Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник ЗВ 10 клас (2012).doc
Скачиваний:
318
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
34.56 Mб
Скачать

Засоби індивідуального медичного оснащення

До медичних засобів індивідуального захисту належать аптечка індивідуальна (АІ-2), індивідуальний протихімічний пакет (ІПП-8) та пакет перев`язувальний індивідуальний (ППІ) .

Аптечка індивідуальна (мал. 117) призначена для надання само- і взаємодопомоги з метою запобігання тяжких наслідків впливу зброї масового ураження, а також для попередження й ослаблення інфекційних захворювань. Вона містить різні засоби профілактики й першої медичної допомоги.

Мал. 117Аптечка індивідуальна АІ-2

Протибольовий засіб знаходиться в шприць-тюбику (гніздо 1). Його використовують при переломах, великих ранах і опіках. У гнізді 2 знаходиться засіб для запобігання отруєння ОР нервово-паралітичної дії (фосфорорганическими ОР-ФОР). Його приймають: одну таблетку після сигналу "Хімічна тривога" (одночасно надягають протигаз) і ще одну таблетку при наростанні ознак отруєння. Протибактеріальний засіб № 2 (гніздо 3) приймають після опромінення при виникненні шлунково-кишкових розладів по сім таблеток в один прийом до першої доби, по чотири таблетки в наступні дві доби. Радіозахисний засіб № I (гніздо 4) приймають при загрозі опромінення по шість таблеток за одне приймання; при новій загрозі опромінення через 4-5 годин приймають ще по шість таблеток. Протибактеріальний засіб № 1 (гніздо 5) приймають при загрозі або бактеріологічному (біологічному) зараженні, а також при пораненнях або опіках - спочатку приймають уміст одного пенала (відразу п'ять таблеток), через 6 годин - уміст другого пенала (також п'ять таблеток). Радіозахисний засіб № 2 (гніздо 6) приймають після випадання радіоактивних опадів по одній таблетці щодня протягом десяти днів. Противорвотний засіб (гніздо 7) приймають по одній таблетці відразу після опромінення, а також з появою нудоти після травми голови.

Індивідуальний протихімічний пакет (мал. 118) призначений для знешкодження краплинно-рідких отруйних речовин, що потрапили на відкриті ділянки шкіри й одяг. Він складається зі скляного флакона з кришкою, у якому перебуває дегазуючий розчин, і ватно-марлевих тампонів. Флакон і тампони укладені в герметичну оболонку. При користуванні ІПП тампони змочують рідиною із флакона й протирають заражені ділянки шкіри й одягу. Необхідно знати, що рідина індивідуального протихімічного пакета отруйна й небезпечна при потраплянні в очі.

Мал. 118 Індивідуальний протихімічний пакет

Мал. 119.Пакет перев`язувальний ППІ

Пакет перев`язувальний ППІ (мал.119) - уніфікована стерильна пов'язка, призначена для закриття ран і опіків при наданні першої медичний допомоги, само- і взаємодопомоги. ППІ у воєнний час видається всьому особовому складу військ і формувань ЦО. Крім того, ППІ перебуває в санітарних сумках молодшого медичного персоналу. ППІ складається з бинта довжиною 5 м, шириною 10 см, двох ватномарлевих подушечок розміром 18 X 16 см і безпечної шпильки . Одна з подушечок пришита до кінця бинта, інша - вільно пересувається по бинту. Бинт із ватномарлевими подушечками загорнуті у пергаментний папір, у складку якої вкладена шпилька, і укладений у герметичну непромокальну оболонку із прогумованої тканини, на якій позначені дата виготовлення ППІ та коротка інструкція з його використання. При використанні ППІ необхідно розірвати прогумовану оболонку по надрізу на краю, витягти паперовий згорток, вийняти шпильку й тимчасово застромити її в обмундирування хворого, розгорнути папір; лівою рукою взяти вільний кінець бинта, потягнути за бинт і, таким чином , розгорнути ватномарлеві подушечки.