Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори КПЗК.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

105. Юридичний і фактичний статус уряду в зарубіжних країнах.

У зарубіжних країнах найважливіші функції уряду такі:- виконання законів. За теорією поділу влади виконавча влада належить уряду. Він мусить турбуватися про точне і неухильне дотримання законів, що приймаються;- управління державним апаратом. Уряд здійснює добір і розстановку кадрів державних працівників, спрямовує і контролює їх діяльність. Ця функція здійснюється через міністерства, відомства, департаменти тощо. Уряд виступає як керівний центр щодо різних ланок державного апарату в цілому;- нормоустановча діяльність. Уряд видає різні нормативні акти на основі парламентських законів у зв’язку з необхідністю втілення їх у життя.

- контроль за законодавчою діяльністю парламенту. Уряд має право законодавчої ініціативи й активно впливає на законодавчий процес. У парламентарних країнах уряд є головним джерелом законодавчої ініціативи; у президентських республіках позапарламентський спосіб формування уряду дещо послаблює цю сторону діяльності уряду, що компенсується правом вето глави держави, яке він активно використовує. У парламентарних країнах у справі контролю за законодавством найсуттєвішим моментом є керівництво партійними фракціями; - підготовка, внесення і виконання бюджету. Складання прибуткової і видаткової частин бюджету здійснюють різні ланки виконавчої влади. Законопроект вноситься урядом для затвердження парламентом. Внесення поправок, доповнень і змін у проект бюджету можливе лише за згодою уряду.

- здійснення зовнішньої політики. Уряд керує здійсненням зовнішньої політики держави. Питання зовнішньої політики посідає важливе місце у повсякденній діяльності уряду. Він визначає напрями діяльності цих органів, з допомогою яких здійснюються зовнішньополітичні функції держави. Формування дипломатичного і консульського апарату, керівництво розвідувальними органами, укладення договорів, участь у переговорах – усе це здійснюється безпосередньо урядом; - надзвичайні повноваження. Умови здійснення урядом надзвичайних повноважень досить чітко викладені у конституціях або містяться у спеціальних законах про надзвичайний стан.

106 Глава уряду в зарубіжних країнах.

107 Правова природа контрасигнування.

Контрасигнування - (в перекладі з латини означає міністерський підпис) - це підписання уповноваженим міністром нормативного акта глави держави, що надає даному юридичному акту сили. Контарасигнування потребують акти Президента, які стосуються представлення держави в міжнародних відносинах, здійснення керівництва зовнішньополітичною діяльністю держави, ведення переговорів та укладення міжнародних договорів України, прийняття рішень про визнання іноземних держав, призначення і звільнення глав дипломатичних представництв в інших державах і при міжнародних організаціях, прийняття вірчих та відкличних грамот, дипломатичних представників іноземних держав, та інші. Сам інститут контрасигнування не робить повноваження глави держави ущербними. На думку проф. В.Шаповала, цей інститут має давню традицію, що сягає феодальних часів, а його призначення виявляється в тому, щоб зняти політичну відповідальність за прийняті рішення глави держави і покласти її на уряд. Інститут контрасигнування е важливою складовою частиною державно-правової практики більшості країн. На мою думку. введення інституту контрасигнування є позитивним тільки в парламентських республіках, де глава держави не формує виконавчу владу, адже рішення з визначених Конституцією найважливіших питань повинні бути узгодженими з міністрами певних галузей. Оскільки інститут контрасигнування покладає відповідальність на уряд, а Президент України має право приймати рішення про припинення повноважень Прем'єр-міністра України та членів Кабінету Міністрів України, то на практиці вони рідко відмовляються скріплювати підписом нормативний акт глави держави, який потребує контрасигнування.