Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Derzh_spit_z_ukr_l_t_V_dpov_d.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

62. Проблеми мистецтва та образ головної героїні у романі «Маруся Чурай» Ліни Костенко

Історичний ро­ман Ліни Костенко у віршах «Маруся Чурай» (1980). Це не лише історичний роман, а культурологічний твір, в центрі якого стоїть вагома й актуальна проблема зв'язку художньої та соціальної свідомості митця. В основі цієї концепції митця – власний життєвий і літературний досвід Ліни Костенко, талант якої гартувався у тяжких випробуваннях, які випали на долю «шістедесятників». Героїня її роману в якійсь мірі віддзеркалює особистість самої авторки. З болю почалася і болем пройнята творчість Марусі Чурай. Зумовлено це тим, що геніальний митець – виняткова особистість, якій віжко жити серед звичайних людей. Найхарактернішою рисою новаторства Ліни Костенко є те, що вона вперше у літературі показала долю Марусі Чурай як справу не приватну, доля митця – доля суспільства. Його драма – драма ідей доби. Твір Ліни Костенко – своєрідна філософська притча про роль митця в житті суспільства. Глибинний смисл цього твору полягає у тому, що митець не має права замикатись у собі, бо він голос і душа народу. Марусі забракло сил подолати особисту трагедію – і це зумовило трагедію її як поетеси. Образ Марусі зливається з образом України. Її постать виростає до символу, ніби фокусуючи в собі духовний потенціал Вітчизни. Справжній митець, Маруся наділена даром глибше й гостріше за інших відчувати світ, близько перейматися людськими радощами і стражданнями. Вона щира, довірлива й незахищена. Маруся з її етичним максималізмом стоїть над житейськи­ми марнотами і брудом, вище дрібних амбіцій, заздрощів, прагматичного розрахунку. При всій своїй безпосередності Маруся мудра і добре бачить люд­ські вади. Вона намагається зрозуміти і, по змозі, виправдати негідні вчинки людей, не бере на себе права осуджувати їх. Зате себе судить якнайсуворіше. У свідомості читача образ Марусі зливається з образом України не лише тому, що її підносять до символу Інші герої роману, а передусім через те, що в ній уособлені кращі моральні риси українського народу, його найвищі духовні злети.

63.Ідейно-художні здобутки поезії шістдесятників.

Спочатку творчість поетів-шістедисятників розглядали неодмінно в контексті таких понять, як «метафоричність», «космізм», а то й «ускладненість», «незрозумілість», «відрив від традицій», але головні поетичні заповіді шістдесятників - виступ проти інерції поетичної думки, закостенілості, ілюстративно-кон'юнктурного віршоробства, віра в справедливість, у своє право і змогу утверджувати її, усвідомлення діалектичної суперечливості життя, індивідуальної цінності кожної людини й най вичерпних багатств народної душі.

Ш. осягали природу як величний космос. Всесвіт для них – живий організм, уособлення краси і гармонії. Ш. надихали новітні здобутки НТР.

У В. Стуса є прекрасні слова про поета: “Поет – це людина. Насам­перед. А людина – це добродій”. Коли ж довкола тебе зло, сваволя, наруга і беззаконня, то ти – людина-добродій – мусиш протистояти злу. І В. Стус протистояв злу. За його крилатими словами – вчинки, за ними – “дорога болю”, невизнання, ув'язнення, брежнєвські табори. В. Стус мужньо пере­ніс всі випробування долі і “в смерті повернувся до життя”.

Його лірика – одкровенна розмова добровільного вигнанця, по­літв'язня, який до кінця був переконаний в тому, що правда і добро здола­ють зло. Розумів поет й інше: без боротьби у державі “напівправди, напівпі­тьми” добро не восторжествує.

