Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kratkoe_posob.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
445.44 Кб
Скачать

Рівні підготовки у впо

1. Перший рівень - неповна вища освіта – навчання у ВНЗ не менше двох років (на базі загальної середньої або початкової професійної освіти) з успішною проміжною атестацію.

Цей рівень реалізують програми, передбачені для професійної підготовки фахівців з СПО. За рахунок цього тривалість навчання зростає до трьох-трьох з половиною років. Але, після двох років навчання студент може одержати свідчення про неповну вищу освіту.

2. Другий рівень ВПО завершується присвоєнням кваліфікації "бакалавр". Нормативний термін навчання, відповідно до освітніх програм ІІ рівня, - не менше чотирьох років (на базі загальної середньої або початкової професійної освіти). Цей рівень ВПО дозволяє одержати фундаментальну загальнокультурну і природничонаукову підготовку, а також основи професійних знань.

Ступінь бакалавра дає можливість випускникові займати посади, для яких потрібна вища освіта.

3. Третій рівень ВПО відповідає освітнім програмам двох типів, що забезпечують підготовку спеціалістів і магістрів із зазначенням кваліфікації - "інженер", "учитель", "агроном".

3.1 Освітні програми третього рівня "спеціаліст" (не менше 5 років на базі загальної середньої або ППО, не менш 1 року на базі бакалаврата) концептуально не відрізняються від програм бакалаврів і підготовляють студента до:

  • різноманітних видів діяльності по спеціалізації;

  • здійсненню педагогічної діяльності в установах ППО і СПО відповідного профілю;

  • до продовження навчання в магістратурі й аспірантурі.

3.2 Освітні програми третього рівня "магістр" (не менше 2 років на базі бакалаврата, не менш 1 року на базі спеціальної підготовки) орієнтовані, насамперед, на подальшу науково-дослідну і науково-педагогічну сфери діяльності.

Основні компоненти магістерської підготовки: знання предметної області, володіння іноземною мовою, комп'ютерна грамотність. Навчання в магістратурі спрямовано на підготовку випускника здатного кваліфіковано вирішувати наукові задачі в конкретному професійному напрямку і до педагогічної діяльності за цим напрямом (викладач ВНЗ). Магістерська підготовка передбачає також проведення наукових досліджень.

Програми цього рівня містять приблизно рівні складові - освітню і науково-дослідну.

1. Освітня частина містить додаткові розділи природничонаукових і гуманітарних дисциплін, орієнтовані на поглиблення професійної освіти, вивчення історичних і філософських аспектів визначеної галузі знань.

2. Науково-дослідна частина не регламентується стандартами, а визначається індивідуальним планом студента, розроблювальним разом з викладачем.

Навчання в магістратурі закінчується не тільки іспитом, але і захистом магістерської дисертації, що є самостійним науковим дослідженням студента.

Освітні програми ВПО включають наступні блоки навчальних дисциплін:

- загальнокультурні, гуманітарн і соціально-економічні;

- природничонаукові;

- загальпрофесійні;

- спеціальні;

- практика (навчальна, технологічна, виробнича, науково-дослідна, науково-педагогічна, переддипломна).

При цьому обов'язковий мінімум змісту кожної освітньої програми встановлюється інваріантним компонентом, що визначає державні вимоги до мінімуму змісту і рівню підготовки випускників по конкретних спеціальностях.

У той же час державні стандарти передбачають і варіативний компонент підготовки фахівців, що обирається вищим навчальним закладом самостійно, залежно від:

  • регіональних потреб до підготовки кадрів,

  • матеріально-технічного і кадрового забезпечення ВУЗА;

  • бажання студентів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]