Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник ЗВ 10 клас (2012).doc
Скачиваний:
318
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
34.56 Mб
Скачать

С

Витягування поранених із бойових машин

еред заходів з подання першої медичної допомоги особливо

важливе значення має витягування поранених із бойових машин, зокрема із танків. Витягувати пора­нених із танків можна через 3

люки: командира танка і навідника (командирський), механіка-водія та запас­ний. При цьому слід пам'ятати, що люк командира тан­ка відмикається спеціальним ключем як із середини, так і ззовні. Люки механіка-водія і запасний відмикаються тільки ззовні. Через верхній люк (командирський) по­ранених витягують вручну або за допомогою лямок. Є три способи витягування людей із танка за допомогою лямок: 1-й спосіб — лямку накладають на верхню части­ну тулуба так, щоб її кінці можна було протягнути під руками пораненого і перехрестити на грудях, кільцепо­дібно охоплюючи стегна; 2-й спосіб — лямку накладають з боку ніг, розташо­вуючи її кінці справа і зліва від пораненого у верхній третині стегон. Потім кінці лямки по черзі протягують попід стегнами і защібають карабіни (клямки) за кіль­ця. Вільні кінці лямок перехрещують на животі .пора­неного, після чого той кінець лямки, що йде від правого стегна, протягують під лівою рукою, а той, що йде від лівого,— під правою; 3-й спосіб — складену в кільце лямку накладають на пораненого таким чином, щоб її карабіни щільно прилягали до спини на рівні лопаток, а більша частина петлі була просунута під руками пораненого і виведена наперед. Потім лямки перехрещують на грудях пораненого, а ту частину, яка лишилась, переносять за спину так, щоб лямка пройшла під пахвами.

Після накладання лямок пораненого витягують за до­помогою методу силового підйому (мал. 121).

Мал. 121. Силовий прийом витягування поранених з бойових машин

Відтягування і винесення поранених у найближчі ук­риття або місця збору належать до числа заходів з по­дання першої медичної допомоги. Найпростішим укрит­тям для поранених можуть бути вирви, утворені внаслі­док розриву снарядів і мін, траншеї, рови, канави, печери, підвали та ін. Перебування поранених у цих укрит­тях не повинно бути тривалим. При першій же нагоді їх треба доставити на найближчий етап медичної евакуа­ції. Як і біля будь-якого місця, де ле­жить поранений, біля укриття встановлюють розпізна­вальний знак — палицю, гілку, до яких прив'язують шма­ток бинта чи марлі, або саперну лопатку, на рукоятку якої надівають каску чи прив'язують жмут трави (мал. 122).

Мал. 122 Способи позначення перебування поранених: а, б, в, г – бинти на кущі, на дереві, на палиці; д – пучок сіна на палиці; е, ж, з – мала лопата

Поряд із підручними засобами позначення місця зо­середження поранених застосовують і табельні, до яких належить радіотехнічний пеленгаційний прилад «Роза-МТ». Він складається з передавача і приймача (пелен­гатора). Увімкнений передавач залишають біля поране­них. Він посилає радіосигнали, які уловлює пеленгатор, встановлений на санітарній машині або прикріплений на грудях санітарного інструктора. Сила звуку цих сиг­налів залежить від положення пеленгатора. Повернув­ши машину або корпус тіла в таке положення, в якому звук стає найсильнішим, і рухаючись у цьому напрямку, можна легко відшукати місце зосередження поранених.

Питання для закріплення знань:

1.Які основні заходи першої медичної допомоги в бою?

2.Від чого залежить своєчасність надання першої медичної допомоги?

3.Розкрийте організацію розшуку поранених на полі бою.

4.Назвіть способи наближення до пораненого на полі бою.

5.Назвіть способи витягування поранених з бойових машин.

6.Розкрити способи відтягування та винесення поранених із поля бою.