Філософія життя і смерті не є позою поета і він переконав нас у цьо­му осо-бистим прикладом, повернувшись на Батьківщину в труні. Без каяття, чесно проніс він свій хрест, не похитнувся ні перед суддя­ми, ні перед стражданням. Підсумовуючи пережите, В. Стус писав: “Як добре те, що смерті не боюсь я і не питаю, чи тяжкий мій хрест, що перед вами, судді, не клонюся в передчутті недовідомих верств, що жив, любив і не набрався скверни, ненависті, прокльону, каяття...”.Таке сходження на Голгофу гідне подиву. Та для В. Стуса важлива не слава заради слави. Його стійкість у неймовірно важких таборових умовах підкреслю-вала правильність обраного шляху, вселяла віру іншим у можливість перемоги. Тому ув'язнення не зламало духу поета, не поставило його на коліна. Навпаки, з кожним днем він ставав все більш фізично загартованим, ше краще усвідомлював свою місію борця проти тоталітарної системи. У творах В. Стуса в'язничного періоду немає конкретних випадків соціальної кривди чи зла. Ліричний герой поета підноситься над особистими прорахунками із суспільством. Навіть у вірші, присвяченому пам'яті художниці Алли Горської, яка стала жертвою кадебістської жорстокості, В. Стус підноситься над власним болем за втраченим другом. Передає його як біль всієї України – “у чорній стужі сонце України...”. До власної музи тут лише єдине благання: “Ярій, душе! Ярій, а не ридай!”Автор висловлює думку, що час “молитов і сподівань” на добро, по­рядність, чесність минув. Україна, на думку поета, ніколи не стане демокра­тичною держа-вою вільних громадян, національне свідомих патріотів, якщо лише пасивно вболі-вати над власною недолею. Мужні духом повинні при­ймати хресну дорогу протистояння і боротьби. Глибока любов до України, прагнення бачити її вільною поглиблювали вимогливість поета до співвіт­чизників брати на себе відпові-даль-ність за долю держави. Ганебна мовчанка осмислюється поетом як великий гріх. Без сумніву, фізичні страждання В. Стуса у снігах Сибіру, тюрмах і таборах Мордовії були безмежними. Його виснажувала виразка шлунку, яка загострю-валася в умовах в'язничного життя, та карцерні випробовування, яким піддавали не раз непокірного тюремному режимові поета. Та він здо­лав неподоланне. Вороги вбили його фізично, але героїчний чин його духу приборкати не зуміли. Адже поетові байдуже було, що буде з його власним життям, коли йшлося про духовні ідеали. З цього приводу він писав: “...я відчуваю власну смерть живою, як і загибель сам о вороттям”. Він щодня був готовий гідно зустріти смерть, хоча за життя боровся активно. В. Стуса більше турбував стан власної душі. Національна свідомість, голос духу за­свідчували його усвідомлений патріотизм.

66. Художні здобутки письменників Херсонщини. Методика проведення уроків літератури рідного краю. Творчість Миколи Чернявського — талановитого українського поета кінця XIX — першої чверті XX ст. — засвідчила яскраву мистецьку індивідуальність і, відобразивши основні художні тенденції рубежу століть, стала органічною складовою літературного процесу доби. М.Чернявський увійшов в українську поезію в 1887 р. Віхами його творчого шляху стали збірки "Пісні кохання" (1895), "Донецькі сонети" (1898), "Зорі" (1903), а також найповніше десятитомне видання творів (1927—31).

Образ сильної вольової особистості розгортають поезії "Всі надії мої...", "Вірю - не згину я в пітьмі дочасно...", "Товаришеві", "Хай гасять світ...", "Зоряна ніч", "Кайдани", "Я в двадцять літ одстав од віку...", "Сором в пітьмі духа" та ін. Світоглядна категорія волі, оптимістична позиція ліричного суб'єкта через переосмислення традиційних образів зорі, пісні, орла як символів неоромантичного звучання розкривається, наприклад, у вірші "Вірю — не згину я в пітьмі дочасно...":

У ряді віршів ("Нехай нас темнота тупа обезславе...", "Я в двадцять літ одстав од віку...", "Хай гасять світ..." та ін.) вольова позиція ліричного героя розкривається в боротьбі за свободу народу, нації. Світоглядна категорія волі розгортається в поєднанні з категорією свободи і засвідчує персоналістичну екстеріоризацію (самореалізацію людини в суспільстві), що поряд з інтеріоризацією (заглибленістю людини у власний духовний світ) у процесі творчості є основною засадою особистісного буття.

Категорію свободи розкриває також широко представлена в поезії Чернявського тема національно-визвольної боротьби, художньо реалізована як заклик до національного визволення, проголошення віри в народні сили ("Сини України!.. Згадайте минуле...", "Наші села", "Встань зі мною, хто несплячий", "Народ" "Батьку, сина твого...", "Мій заповіт").

