Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник ЗВ 10 клас (2012).doc
Скачиваний:
318
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
34.56 Mб
Скачать

Визначання і завдання вогню в бою

Знищення противника в бою досягається умілим застосуванням своєї зброї. Вогонь відділення є основним засобом знищення противника в бою.

Відділення веде вогонь із зброї, встановленої на БТР (БМП), із автоматів, кулеметів, снайперських гвинтівок, гранатометів та застосовує ручні гранати, а в рукопашному бою - удари штик ножем і прикладом.

Вогнем із бойових машин піхоти і танків знищуються танки, броньовані машини, вогневі засоби і жива сила противника, фортифікаційні спорудження, а також уражаються низько літаючі літаки, вертольоти та інші повітряні цілі. Вогнем із бронетранспортерів знищується жива сила, вогневі засоби та інші цілі. Автомати і кулемети застосовуються для знищення живої сили і вогневих засобів противника. Крім того, вони можуть застосовуватися для ураження низько літаючих повітряних цілей.

Снайперська гвинтівка застосовується для знищення важливих одиночних цілей (офіцерів, спостерігачів, снайперів, обслуги вогневих засобів, низько літаючих вертольотів) противника.

Протитанкові керовані ракети, протитанкові гранатомети та протитанкові гранати застосовуються для знищення танків та інших броньованих машин, а інші гранатомети і ручні гранати для ураження живої сили і вогневих засобів противника, які розташовані поза укриттями, у відкритих окопах, траншеях та за укриттями (в лощинах, ярах та на зворотних схилах висот).

Знищити противника можна вогнем окремих вогневих засобів або зосередженим вогнем відділення і взводу.

Ураження броньованих машин і живої сили противника взвод (відділення) може здійснювати також застосуванням протитанкових і протипіхотних мін.

У сучасному бою солдату необхідно вміти вести вогонь з особистої зброї як самостійно, так і в складі підрозділу по окремим, груповим і повітряним цілям, вдень і вночі, з різних положень.

Класифікація вогню звичайної зброї:

а) за тактичним завданням, що вирішується (на знищення, по-давлення, виснаження та ін.);

б) за видами зброї (зі стрілецької зброї, гранатометів, зброї бойових машин піхоти (бронетранспортерів), танків, артилерії, мінометів, протитанкових керованих ракетних комплексів, зенітних засобів та ін.);

в) за способами ведення (прямою, напив прямою наводкою, із закритих вогневих позицій та ін.);

г) за напруженістю стрільби (одиночними пострілами, короткими або довгими чергами, безперервний, кинджальний, залповий та ін.);

д) за напрямами стрільби (фронтальний, фланговий та перехресний вогонь);

е) за способами стрільби (з місця, із зупинки, з ходу, з борту, з розсіюванням по фронту, з розсіюванням у глибину, по площі та ін.);

є) за видами вогню (по окремій цілі, зосереджений, загороджувальний, багатоярусний, багатошаровий вогонь та ін.).

Вогонь буде ефективним, якщо його поєднувати з маневром.

Визначення, завдання, та види маневру в бою.

Маневр силами і засобами - це організоване пересування під час бою проводиться з метою зайняття вигідного положення для ведення вогню по найуразливішому місцю в бойовому порядку противника, особливо у фланг і в тил, а також для виведення підрозділів з-під удару противника, заняття більш вигідного положення. Він проводиться тільки за дозволом командира. Маневр повинен бути простим, проводитися швидко, потай та раптово для противника.

Види маневру підрозділами і вогнем (мал.27, 28).

Видами маневру силами і засобами є: охоплення, обхід та відхід.

Охоплення — маневр, який здійснюється з метою виходу для удару у фланг противника.

Обхід — більш глибокий маневр, який здійснюється з метою виходу для удару по противнику з тилу.

Відхід — маневр, який застосовується з метою виводу своїх підрозділів з-під удару противника і зайняття вигідного положення.

Проводиться тільки з дозволу старшого командира.

Мал. 27. Маневр підрозділу

Маневр вогнем застосовується для ефективного ураження противника. Він полягає у зосередженні вогню взводу (відділення) по одній важливій цілі, в одночасному перенесенні вогню з однієї цілі на іншу, та ведення вогню взводом одночасно по декількох цілях.

Мал. 28 Маневр вогню

Питання для закріплення знань:

  1. Які види зброї можна використовувати для боротьби з повітряним противником?

  2. Який спосіб ведення вогню можна застосувати по танку противника на відстані 800 м?

  3. Яким повинен бути вогонь за напруженістю, щоб уразити вертольоти противника, використовуючи вогонь механізованого відділення?

Бойове забезпечення

Бойове забезпечення дій в відділення, полягає в організації і здійсненні заходів, які спрямовані на підтримання бойової готовності і збереження його боєздатності, а також на створення сприятливих умов для успішного і своєчасного виконання поставленого завдання. Воно організовується на основі рішення командира в усіх видах бою, а також під час пересування і розташування на місці і включає розвідку, охорону, захист від зброї масового ураження, маскування, інженерне забезпечення та забезпечення радіаційного, хімічного, біологічного захисту. Важливим напрямком заходів всіх видів бойового забезпечення є захист від високоточної зброї противника.

Командир взводу повинен своєчасно вживати заходів щодо поповнення ракет, боєприпасів, заправлення пальним, проведення технічного обслугову­вання бойових машин і озброєння, забезпечення особового складу засобами індивідуального захисту і спеціальної обробки, продовольством та іншими-матеріаль­ними засобами, а також слідкувати за станом екіпіровки солдатів і сержантів та правильним її використанням.

Види бойового забезпечення дій взводу(відділення), основні заходи кожного виду

Головним видом бойового забезпечення є розвідка.

Розвідка організовується і ведеться за будь-яких умов обстановки з метою добування відомостей про противника і місцевість в районі майбутніх дій.

Основними вимогами, які ставляться до розвідки, є цілеспрямованість, безперервність, активність, оперативність, секретність, достовірність і точність визначення координат об'єктів (цілей), які розвідують ся. Добуті відомості передаються усіма можливими способами командиру, який поставив завдання на ведення розвідки. Особливо важливі відомості доповідаються негайно.

Механізований (танковий) взвод може бути призначеним у розвідувальний і бойовий розвідувальний дозор, для улаштування засади, а механізований взвод, крім того, і для проведення пошуку.

Механізоване відділення може призначатися для дій як дозорне відділення і для влаштування засади, а спеціально підготовлене механізоване відділення-для ведення радіаційної та хімічної розвідки.

У кожному взводі (відділенні,) в усіх видах бою організовується і безперервно ведеться спостереження за противником як особисто командиром, так і спеціально призначеним спостерігачем.