Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник ЗВ 10 клас (2012).doc
Скачиваний:
318
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
34.56 Mб
Скачать

Підготовча і виконавча команди

Управління строєм здійснюється командами та розпорядженнями, які надає командир голосом, сигналами та особистим прикладом і які передаються за допомогою технічних і рухових засобів. Коман- ди поділяються на підготовчу та виконавчу, проте можуть бути лише виконавчі.

Підготовча команда подається чітко (виразно) гучно і про- тяжно, щоб військовослужбовці зрозуміли, яких дій вимагає від них командир.

За підготовчою командою військовослужбовці, які перебува- ють в строю, приймають стройове положення, під час руху перехо- дять на стройовий крок, а поза строєм повертаються в бік начальни- ка й приймають стройове положення.

Виконавча команда подається після паузи гучно, уривчасто і чітко. Така команда здійснюється негайно і точно. Наприклад: «Пра- во-РУЧ», «Ліво-РУЧ». Перша частина слова — це попередня коман- да, друга — написана великими літерами — виконавча команда.

Виконання команд: «Ставай», «Рівняйсь», «Струнко», «Вільно»

Шикування військовослужбовців, підрозділів здійснюється за коман- дою «СТАВАЙ». За цією командою треба швидко стати до строю на визначений статутом інтервал і дистанцію, підбори поставити разом, а носки розвести по лінії фронту на ширину стопи; дивитися прямо перед собою.

У разі потреби вирівняти стрій на місці подається команда «РІВНЯЙСЬ» або «Ліворуч-РІВНЯЙСЬ». За командою «РІВ- НЯЙСЬ» усі, крім правофлангового, повертають голову праворуч (праве вухо вище від лівого, підборіддя трохи підняте) і вирівню- ються так, щоб кожен бачив груди четвертої особи, вважаючи себе першим. Після команди «РІВНЯЙСЬ» подається команда «СТРУН- КО», за якої військовослужбовець ставить голову прямо і приймає стройове положення, за командою «ВІЛЬНО» слід послабити в ко- ліні праву або ліву ногу, але не можна зрушувати з місця, треба бути уважним і не розмовляти.

За командою «ЗАПРАВИТИСЬ», не залишаючи свого місця в строю, потрібно поправити зброю, обмундирування та споряджен- ня; у разі потреби вийти із строю — звернутися за дозволом до без- посереднього начальника; можна розмовляти тільки з дозволу стар- шого командира. Перед командою «ЗАПРАВИТИСЬ» подається команда «ВІЛЬНО».

Питання для закріплення знань:

  1. Наведіть приклади, коли військовослужбовець буде знаходитись в строю.

  2. Чим відрізняється розімкнутий стрій від зімкнутого?

  3. Що повинен робити солдат перед шикуванням?

  4. Назвіть елементи строю.

    1. Стройові прийоми і рух без зброї та зі зброєю Одиночна підготовка солдата. Прийоми і рух без зброї. Стройове положення та повороти на місці

С

Стройове положення

тройове положення приймається за командою «СТРУНКО». Або без команди під час віддання й отримання наказу, доповіді, виконання Державного гімну України, а також під час військового вітання, подання команд (мал. 84).

Мал. 84. Стройове положення

Для виконання стройового положення необхідно: тримати- ся прямо, без напруження, підбори поставити разом, а носки роз- вести по лінії фронту на ширину стопи; ноги в колінах випрямити, але не напружувати їх, груди підняти, а все тіло трохи подати вперед; живіт втягти; плечі розвернути; руки опустити так, щоб кісті, повер- нені долонями всередину, були збоку стегон, а напівзігнуті пальці торкалися стегна; голову тримати високо і прямо, не виставляючи підборіддя; дивитися перед собою; бути готовим до негайної дії.