Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник ЗВ 10 клас (2012).doc
Скачиваний:
318
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
34.56 Mб
Скачать

Перший український протигаз мп-5

Протигаз МП-5 з комбінованим фільтром РР-5 призначений для захисту органів дихання від зброї масового ураження (радіоактивного пилу, біологічних аерозолів, отруйних речовин).

Маска МП-5 виробляється чотирьох розмірів, що забезпечує щільну підгонку до різних форм обличчя (як чоловічого, так і жіночого). Крім того, можна так відрегулювати паски протигаза, що це повністю захистить від проникнення під маску отруйних речовин, не викликаючи при цьому значного фізіологічного навантаження протягом 24-х год. Протигаз має переговорний пристрій та пристрій для пиття.

Технічні характеристики протигазу МР-5: діапазон застосування при температурі від - 40°С до + 50°С: можливість вживання рідин, вага маски — 800 г.

Протигаз пристосований для носіння захисного одягу з капюшоном. Не знімаючи маску, можна замінити фільтр-поглинач. Панорамне оглядове скло маски, відстань від якого до рогівки ока становить близько 20 мм. дозволяє ефективно застосовувати усі види стрілецької зброї, у тому числі — з оптичними приладами

Термін служби протигаза — 10 р.

У комплекті з протигазом МП-5 для захисту шкіри від зброї масового ураження застосовується захисний одяг нового покоління — фільтруючий. Захисний фільтруючий комплект дозволяє вільно пропускати кисень до поверхні шкіри. Комплект захисного фільтруючого одягу складається з куртки з капюшоном, штанів, гумових рукавиць, бавовняних рукавиць та гумових ботів. Ці речі знаходяться у зручній сумці. Комплект складається з двох прошарків: перший — зі камуфляжної водо-, маслонепроникної та вогнетривкої тканини, другий — з спеціальної фільтруючої тканини. Захисний одяг дозволяє знаходитися в забрудненій зоні понад 24 год. Регенерувати його можна до 6 разів.

Респіратори

Респіратори призначені для захисту органів дихання від радіоактивного пилу при діях на місцевості, зараженій радіоактивними речовинами і у вторинній хмарі бактеріальних засобів.

Респіратор Р-2 — фільтруюча напівмаска, має два клапани вдиху та один видиху з запобіжним екраном, наголовником із ля- мок та носовим затискачем. При вдиханні повітря проходить через усю поверхню респіратора, фільтрується та через клапан дихан- ня потрапляє в органи дихання. Відпрацьоване повітря виходить через клапан видихання. Виготовляється трьох розмірів. Підбір здійснюється за виміром висоти обличчя. Розмір 1 — до 109 мм, 2 — 109-119 мм, 3 — від 119 мм та більше. Захисна потужність

респіраторів становить: для Р-2 - до 12 годин, Р-2д (дитячий) — 4 години. Респіратори можуть використовуватись багаторазово, але загальний час використання не повинен перевищувати час за- хисної потужності.

б

Д

Мал. 186. а — респіратор

протиаерозольний ПВ-1 «Пелюсток»;

б — респіратор протиаеро- зольний «Кама»

Мал. 187. Респіратор протигазовий РПГ-67:

1 — резинова напівмаска; 2 — обтюратор; 3 — поглинаючі патрони; 4 - пластмасові манжети з клапанами вдиху; 5 — клапан видиху з запобіжним

екраном; 6 — наголовник

о респіраторів одноразового використання відносяться рес- піратори типу «Пелюсток» і «Кама» (мал. 186). В якості фільтрів в них використовуються тонковолокнисті фільтрувальні матеріа- ли. Наелектризованість їхніх тканин сприяє більш повній затримці не тільки дрібного пилу, а й аерозолів.

