Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник ЗВ 10 клас (2012).doc
Скачиваний:
318
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
34.56 Mб
Скачать

Визначення відстаней за допомогою мушки автомата

По практичному сприйняттю — мушка автомата на 100 метрів пере­криває приблизно 25 см.

Знаючи криючу величину мушки автомата, що вона на 100 м перекриває ділянку в «25 см; на 200 м мушка буде перекривати ді­лянку місцевості або частину предмета в «50 см; на 300 м «75 см; на 400 м «1 м і т. ін., можна легко визначити дальність до цілі проти­вника, знаючи їх лінійні розміри. їх небагато і вони легко запам'ято­вуються. Ширина танка - 3 м; ширина БТР - 2,5 м; людина за шириною - 0,5 м; кулеметна обслуга (2 чоловіки) - 1 м.

Визначення дальності безпосереднім проміром

Спосіб визначення дальності безпосереднім проміром, як правило, використовується при завчасному переході підрозділів до оборони й призначений для більш точного визначення відстаней до орієнти­рів, які в бою будуть застосовуватись для керування вогнем.

Тут застосовується безпосередній промір в парах кроків (ПК), які переводяться в метри за формулою:

Д=ПК

Наприклад: відстань, яка виміряна до окремого дерева — орі­єнтир №3 — складає 400 пар кроків. Визначити дальність в метрах(мал.48).

Д = 400 п.к. =600 м

Визначення дальності за співвідношенням звуку й світла

При визначенні відстані до цілі за співвідношенням швидкості звуку й світла, необхідно засікти час між спалахом і звуком, який дійшов, в секундах. Помножуючи швидкість звуку 330 м/с на час, можна ви­значити відстань до місця, з якого був зроблений постріл, або враху­вати, що за 3 секунди звук проходить приблизно 1 кілометр.

Наприклад: ви побачили спалах при пострілі артилерійської гармати через 9 секунд до вас дійшов звук даного пострілу. Визна­чити дальність до гармати.

Виходячи з даних умов визначаємо: 9 : 3 = 3 км

Визначити відстань до різноманітних об'єктів можна також на слух

Знаючи орієнтовні відстані, з яких чуються різні шуми: рубання лісу — 300 м, вбивання кілків в землю ручним способом — до 300 м, падання дерева — 800 м, удар лопати по каменю й залізу — 0,5— 1 км, голосний крик — 1—1,5 км, одиночний постріл — 3 км.

Два вищевказаних способи застосовуються, як правило, в ніч­них умовах.

П

Вплив температури повітря та вітру на дальність і напрямок польоту кулі

ри польових умовах стрільби найбільший

вплив на зміну траєкторії і дальність польоту кулі (снаряду) спричиняють такі зовнішні чинники:

  • зміна температури повітря та заряду;

  • зміна атмосферного тиску повітря;

  • бічний вітер;

  • падіння початкової швидкості кулі (снаряду).

Поправки дальності на зміну температури повітря і заряду залежать від стану погоди: якщо температура повітря вища за табличної (+ 15°С), щільність повітря зменшується, куля полетить далі і поправку на дальність потрібно брати зі знаком мінус; якщо температура повітря менша табличної, щільність повітря збільшується, куля полетить ближче і поправку на дальність потрібно брати зі знаком плюс.

Розглянемо умови стрільби влітку, коли температура повітря буде вище нормальної (вище + 15°С): поправка на дальність на відхилення температури буде від'ємною, а поправка на падіння початкової швидкості позитивною. Якщо ми підсумовуватимемо ці поправки, то вони значно покривають один одного – загальна поправка не перевищуватиме величини 50 м, тобто не перевищуватиме величину середньої помилки визначення відстані окоміром.

Розглянемо умови стрільби при значенні температури нижче табличної, коли основні поправки — на зменшення температури повітря і заряду і на падіння початкової швидкості — будуть одного знаку.

Подібні розрахунки для відстаней від 200 до 800 м показують, що при температурі нижче табличної при стрільбі на відстані до 400 м поправок на приціл вносити не потрібно, а при стрільбі на відстані понад 400 м поправку слід вносити на +50 м при температурі нижче за нуль і на +100 м при температурі повітря нижчий -25° С.

Загалом правило призначення початкової установки прицілу формулююється так: у літніх умовах на всі дальності стрільби приціл доцільно призначати відповідно відстані до цілі; взимку при стрільбі на відстані понад 400 м точку прицілювання слід вибирати на верхньому краю цілі, а при низьких температурах (нижче -25°С ) — збільшувати приціл на одну поділку.

Зміна тиску повітря на політ кулі не спричиняє істотного впливу. Це справедливо тільки при стрільбі на рівнинній місцевості. При стрільбі в гірських умовах (коли підвищення місцевості над рівнем моря складає 1000 м і більше) тиск повітря значно знижується, повітря стає більш розрідженим, зменшується його щільність. Це приводить до істотного зменшення сили опору повітря, унаслідок чого помітно збільшується відстань польоту кулі.