Тема свободи творчості в поезії Чернявського актуалізує персоналістичну ідею вільної творчої особистості. Найпоказовіший з цього погляду вірш "Відповідь", у якому проголошується теза про вільну творчість, що як служіння батьківщині рівноцінна творчості в її просвітницькому трактуванні. Творчість як спів вільної душі асоціюється з просвітою народу також в поезії "До пісні".

для розуміння категорії творчості у Чернявського важлива проголошувана ним

ідея безсмертя духовної спадщини поета ("Знавці мистецтва, Соломони...", "Гомер", "Пісні предків", "Моя пісня"). Ця ідея подана в синтезі з осмисленням свободи творчості, непроминальності духовної спадщини для сучасності: безсмертний дух митця протиставляється його фізичній смертності.

Важливою складовою творчості поета виступає пейзажна лірика, яка художньо реалізує категорію природи. Як відзначав С.Єфремов, "Картини природи, степ широкий, ясне й спокійне море — їм Чернявський багато дає місця в своїй поезії". Це і пейзажі, окреслені в дусі романтичної умовності ("Степ і степ, один без краю....", "Гроза"), і предметні, з широким залученням образів-реалій ("Урожай", "Вечір"). Пейзажний елемент посідає вагоме місце також в поезіях медитативного характеру — таких як, наприклад, "Вечірні мрії".

Для Чернявського характерне потрактування природи як джерела душевної і творчої наснаги ("Як люблю піти весною...", "На південь, до моря, я линув душею...", "Ой степе, мій степе...", "Спустилась ніч в очерети...", "Я прийшов до тебе, море..."). Краса природи наснажує душу ліричного суб'єкта новими силами. Образ природи набуває функції символу — зоряне небо як успадковане від романтизму втілення ідеалу.

У поезіях просвітницької теми широко втілено ідею єднання інтелігенції з народом і ширше - єдності української нації ("Я не прохаю в тебе, Боже...", "Народ і ми", "Ти не загинеш, Україно!.."). Чернявський утверджує високу національну свідомість. Для нього неприйнятний перехід до чужого культурного середовища замість служіння матері — Україні ("Не під співи та музику..."). Вагомим фактором формування національної самосвідомості виступає мистецтво ("Грими сурмою бойовою..."). Поет звертається до музи, яка, на його переконання, покликана підносити самоповагу українців, національну гідність народу.

Для поезії Чернявського характерна патріотична лірика, висловлення любові до України. Синонімом дорогої серцю поета батьківщини є народна пісня ("Коли вечірньою добою..."). В насиченому емоційно виразним патріотичним почуттям вірші "На крилах" семантичний центр — вболівання за руїну рідного краю.

Широко розроблена в поезії Чернявського соціальна тема — зображення бідувань знедолених, соціальних контрастів, народних повстань ("В огні повстання", "Засуха", "Брат", "Вогні безодні", "Хліб", "Сирота", "До сонця", "Косарі" та ін.)

Інтимна лірика поета включає широкий спектр романтичних мотивів: елегійні ("По полю чистому для неї..."), баладні, пісенні (цикл "Пісні кохання"). Пізньоромантично-просвітницьке поєднання інтимно-особистісної поезії з соціальними мотивами бачимо в циклі "Пісні кохання". Пісні кохання в серці поета змінюються "іншими почуваннями" — устремлінням до боротьби з недолею, темними силами. Настроєва бінарність його інтимної лірики накладає відбиток на семантичну структуру жіночого образу. Кохана в поезіях Чернявського — це не тільки суб'єкт інтимного світу "двох", а й вірний друг, який завжди поряд у боротьбі.

Неокласичні тенденції поезії Чернявського позначилися й на широкій розробці історичної теми — як вітчизняної історії ("Кримські гості", "Суботівське подзвіння", "Іванець Брюховецький", "Князь Ігор", "Богданова інтродукція", "Кінець Дорошенка"), так і історії інших народів ("Аттіла", "Цар і море", "Євшан"). Поет звертається до епох і подій, позначених національно-визвольними і державотворчими інтенціями — життя і діяльність гетьманів України, захист рідного краю від татарських навал тощо. Чернявський сприймав історію як чинник творення сучасності, тому важливою складовою його поетичної творчості є тема історичної пам'яті (".Сини України! Згадайте минуле...", "Степ", "Ти не загинеш, Україно...", "Євшан").

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]