Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник ЗВ 10 клас (2012).doc
Скачиваний:
338
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
34.56 Mб
Скачать

Затримки при стрільбі з автомата, способи їх усунення

Характеристика затримки

Причина затримки

Спосіб усунення затримки

Неподача патрону.

Затвор у передньо­му положенні, але пострілу не бу­ло: у патроннику немає патрону.

Забруднення або не­справність магазина. Несправність защипки магазина.

Перезарядити автомат і продовжувати стрільбу. Замінити магазин. Відпра­вити автомат до ремонтної майстерні.

Утикання патрону.

Патрон кулею ут­кнувся у казенний зріз ствола, рухомі частини залиши­лися у середньому положенні.

Загин бокових стінок магазина.

Утримуючи рукоятку затворної рами, видали­ти патрон, що уткнувся, і продовжувати стрільбу. При повторенні затримки замінити магазин.

Осічка. Затвор у передньому по­ложенні, патрон у патроннику, гачок спущений, але по­стрілу не було.

Несправність па­трону. Несправність ударника або ударно-спускового меха­нізму. Забруднення або застигання мастила.

Перезарядити автомат і продовжувати стрільбу. При повторенні затримки оглянути і прочистити ударник і ударно-спусковий механізм; якщо вони злама­ні, відправити до ремонтної майстерні.

Невилучення

гільзи. Гільза у па­троннику, черговий патрон уткнувся в неї кулею. Рухомі частини зупинилися у середньому по­ложенні.

Брудний патрон або забруднення патрон­ника. Забруднення або несправність ви­кидача, послаблення пружини.

Відвести руків’я затворної рами назад і, утримуючи її в задньому положенні, від­окремити магазин. Вийняти затвором або шомполом гільзу з патронника, продо­вжувати стрільбу. При повто­ренні затримки прочистити патронник і патрони. Огля­нути і прочистити від бруду викидач і продовжувати стрільбу. У разі несправності викидача автомат відправити до ремонтної майстерні.

Прихват або невідбивання гільзи. Гільза не викинута зі ствольної короб­ки, а залишилася в ній попереду затвора або досла­на затвором назад у патронник

Забруднення частин, що труться, газових шляхів або патрон­ника. Забруднення або несправність викидача

Відвести руків’я затвор­ної рами назад, викину­ти гільзу і продовжити стрільбу. При повторенні затримки прочистити газові шляхи, частини, що труть­ся, і патронник; частини, що труться, змастити. При несправності викидача автомат відправити до ре­монтної майстерні

Спорядження магазину патронами здійснюється вручну або за допомогою обіймиці.

Застосування обіймиці прискорює спорядження магазина патронами (мал. 72,73)

Догляд і зберігання, поводження із автоматом.

Заходи безпеки при 1. Стрільба дозволяється

поводженні з автоматом і тільки з придатної до стрільби зброї.

патронами

  1. На вихідному та вогневому рубежі учні починають діяти тільки по команді керівника зі стрільби.

  2. На вогневому рубежі стрільці направляють зброю тільки на вказані їм мішені, забороняється направляти зброю у різні боки, на людей, тварин, прицілюватися навіть з незарядженої зброї при появі в секторі стрільби людей або тварин.

  3. Не дозволяється вести «перехресний» вогонь по мішеням і стріляти одночасно із різних видів зброї.

  4. Зброя у всіх випадках заряджається тільки по команді керівника стрільби.

  5. Забороняється вести стрільбу при піднятому білому прапорі ( шарі, ліхтарі, лампі) і після наказу «Стій!». При веденні вогню з появою білого прапора (шару, ліхтаря), запалюванням лампи стрільба негайно припиняється, а зброя розряджається. Також негайно припиняється стрільба при появі в зоні вогню людей та тварин.

  6. З закінченням стрільби стрільці за наказом керівника збирають гільзи і здають йому по підрахунку разом з невикористаними патронами.

  7. Огляд зброї проводиться керівником стрільби по встановленим правилам. Забороняється наближатися до мішені або на початковий рубіж для огляду зброї.

