Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори КПЗК.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

102 Порядок зміщення глави держави в зарубіжних країнах.

Правове становище монарха, на відміну від президента, харак­теризується двома основними особливостями. По-перше, влада монарха юридично вважається незалежною від будь-якої іншої влади, органу чи виборчого корпусу. Він владарює безстроково (обмежено чи абсолютно) за власним правом і вважається джере­лом усієї державної влади у країні. По-друге, влада монарха спад­кова й переходить від одного представника царюючої династії до другого за встановленим законом порядком.

Новелою державного права теперішнього дня є «виборна» мо­нархія. Так, згідно з Конституцією Малайзії 1957 р. глава держави обирається на п'ять років із султанів дев'яти штатів (у Федерації є 13 штатів, з яких дев'ять очолюються султанами-наступниками). Виборною є й посада глави держави - шейха в ОАЕ. Його обирає на п'ять років Верховна рада емірів - вищий орган влади у країні.

Головна відмінність президента від монарха полягає у тому, що президент - це посада виборна - по-перше, і строкова - по-друге. є три ви­падки, коли його можна буде судити в порядку окремої процеду­ри - імпічменту. Імпічмент - у дослівному перекладі означає «бра­ти під сумнів», «притягувати до суду». Це трапляється у разі державної зради, порушення Конституції і законів, хабарництва. Також вакантність поста президента можлива після закінчення терміну повноважень чи дострокового припинення їх внаслідок смерті, недієздатності чи відставки.

103. Відповідальність глави держави в зарубіжних країнах.

Монарх безвідповідальний за свої дії довічно. Для президента межі його безвідповідальності визначаються строком його обрання та встановлюється політична і правова відповідальність. Безвідповідальність глави держави в парламентських країнах,зумовлена тим, що в них існує інститут контрасигнування.

В інших республіканських формах правління визначається, що глави держав за свою діяльність несуть політичну і правову відповідальність. Політична відповідальність є досить умовною. Правова відповідальність настає за вчинені правопорушення, в порядку імпічменту.

104. Порядок формування і структура урядів у зарубіжних країнах та їх компетенція.

У зарубіжних державах залежно від форми правління уряди формуються двома основними способами: парламентським і по­запарламентським.

Парламентський- глава держави за підтримки більшості парламенту призначає главу уряду,який формує склад і представляє його разом з програмою дій на затвердження парламенту. Якщо уряд чи його глава не одержує довіри більшості, то можливе призначення службового уряду та обрання нового парламенту.

Позапарламентський- (формально)-уряд отримує довіру парламенту;(реально)-уряд ормується незалежно від парламенту,главою держави.

Структура урядів дуже різноманітна, але її можна звести до двох основних систем. Якщо до складу уряду вхо­дять усі глави центральних виконавчих відомств, така система є континентальною. Поза межами уряду не залишається будь-яких вищих посадових осіб, які очолюють загальнодержавні виконавчі відомства. Англосаксонська система передбачає, що до складу уря­ду у власному смислі слова, тобто Кабінету, входять не всі глави центральних виконавчих відомств, а лише найважливіші з них.