (пояснення, переконання, бесіда, лекція, диспут, метод прикладу і т.д.);

  • організацію діяльності і формування досвіду соціального поводження (педагогічна вимога, суспільні погляди, вправи, створення виховних ситуацій і т.д.);

  • стимулювання поводження і діяльності (змагання, заохочення, покарання).

З методів впливу на учнів малоефективні методи прямого педагогічного впливу - вимоги, команди, накази, розпорядження, - їм варто протиставити непрямі способи впливу - прохання, доручення, поради, творчі завдання, що приносять більший виховний ефект.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]