Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник ЗВ 10 клас (2012).doc
Скачиваний:
318
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
34.56 Mб
Скачать

Порядок чищення та змащення автомату ак – 74

А

Приладдя до автомату

втомат слід завжди тримати у чистоті та повній справності.

Це досягається його своєчасним умілим чищенням та змащенням.

Приладдя до автомату (мал. 65) призначене для розбирання, складання, чищення та змащення автомату.

До приладдя відноситься: шомпол (1), протирка (2), йоржик (3), викрутка (4), вибивач (5), пенал (6), кришка пеналу (7), масельничка (8), шпилька (9), обіймиця (10), перехідник (11).

Шомпол застосовується для чищення і змащення каналу ство­ла, каналів і порожнин інших частин автомата. Він має головку з от­вором, нарізку для нагвинчування протирки або йоржика.

Протирка застосовується для чищення і змащення каналу ствола, а також каналів і порожнин інших частин автомата.

Йоржик використовується для чищення каналу ствола розчи­ном для чищення ствола (РЧС).

Викрутка, вибивач і шпилька застосовуються при скла­данні і розбиранні автомата. Виріз на кінці викрутки призначений для вгвинчування мушки та її вигвинчування, а бічний розріз — для закріплення протирки на шомполі. Для зручності користування викруткою її вставляють у бічні отвори пенала. При чищенні каналу викрутка вкладається у пенал поверх головки шомпола. Шпилька за­стосовується при збиранні ударно-спускового механізму. Вона при­тримує шептало одиночного вогню й уповільнювач курка з пружи­ною на спусковому курку.

Пенал із кришкою служить для зберігання протирки, йоржика, викрутки, вибивача і шпильки. Пенал застосовуєть­ся як шомпольна муфта при чищенні і змащенні каналу ство­ла, як рукоятка для викрутки при вгвинчуванні і вигвинчуванні мушки, для повороту замикача газової трубки. Пенал має наскріз­ні отвори для шомпола, овальні отвори для викрутки і прямокутні отвори для обертання замикача газової трубки. Кришка викорис­товується як дульна накладка при чищенні каналу ствола. Бічні отвори на кришці пенала призначені для вибивача, яким кришку знімають зі ствола.

Масельничка служить для зберігання мастила; її носять у ки­шені сумки для магазинів.

Чищення і змащення автомата проводиться під безпосереднім керівництвом командира відділення, а у навчальному закладі — вчитель предмету «Захист Вітчизни».

Чищення автомата проводиться щодня: при підготовці до стрільби; після стрільби; після занять у полі; в бойовій обстанов­ці; на тривалих навчаннях; під час перерв у бою і в навчанні.

Якщо автомат не застосовується, то чищення його проводить­ся не менше одного разу на тиждень.

Для чищення і змащення автомата застосовується рідке рушнич­не мастило, РЧС (розчин для чищення ствола), рушничне мастило, ган­чірки або папір КВ-22 і клоччя — тільки для чищення каналу ствола.

Загальна будова набоїв та їх класифікація за призначенням

Б

Бойові патрони

оєприпасами до стрілецької зброї є унітарні набої, тобто набої, в яких куля, пороховий заряд і капсуль з’єднані в одне ціле за допомогою гільзи.

Куля є основним елементом набою, що забезпечує потрібну дію по цілі.(мал.66). Пороховий заряд слугує для передачі пулі поступової дії. К апсуль слугує для запалення порохового заряду.

Гільза призначена для з’єднання усіх частин набою, запобігає зовнішнім впливам на пороховий заряд, а також для перешкодження прориву порохових газів у бік затвору. Вона полегшує процес заряджання, створює умови для автоматизації цього процесу, раптово збільшує скорострільність і забезпечує тривалість збереження набоїв. Сьогодні гільзи виготовлються з латуні або спеціальної маловуглецевої сталі.

Мал. 66. Бойовий набій. 1 – куля; 2 – гільза; 3 – пороховий заряд; 4 – капсуль; 5 – дульце; 6 – закраїна; 7 – наковальня; 8 – затравочний отвір; 9 – ударний склад.

Матеріал гільз повинен мати:

1) Високу пластичність, що допускає обробку тиском у холодному стані і деформацію гільзи при пострілі без порушення міцності.

2) Високу міцність при відносно тонких стінках.

3) Здатність до зміцнення під час обробки тиском і висока упругість для забезпечення легкої екстракції гільзи з патронника після пострілу.

4) Незмінність механічних властивостей у процесі збереження.

5) Високу антикорозійну стійкість.

6) Стійкість до високої температури при пострілі.

7) Хімічну нейтральність відносно до порохового заряду.

Найповніше цим вимогам відповідає латунь.

За основним призначенням усі набої до стрілецької зброї діляться на 2 групи:

- бойові;

- допоміжні.

Бойові набої слугують для ураження живої сили і вогневих засобів. (мал.67).

Мал.67. Набої. 1 – калібру 14,5 мм; 2 – 7,62 гвинтівочний; 3 – 7,62-мм зр. 1943 р.;4 – 5,45 мм автоматний. 5 – пістолетні.