Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник ЗВ 10 клас (2012).doc
Скачиваний:
318
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
34.56 Mб
Скачать

Правила військової ввічливості і поведінки

В

Порядок дотримання правил військової ввічливості

ійськовослужбовці мають постійно бути зразком високої культури, скромності і витримки, берегти військову честь, захищати свою й поважати чужу гідність, пам’ятати, що за їхньою поведінкою судять не лише про них, а й про Збройні Сили України в цілому.

Стосунки між військовослужбовцями ґрунтуються на взаємній повазі. Усі військовослужбовці під час зустрічі (обгону) вітають один одного, додержуючись правил, визначених Стройовим статутом. З питань служби вони звертаються один до одного на «Ви».

Начальники і старші, звертаючись із питань служби до підлеглих і молодших, називають їх за військовим званням і прізвищем або тільки за званням, додаючи в останньому випадку перед званням слово «товариш». Наприклад: «Солдат Коваленко» або «Товаришу солдат»; «Сержант Шевчук» або «Товаришу сержант»; «Прапорщик Іваненко» або «Товаришу прапорщик»; «Лейтенант Петренко» або «Товаришу лейтенант».

У вільний від служби час військовослужбовці можуть звертатись один до одного на ім’я, а до начальників і старших — на ім’я та по батькові.

Військовослужбовці повинні бути ввічливими у спілкуванні з іншими особами, виявляти особливу повагу до осіб похилого віку, жінок і дітей, поступатися їм місцем у громадському транспорті, захищати честь і гідність громадян, сприяти додержанню громадського порядку, надавати допомогу постраждалим під час нещасних ви- падків, виникненні стихійного лиха.

Звертаючись до іншого військовослужбовця в присутностікомандира (начальника) чи старшого, слід запитати на це дозволу командира (начальника) чи старшого. Наприклад: «Товаришу ма- йор. Дозвольте звернутися до лейтенанта Коваленка».

Начальник має право віддавати підлеглому накази і зобов’язаний перевіряти їх виконання. Підлеглий зобов’язаний беззастережно виконувати накази начальника крім випадків віддання явно злочинного наказу і ставиться до нього з повагою.

Порядок віддання й виконання наказів

Накази віддаються, як правило, в порядку підпорядкованості. Після отримання наказу, військовослужбовець відповідає «Слухаюсь» і виконує його. Про виконання наказу військовослужбовець зобов’язаний доповісти начальникові, який віддав наказ, і своєму безпосередньому начальникові. Наказ має бути сформульований чітко і не може допускати його подвійно- го тлумачення. Начальник (командир), який віддав наказ, повинен забезпечити його виконання. Він несе відповідальність за наслідки та відповідність наказу чинному законодавству, а також за невжиття заходів щодо його виконання.

Питання для закріплення знань:

1.Як звертаються військовослужбовці один до одного? 2.Що потрібно зробити після виконання наказу?

5.2. Внутрішній порядок у військовій частині та її підрозділах

Внутрішній порядок - це суворе додержання визначених військовими статутами правил розміщення, повсякденної діяльності, побуту військовослужбовців у військовій частині (підрозділі) й несення служби добовим нарядом.

Внутрішній порядок досягається:

  • глибоким розумінням, свідомим і неухильним виконанням військовослужбовцями обов'язків, визначених законами України та військовими статутами Збройних Сил України;

  • чіткою організацією бойової підготовки;

  • зразковим бойовим чергуванням та несенням служби добовим нарядом;

  • неухильним виконанням розпорядку дня;

  • додержанням правил експлуатації озброєння, бойової та іншої техніки, матеріальних засобів, створенням у місцях розташування військовослужбовців умов для їх повсякденної діяльності, життя й побуту, що відповідають вимогам військових статутів Збройних Сил України;

  • цілеспрямованою виховною роботою, поєднанням високої вимогливості командирів (начальників) з постійною турботою про підлеглих у додержанні їх прав, задоволенні потреб і зміцненні здоров'я;

  • додержанням вимог пожежної безпеки, а також проведенням заходів щодо охорони довкілля в районі діяльності військової частини.