в

Мал. 188. Найпростіші засоби

захисту органів дихання:

а — респіратор Р-2;

б — проти пилова тканинна маска ПТМ-1;

в — ватно-марлева пов’язка

Н

Простіші засоби захисту органів дихання

а даний час для захисту органів дихання при концентрації отруйних речовин не більше 10-15 гранично допустимої дози вико- ристовуються протигази-респіратори РПГ-67 (мал. 187) і РУ-60М. Вони складаються з гумової напівмаски і змінних фільтрувально- поглинаючих патронів, пластмасових манжет з клапанами вдиху, клапана видиху з запобіжним екраном, трикотажного обтюрато- ра, а також наголовника для кріплення респіратора на голові.

Найпростішими засобами захисту є ватно-марлева повязка і протипилова маска.

Протипилова маска (мал. 188,б) складається з корпусу і кріплення. В корпусі робляться оглядові отвори, в які вставляють скло або пластинки з плексигласу, целулоїду або іншого прозорого матеріалу. Маски виготовляють семи розмірів в залежності від висоти обличчя Корпус маски складається з 4-5 шарів тканини.

Ватно-марлева пов’язка виготовляється самостійно із марлі довжиною 100 см і шириною 50 см. Марлю стелять на столі, посередині кладуть вату розміром 30 на 20 см, товщиною біля 2-х сантиметрів. Вільні кінці марлі загортають по всій довжині, з обох сторін закриваючи вату. Після цього на кінцях марлі роблять розрізи довжиною 30-35 см, які утворюють дві пари зав’язок. Накладають пов’язку на лице так, щоб був закритий низ підборіддя. Верхній край повинен закривати ніс і доходити до очних впадин. Нижні кінці зав’язуються на тім’ї, а верхні на потилиці за вухами.

Цікаво знати! фільтруючі протигази вперше були вико- ристані під час Першої світової війни 1914—1918 роках. Спочатку це були найпростіші марлеві багатошарові вологі пов’язки, по- тім вологі маски з очами, змочені розчином для захисту від хлору та фосгену. З появою інших отруйних речовин вологі маски стали непридатними. Російський вчений М. Д. Зелинський у 1915 році запропонував новий спосіб захисту від отруйних речовин за допомогою активного вугілля. Так був створений сухий фільтруючий протигаз.

Питання для закріплення знань:

  1. Призначення та будова протигазу ГП-7.

  2. Які найпростіші засоби захисту органів дихання ти знаєш?

  3. Виготуй в домашніх умовах ватно-марлеву пов’язку.

Характеристика ізолюючих засобів

Ізолюючі засоби індивідуального захисту шкіри

Для захисту шкіри використовуються як спеціальні, так і простіші засоби захисту. За типом захисної дії спеціальні засоби індивідуального захисту поділяються на ізолюючи та фільтруючи. Засоби захисту шкіри, які виготовлені з ізолюючих матеріалів, можуть бути герметичні (комбінезони, костюми) та негерметичні (накидки, фартухи). Всі вони виготовляються із газо- та вологонепроникної тканини.

До засобів захисту шкіри ізолюючого типу відносяться загальновійськовий захисний комплект (ЗЗК) (мал. 189) та легкий захисний костюм (Л-1) (мал. 190).

Мал. 189 Загально військовий захисний комплект (ЗЗК):а — захисний плащ ОП-1; б — рукавички; в — захисні панчохи

Мал. 190Легкий захисний костюм Л-1:

1 — штани з панчохами;

2 — підшоломник; 3 — сорочка

з капюшоном; 4 — рукавиці;

5 — сумка

До складу загальновійськового захисного комплекту входять захисний плащ (ОП-1), захисні панчохи і захисні рукавиці. Захисні плащі виготовляються із прогумованої термостійкої тканини. Захис- ні рукавиці бувають літніми — п’ятипалі із гуми та зимові — дво- палі із прогумованої тканини. Розміри захисних плащів та панчіх наведені в табл. 21 та 22. Захисний плащ може використовуватись як накидка, плащ та комбінезон.

Таблиця 21