  8. Забороняється заряджати зброю за вогневим рубежем (лінії вогню), відкривати вогонь с будь – якого місця, крім вогневого рубежу, залишати зброю без нагляду, брати чужу зброю.

  9. При отриманні зброї чи передачі її іншій особі необхідно впевнитися в тому, що вона не заряджена.

Чищення, змащення і зберігання автомата

Чищення автомата проводять у спеціально відведених місцях на обладнаних для цієї мети сто­лах, а в польових умовах — на чистих підстилках, дошках, фане­рі тощо у такій послідовності: підбираються приладдя, матеріали для чищення і змащення; розбирається автомат; чиститься канал ствола; вичищаються інші частини автомата.

Для чищення каналу ствола треба покласти автомат у вирізи стола або на звичайний стіл. Зібрати приладдя (мал. 74), скласти клоччя у вигляді цифри 8, накласти «вісімку» її перехрестям на кі­нець протирки і розкласти волокна клоччя уздовж протирки так, щоб їх кінці були коротшими за стержень протирки (мал. 75). Просочити клоччя рідким рушничним мастилом, увести шомпол з протиркою і клоччям у канал ствола і застопорити кришку пенала на дуловому зрізі ствола.

Утримуючи автомат лівою рукою, плавно просунути правою рукою шомпол по всій довжині каналу ствола кілька разів. Витягнути шомпол, змінити ганчір'я, просочити його рідким рушничним мас­тилом і знову прочистити канал ствола. Так виконати кілька разів. Після цього ретельно витерти шомпол і протерти канал ствола чи­стою сухою ганчіркою. Оглянути ганчірку. Якщо на ній помітні сліди нагару або забруднення, продовжувати чищення каналу ствола до тих пір, поки після перевірки ганчірка не буде чистою. Ретельно огляну­ти канал ствола на світло з дульної частини і з боку патронника, по­вільно обертаючи ствол у руках. При цьому особливу увагу звертати на кути нарізів, перевіряти, чи не залишилось у них нагару. У такій послідовності вичистити патронник з боку ствольної коробки.

Газову камеру, газову трубку і компенсатор полити рідким рушничним мастилом або РЧС, прочистити ганчіркою за допомо­гою шомпола або дерев'яної палички (мал. 76), потім насухо витер­ти. Дерев'яні частини обтерти сухою ганчіркою.

Після закінчення чищення автомату доповісти командиру від­ділення або викладачу і з його дозволу провести змащення і збиран­ня автомата.

Після чищення автомат змащують, щоб не допустити впли­ву вологи на метал. Змащування автомата проводять таким чином: канал ствола, патронник і компенсатор змащують протиркою з по­кладеним на неї ганчір'ям, просоченим мастилом; на решту частин (металевих) ганчіркою наносять тонкий шар мастила. При цьому слід мати на увазі, що надлишок мастила призводить до забруднен­ня частин автомата і може спричинити затримку при стрільбі. Де­рев'яні частини не змащують.

З автоматом необхідно поводитися обережно: запобігати уда­рам, стежити, щоб у ствол не потрапили сторонні предмети (клоччя, пісок, бруд), бо при стрільбі це може привести до роздуття або роз­риву ствола. Не спускати без потреби курок, бо це приводить до пе­редчасного спрацювання частин і механізмів автомата.

Автомат зберігається у піраміді (металева шафа для зберігання зброї). Він має бути розряджений, магазин та багнет-ніж відокремле­ні, курок спущений, важіль перевідника — у верхньому положенні, хомутик прицілу — на поділці П.

В окремому відділенні піраміди зберігаються магазини, сумки для магазинів, багнет-ножі в піхвах і масельничка. Сумки для магазинів і ремені повинні зберігатися чистими і сухими.

При пересуванні на заняттях і в поході автомат переноситься з приєднаним магазином (решта магазинів у сумці). Ремінь підганя­ється так, щоб автомат не бився у елементи спорядження. У пере­рві між заняттями, а також на привалах автомат тримають у руках або на ремені.