Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник ЗВ 10 клас (2012).doc
Скачиваний:
318
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
34.56 Mб
Скачать

П

Партизанський та підпільний рух на Україні

очинаючи з літа 1941 року у зв’язку з відступом Червоної Армії на землях окупованих загарбниками почали утворюватись підпільні організації, керовані як радянським, так і українським національним підпільними центрами. Основним завданням таких підпільних організацій було проведення підривної та диверсійної діяльності. На кінець 1941 року на радянсько-німецькому фронті у полоні та оточенні опинилася велика частина особового складу Червоної Армії. Тисячі з тих військовослужбовців, які не змогли пробитися за лінію фронту, почали створювати партизанські загони.

Головною метою партизанської війни було руйнування німецьких комунікацій (“рейкова”, “шляхова” війна). Дії радянських партизанських загонів в Західній Україні не знайшли такої підтримки, як у її східній і центральних частинах. Там значно більший вплив мали загони Організація Українських Націоналістів (ОУН).

У

Роль та значення Української Повстанської Армії

1943 році партизанський рух на території України досяг апогею і став настільки загрозливим для окупантів, що Гітлер змушений був видати спеціальний наказ № 14 по боротьбі з партизанами.

14 жовтня 1943 року створюється Українська Повстанська Армія (УПА). У комплектуванні та навчанні цих підрозділів взяли участь колишні офіцери українських батальйонів “Нахтігаль” і “Роланд”, що діяли у складі вермахту. Подальшу розбудову УПА взяв на себе центральний провід ОУН (Б). Головнокомандуючим сил УПА стає член проводу ОУН (Б), український офіцер Роман Шухевич. Завдяки широкій та ефективній підпільній мережі ОУН, УПА швидко розрослися у велику, добре організовану партизанську армію, яка захопила контроль над значними частинами Волині, Полісся, а пізніше і Галичини.

У цих районах УПА отримувала поповнення та проводила військову підготовку у створених військових школах. З лютого 1943 року УПА активізує свою боротьбу, як проти радянських партизан, так і проти німців. У квітні 1943 року УПА вдалося звільнити від німців багато районів Волині. Загони УПА діяли на Поділлі, Київщині та інших районах України, мали розгалужену систему своїх підпільних формувань і осередків, самооборонних кущових відділів. Прихід у Західну Україну Червоної Армії призвів до жорстоких сутичок між військами НКВС і УПА. Насамперед дії УПА були спрямовані проти НКВС, членів комуністичної партії й тих, хто впроваджував радянський режим на цих землях. Для ліквідації УПА радянські війська організували блокаду величезних партизанських територій.

9 травня 1945 року закінчилися війна, але боротьба з УПА набула більшого розмаху. УПА у 1945 році мала більше бійців ніж могла озброїти.

Для боротьби з УПА радянський уряд створив загони НКВС що діяли під виглядом повстанців і творили усілякі безчинства, щоб залякати західноукраїнське населення й позбавить УПА підтримки народу, почали виселяти людей із районів розташування баз УПА. Великих людських, моральних і матеріальних втрат зазнав український народ в період післявоєнної боротьби УПА з військами державної безпеки Польщі, Чехословаччини та Радянського Союзу, яка точилася аж до 1953 року.

Заради національного спасіння, миру – наші діди та прадіди в лавах Червоної Армії, Української Повстанської Армії, партизанських загонів боролися проти свого спільного ворога – гітлерівців.

Питання для закріплення знань:

  1. Перерахуйте озброєння княжого війська.

  2. В якому році з’явилася перша січ і хто її засновник?

  3. Яке озброєння мав козак?

  4. Розкрийте причини виникнення січового, стрілецького руху на Україні.

  5. Які військові формування діяли в період існування Української Народної Республіки.

  6. Назвіть основі військові операції по розгрому німецько-фашистських загарбників.

  7. Розкрийте діяльність партизанського руху опору в Україні.

  8. Розкрийте діяльність ОУН УПА в Великій Вітчизняній війні.