Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник ЗВ 10 клас (2012).doc
Скачиваний:
318
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
34.56 Mб
Скачать

10.4 Основи рятувальних та інших невідкладних робіт

Характерні види рятувальних

та інших невідкладних робіт

Рятувальні та інші невідкладні роботи — це організована за єдиним планом діяльність органів влади і управління, сил Цивільного захисту в напрямку рятування та надання в короткий термін всебічної допомоги населенню, яке опинилось в осередках ураження, районах стихійних лих, а також запобігання подальших руйнувань та втрат, забезпечення життєдіяльності населення, господарських об’єктів та безпечного проведення подальших робіт.

Рятувальні та інші невідкладні роботи в осередках ураження проводяться з метою рятування людей та надання допомоги ураженим, локалізації аварій і створення умов для наступного проведення відновлювальних робіт.

Всі роботи в осередку ураження розподіляються на дві части- ни, а саме:

  1. Рятувальні роботи.

  2. Невідкладні роботи. Вони проводяться одночасно.

До рятувальних робіт належать:

  • пошук та діставання людей з-під завалів, зруйнованих, по- шкоджених, палаючих будівель, завалених сховищ та інших споруд, з осередків радіоактивного та хімічного ураження, з зон сильного задимлення, катастрофічного затоплення;

  • надання першої медичної допомоги, вивіз уражених з осе- редків ураження в медичні формування і заклади, надання першої лікарської допомоги та евакуація їх до лікарні;

  • розвідка маршрутів руху та ділянок (об’єктів) робіт;

  • локалізація та гасіння пожеж на маршрутах руху та ділян- ках (об’єктах) робіт;

Мал. 209 Гасіння пожежі на об’єкті

  • подання повітря в завалені захисні споруди з пошкодженою фільтровентиляційною системою;

  • вивіз населення з небезпечних місць до безпечних районів;

  • санітарна обробка людей, спецобробка техніки та майна і знезараження одягу; дегазація, дезактивація техніки, транспорту і засобів захисту; знезараження території та споруд, продуктів харчування, харчової сировини, води та фуражу.

До невідкладних робіт належать:

Прокладання колонних шляхів та проїздів у завалах і на за- ражених ділянках; локалізація аварій, що загрожують життю лю- дей або призводять до вибухів, пожеж, додаткових руйнувань і ура- жень, забезпечення необхідних умов для відновлювання діяльності

об’єктів; укріплення або завалення конструкцій, що загрожують обвалом та перешкоджають безпечному руху і веденню рятуваль- них робіт; локалізація аварій на газових, енергетичних, водопровід- них, каналізаційних та технологічних мережах для забезпечення проведення рятувальних робіт; ремонт і відновлення ушкоджених та зруйнованих ліній зв’язку і електромереж з метою забезпечення рятувальних робіт.

Ремонт та відновлення пошкоджених захисних споруд для за- хисту від можливих повторних ядерних ударів агресора.

Рятувальні та інші невідкладні роботи характеризується вели- ким обсягом та обмеженістю часу на їх проведення, складністю об- ставин та великим напруженням сил всього особового складу. Вони проводитимуться в умовах руйнувань, пожеж, зараження атмосфери і місцевості, затоплення території та під впливом інших несприятли- вих умов та обставин.

Для проведення рятувальних та інших невідкладних робіт утримуються в готовності до дії сили Цивільного захисту. Крім того, на випадок необхідності залучаються інші сили, незалежно від їх відомчої належності (військові підрозділи Міністерства обо- рони України, Міністерства Внутрішніх Справ) та добровільні ря- тівні сили. В окремих випадках може здійснюватися цілеспрямована мобілізація осіб, що знаходяться у запасі.

Рятувальні та інші невідкладні роботи проводяться безперерв- но вдень і вночі за будь-яких погодних умов до повного їх завершен- ня. Безперервність робіт досягається вчасним нарощуванням зусиль, вмілим маневруванням силами та засобами, вчасною заміною під- розділів, повним забезпеченням їх матеріальними засобами, швид- ким ремонтом і налагодженням пошкодженої техніки.