Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори КПЗК.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Республіка

Республіканська форма правління - найпоширеніша в сучасному світі. Абсолютна більшість держав, представлених сьогодні в такої універсальної міжнародної організації, як ООН, є республіками. Відомі три основні різновиди республіканської форми правління - президентська республіка, парламентська республіка, напівпрезидентська республіка.

Президентська республіка

Президентська республіка характеризується наступними ознаками: 1. Глава держави - президент обирається безпосередньо населенням шляхом або прямих (в латиноамериканських країнах), або непрямих виборів (у США, де спочатку обираються виборщики від штатів, а потім останні як особлива колегія обирають Президента країни). 2. Президент володіє обширними повноваженнями: він одночасно є главою держави, главою виконавчої влади і головнокомандувачем збройними силами. 3. У президентській республіці уряд формується позапарламентським шляхом, члени уряду призначаються на посаду і звільняються з посади президентом. Відмінною рисою президентської республіки є жорстка система поділу влади.

Парламентарна республіка

Парламентарна республіка характеризується наступними ознаками: 1. Парламент поряд із законодавчою діяльністю і вотирование бюджету має установчими функціями і правом контролю за діяльністю уряду. Головним з установчих функцій є формування уряду на парламентській основі. Формально уряд призначає президент, проте робить це не на свій розсуд, а на основі рішення парламенту про формування кабінету з числа представників партії або коаліції партій, які мають більшість місць у парламенті.

2. Глава держави - президент займає в системі державних органів парламентарної республіки досить скромне місце. Хоча формально він може бути наділений великими повноваженнями, фактично повсюдно вони обмежуються в основному представницькими функціями. Президент скріплює своїм підписом всі найважливіші державні акти, включаючи закони;

3. Вся виконавча влада в парламентській республіці перебуває в руках уряду. Оскільки воно спирається на парламентську більшість, то має можливість істотно впливати на діяльність парламенту, перш за все на здійснення законодавчих повноважень парламенту. Показово, що більшість законопроектів, які є предметом парламентського розгляду, виходять саме від уряду. Парламентарними республіками є сьогодні ФРН, Італія, Греція, Індія та ін Така форма правління більш притаманна розвиненим країнам

Напівпрезидентська республіка

Напівпрезидентська республіка у вітчизняній та зарубіжній науці конституційного права розглядалася не як самостійна форма правління, а як перехідна або до президентської, або до парламентарної республіці.

До характерних ознак напівпрезидентської республіки відносяться наступні:

1. Президент обирається безпосередньо населенням під час прямих виборів. Вибори можуть проводитися в один (мажоритарна система відносної більшості) і у два тури (мажоритарна система абсолютної більшості).

2. Президент наділяється великими владними повноваженнями: він є главою держави, йому належать основні прерогативами у сфері виконавчої влади, він є верховним головнокомандувачем.

3. У полупрезідетской республіці існує уряд як самостійний орган виконавчої влади, що працює під загальним керівництвом президента. Уряд призначається президентом, але потребує довірі парламенту. Винесення вотуму недовіри може спричинити або відставку уряду, або розпуск парламенту президентом.