Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник ЗВ 10 клас (2012).doc
Скачиваний:
318
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
34.56 Mб
Скачать

Як працювати з підручником

Матеріал підручника розподілений на розділи, теми, які ви можете відшукати в змісті. Для того, щоб отримати знан- ня та навички, вивчаючи курс, недостатньо читати тільки текст, ще і потрібно використовувати весь додатковий матеріал, який міститься у підручнику.

Важливе місце в підручнику відводиться малюнкам, схе- мам, фотографіям, які допоможуть краще засвоїти вивчає мий матеріал.

У кінці кожної теми містяться питання для закріплення знань, відповіді на які ви зможете дати після її відпрацювання. Важливі поняття та терміни, на які необхідно звернути увагу, виділяються іншим шрифтом.

Всі скорочення, які зустрічаються в тексті, розкривають- ся у переліку скорочених термінів.

В додатках підручника розкриті тактико-технічні харак- теристики основних зразків сучасної стрілецької зброї, надаються зразки форми одягу, погонів родів та видів військ Збройних Сил України.

Станьте надійними та професійно-підготовленими за- хисниками своєї Вітчизни і будьте гідними цього почесного звання.

Розділ і. Збройні сили україни на захисті вітчизни

Необхідність армії в сучасних умовах обумовлюється самим уявленням про державу, її сутністю та поглядами на забезпечення національної безпеки. Потреба в існуванні військових формувань тісно пов’язана з виконанням конституційних функцій по захисту суверенітету, територіальної цілісності і демократичності держави.

Становлення сучасних Збройних Сил та інших військових формувань України мають свою історію, свої традиції, які передаються із покоління в покоління і на цій основі виховується у учнів вірність своєму народові, любов до Батьківщини, прагнення служити її інтересам, бути гідними нащадками і продовжувачами славних традицій.

    1. Збройні Сили України – військове формування держави

У

Конституція України та Закони України про призначення Збройних Сил та інших військових формувань України.

країна, проголосивши 24 серпня 1991 року свою незалежність, прагне жити в мирі та дружбі з усіма державами світу.

В основному Законі нашої держави «Конституції України» статті 92, знайшли своє вирішення найбільш важливі, загальні питання пов’язані із захистом національних інтересів і гарантування в Україні безпеки особи, суспільства і держави від зовнішніх і внутрішніх загроз в усіх сферах життєдіяльності.

Враховуючі необхідність забезпечення власної воєнної безпеки та оборони, підтримання міжнародної стабільності, Україна має відповідні військові формування та правоохоронні органи держави, організація і порядок діяльності яких визначаються законом.

Збройні Сили України – це військова державна структура, яка призначена для оборони України, захисту її суверенітету, територіальній цілісності і недоторканості. Вони будуються і здійснюють свою діяльність на основі верховенства права, законності та гуманності, поваги до людини, її конституційних прав та свобод

Прикордонні війська України - забезпечують захист державного кордону. Прикордонні війська України підпорядковані Президентові України та підконтрольні Кабінету Міністрів України.

Центральним органом управління Прикордонних військ є Державний комітет у справах охорони державного кордону України. Голова Державного комітету є командувачем Прикордонних військ України.

Служба безпеки України - державний правоохоронний орган спеціального призначення, який забезпечує захист державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного та оборонного потенціалу України, законних інтересів держави та прав громадян від розвідувально-підривної діяльності іноземних спеціальних служб, посягнень з боку окремих організацій, груп та осіб, які безпосередньо створюють загрозу, на життєво важливі інтереси України.

Діяльність Служби безпеки України здійснюється на основі дотримання прав і свобод людини і регулюється Законом України „Про Службу безпеки України”. Служба безпеки України підпорядкована Президентові України та підконтрольна Верховній Раді України.

Органи внутрішніх справ є одним із елементів системи правоохоронних органів України. Керівництво органами внутрішніх справ здійснює міністерство внутрішніх справ України – як центральний орган державної виконавчої влади. Міністр внутрішніх справ України здійснює керівництво всією міліцією України.

Міліція - державний озброєний орган виконавчої влади, який захищає життя, здоров’я, права і свободи громадян, власність, природне середовище, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань. На службу до міліції набирають громадян здатних за своїми особистими, діловими й моральними якостями, освітнім рівнем, фізичною підготовкою і станом здоров’я виконувати покладені на міліцію завдання. Не можуть бути прийняті на службу до міліції особи, які мали судимість за вчинення злочину. Контроль за діяльністю міліції здійснюють Кабінет Міністрів України та Генеральний прокурор України. Охорона та оборона важливих державних об’єктів, виправно-трудових і лікувально-трудових установ, об’єктів матеріально-технічного та військового забезпечення Міністерства внутрішніх справ України покладається на Внутрішні війська.