Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори КПЗК.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

129. Виконавча влада Німеччини.

Виконавчу владу в ФРН здійснюють Канцлер, Уряд і Президент.

Федеральний Уряд ФРН складається з Федерального канцлера і федеральних міністрів.

Уряд формується після обрання депутатів Бундестагу, які у свою чергу обирають Канцлера, що приймає безпосередню роль у формуванні кабінету міністрів. Міністри призначаються Президентом за пропозиції Канцлера.

Уряд перебуває у прямій залежності від Бундестагу і несе перед ним відповідальність: Бундестаг може винести вотум недовіри Уряду в особі Канцлера, що в кінцевому підсумку призводить до відставки Канцлера та Уряду.

З іншого боку, Канцлер може поставити питання про довіру Бундестагу і у випадку якщо не отримає більшості голосів, Президент може розпустити Бундестаг, а Уряд достроково йде у відставку. Крім цього, Бундестаг може бути розпущений Президентом, якщо на заключному турі виборів Бундестаг не затверджує кандидатуру на посаду Канцлера, висунуту Президентом.

Система органів виконавчої влади триступінчата:

-Міністерства, наділені політичними функціями;

-Відомства середньої ланки, що мають функції нагляду;

-Відомства нижчої ланки, що здійснюють суто виконавчі функції. Міністри призначаються Президентом за пропозицією Канцлера. Міністри діють самостійно в межах своєї компетенції і несуть за це відповідальність перед Канцлером, яких може їх звільнити.

До функцій Уряду можна віднести:

-втілення в життя законів, ухвалених Парламентом;

-планування політичного розвитку країни;

-здійснення керівництво державними справами а також інші питання;

-контроль за діяльністю органів управління в землях;

- право видавати постанови загального характеру;

-право видавати постанови щодо виконання законів;

- право видавати постанови, які мають силу законів, але тільки з окремих питань і за згодою Бундестагу.

Уряд має право законодавчої ініціативи.

Припинення повноважень уряду

Уряд перебуває при владі протягом 4 років. Однак є випадки дострокового припинення його повноваження:

-у зв'язку з виходом у відставку або смертю Федерального канцлера; Таким чином, доля Уряду багато в чому залежить від Канцлера, а його відставка означає відставку всіх федеральних міністрів, а тим самим і всього Уряду.

-з моменту затвердження нового Бундестагу;

-в результаті вотуму недовіри, вираженого Бундестагом Федеральному канцлеру;

-при відхиленні Бундестагом поставленого Федеральним канцлером питання про довіру і розпуск Бундестагу Президентом.

В Німеччині уряд несе відповідальність лише перед нижньою Палатою - Бундестагом.

Парламентська відповідальність уряду реалізується шляхом вираження йому вотуму недовіри або відмови у довірі. Вотум недовіри є механізмом, що використовується членами парламенту для зміни складу уряду, який втратив підтримку більшості.

Канцлер

Канцлер займає особливе положення в системі органів виконавчої влади, саме тому ФРН часто називають «канцлерською» республікою. Фактично Канцлер є главою виконавчої влади, тому що він очолює Уряд, формує його склад, а також має право звільняти міністрів. Президент же займають посередницьку роль між Канцлером і Урядом, так як без схвалення Президента Канцлер не має права призначати міністрів. Найбільш істотне повноваження Президента полягає в тому, що він висуває кандидатуру на посаду Канцлера Бундестагу Насправді, це право є формальним. Президент перебуває у стійкому зв'язку з партією, яка перемогла на виборах. Саме тому він висуває кандидатуру на посаду глави Уряду і Канцлером стає лідер партії, що перемогла. Голосування по даній кандидатурі може проходити в три тури. Якщо кандидат отримає абсолютну більшість голосів членів Бундестагу, то Президент призначає його на посаду Канцлера.

Уряд місцевого рівня

Землі Федеративної Республіки мають порівняну автономію та значну незалежну владу. Кожна земля має регіональний законодавчий орган (Landtag), який працює за таким же принципом, що і Бундестаг на федеральному рівні.

Губернатор (міністр-президент) кожної землі являється лідером найбільшої партії (чи коаліції партій) в законодавчій асамблеї (Landtag), та формує уряд.

Місцевий уряд Німеччини має значну владу та є відповідальним за проведення більшої частини національної політики.

Важливою характеристикою федералізму, що пересікається, в Німеччині є те, що та політика, яку розробляє Бундестаг, часто дуже послідовно впроваджується урядами земель.

Регіональний уряд є більш активним, ніж національний щодо планування та дотримування економічної політики, через що вони мають більшу автономію в урегулюванні промислової політики.