Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник ЗВ 10 клас (2012).doc
Скачиваний:
315
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
34.56 Mб
Скачать

Медичні засоби індивідуального захисту

Д

Характеристика медичних засобів

о медичних засобів індивідуаль- ного захисту відносяться протиепідемічні, санітарно-гігієнічні і спеціальні профілактичні засоби. Всі вони проводяться з метою послаблення або запобігання ураження людей. До спеціальних профілактичних засобів відносяться: аптечка індивідуальна АІ-2 (мал. 193), індивідуальний протихімічний пакет ІПП-8 (мал. 194), перев’язочний пакет індивідуальний «ППІ» (мал.195).

Аптечка індивідуальна АІ-2 призначена для надання само- і взаємодопомоги при ураженнях, опіках і профілактики від ура- ження людей радіоактивними отруйними речовинами і бактеріаль- ними засобами.

Вона складається з набору медикаментних засобів (анти- дот), які запобігають або зменшують дію на організм людини іонізуючих випромінювань, отруйних речовин. Комплект препа- ратів, вкладений в пеналі, розділений по відділам в пластмасовій коробці. Аптечку після отримання необхідно мати при собі (носи- ти в кишені).

В аптечці знаходяться такі засоби.

Відділ № 1 — резервний. При необхідності в ньому буде вкла- дено шприц-тюбик з протибольовим засобом, який застосовується при переломах, ранах і опіках.

Відділ № 2 — в круглому пеналі червоною кольору знаходить- ся засіб для попередження отруєння фосфорорганічними речовина- ми. Приймають по сигналу «Хімічна тривога» перед тим, як одержа- ти протигаз.

Відділ № 3 — у висувному круглому пеналі без кольору зна- ходиться антибактеріальний засіб № 2. Його приймають при розладі травлення, яке виникає після опромінення.

Відділ № 4 — у двох восьмигранних пеналах знаходяться протирадіаційний засіб № 1. Цей препарат приймають при загро- зі опромінення по сигналу «Радіаційна небезпека» по 6 таблеток за один прийом.

Відділ № 5 — в двох однакових чотиригранних пеналах без кольору зберігається протибактеріальний засіб № 1. Приймати його треба у випадку застосування агресором бактеріальних засо- бів, при виникненні інфекційного захворювання та при пораненнях і опіках як протизапальний засіб.

Відділ № 6 — в чотиригранному пеналі білого кольору зна- ходиться захисний засіб № 1 калію йодид. Приймати його необхід- но щоденно протягом 10 днів після випадання радіоактивних опа- дів при вживанні свіжого молока. В першу чергу препарат треба давати дітям.

Відділ № 7 — в круглому пеналі блакитного кольору є про- тиблювальний засіб. Приймати його рекомендується після опро- мінення, а також при появі нудоти після удару в голову (струс мозку).

Для довідки: необхідно пам’ятати, що дітям до 8 років на один прийом дають ¼ таблетки, дітям до 15 років — ½ таблетки вказаних препаратів, крім радіозахисного засобу № 2 і протибольового засобу, який дають дітям в повній дозі незалежно від віку.

Крім того, на даний час, вже існує сучасна індивідуальна аптечка АІ-4 (мал.193), яка розроблена для заміни аптечки АІ-2 ( не відповідає сучасним вимогам). До складу аптечки АІ-4 входять :

  1. Засіб при отруєнні ФОР

  2. Засіб при отруєнні АХОР

  3. Протибольовий засіб

  4. Радіозахисний засіб № 1

  5. Радіозахисний засіб № 2

  6. Протибактеріальний засіб № 1

  7. Протибактеріальний засіб № 2

  8. Протирвотний засіб

Мал. 193. Аптечка індивідуальна АІ-4

Індивідуальний протихімічний пакет ІПП-8 призначений для знезаражування ділянок тіла, одягу, спорядження, на які потра- пили краплини рідких отруйних речовин (СДОР), і знезаражують їх шляхом перетворення в нетоксичні або малотоксичні хімічні сполуки. Рідиною з ІПП-8 можна обробити близько 500 см² одя- гу або відкритих ділянок тіла. При потраплянні краплиннорідких отруйних речовин (СДОР) на відкриті ділянки шкіри і одягу необ- хідно змочити тампони рідиною з флакона і протерти ними закра- плені ділянки тіла і частини одягу, які прилягають до відкритих ділянок шкіри.

Запам’ятай!

Рідина, яка знаходиться в ІПП-8, отруйна і небезпечна при по- паданні в очі. Тому шкіру коло очей після обробки необхідно промити чистою водою і обтерти сухим тампоном.

Використані тампони після обробки поверхонь, отруєних ре- човин (СДОР), не можна розкидати, їх збирають, спалюють або за- копують в землю в відведених місцях.

Для довідки: за відсутності індивідуального протихімічного пакета для обробки заражених ділянок тіла можна використати під- ручні засоби, які застосовуються в побуті: шампуні, мило, пральні порошки. Вказані засоби розчиняють у воді і отриманим розчином змивають отруйні речовини з отруєних поверхонь. Замість тампонів можна використати папір, паклю й інше.

На сьогодні у спорядження формувань цивільного захисту за- мість індивідуальних протихімічних пакетів ІПП-8, ІПП-9 поступа- ють індивідуальні протихімічні пакети ІПП-10. Рецептура ІПП-10 має профілактичні якості (нею можна обробляти різні поверхні) до зараження отруйними речовинами (СДОР).

Мал. 194. Індивідуальний протихімічний пакет ІПП-8: а — загальний вигляд; б — флакон з рідиною; в — ватно-марлевий тампон

Перев’язочний пакет індивідуальний «ППІ» — складається з бинта шириною 10 см довжиною 7м, двох ватно-марлевих подушечок, одна з яких пришита до кінця бинта, а друга може переміщуватися. В пакеті знаходиться шпилька, на чохлі вказані правила користування пакетом. Зовнішній чохол пакета, внутрішня поверхня якого стерильна, використовується для накла- дання стерильних пов’язок. На чохлі написано правила користування пакетом, порядок розпакування:

- взяти пакет у ліву руку, правою рукою по лінії надрізу роз- крити зовнішній чохол;

  • вийняти внутрішню упаковку;

  • вийняти шпильку, підколоти її на видному місці до одягу, зняти паперову обгортку;

  • р

    Мал. 195. Перев’язочний пакет

    індивідуальний «ППІ»

    озгорнути перев’язувальний матеріал, не торкаючись рука- ми внутрішньої поверхні подушечок (тієї, що прикладають до ран);

  • утримуючи лівою рукою нерухому подушечку, а правою — голову бинта та рухому подушечку (з боку, пришитого кольоровими нитками), приготуватися до накладання пов’язки;

  • накласти пов’язку, прибинтувавши подушечку; кінець бин- та закріпити шпилькою;

  • при наскрізних ранах рухому подушечку пересувають по бинту на потрібну відстань, щоб закрити вхідний і вихідний отвори рани. Зовнішній чохол пакета, внутрішня поверхня якого сте- рильна, використовується для накладання герметичних пов’язок.

Питання для закріплення знань:

  1. Які медичні засоби індивідуального захисту ти знаєш?

  2. Призначення та склад медичної аптечки (АІ-2).

  3. Порядок використання ППІ.

  4. Які засоби використовуються для обробки шкіри після зара- ження отруйними речовинами?