Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник ЗВ 10 клас (2012).doc
Скачиваний:
318
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
34.56 Mб
Скачать

Види стрілецької зброї

Вогнева підготовка – предмет, частина бойової підготовки військ складова

Вогнева підготовка - один із основних предметів бойової підготовки і складова частина польового навчання мотострілецьких підрозділів.

Його мета – навчити особистий склад и підрозділи підтримки озброєння в постійній бойовій готовності і проведенню упереджувального і ефективного вогню для враження противника в умовах сучасного бою в інтересах виконання своїх бойових завдань.

Завданням вогневої підготовки є:

- навчити стрільця ( автоматника, кулеметника, гранатометника, снайпера, оператора, навідника, навідника-оператора, обслугу, екіпаж) самостійному веденню вогню в складній тактичній ситуації ;

- навчити особистий склад виконанню вогневих задач в складі підрозділу в умовах сучасного загальновійськового бою ;

- вчити командирів організації вогневого ураження противника і управління вогнем штатних підрозділів в ході бою.

Крім того в процесі навчання вогневої підготовці у особового складу формуються : любов до зброї, фізична витривалість та морально - психологічна стійкість в бою, впевненість у своїй зброї.

Для виконання вказаних задач навчання особовому складу необхідно володіти теоретичними знаннями та практичними навичками, які в сукупності характеризують рівень вогневої виучки стрільця та вогневу злагодженість підрозділів.

Дуже важливо здатність стрільця підтримувати штатну зброю в бойовій готовності та в повному обсязі використовувати її вогневі можливості при веденні вогню в різних умовах бою.

Знання, вміння та навички з вогневої підготовки тих хто навчається оволодівають і вдосконалюють на класних заняттях, стрілецьких тренуваннях, учбових та бойових стрільбах, а також на тактичних навчаннях з бойовою стрільбою, при проведенні робіт під час обслуговування зброї та бойової техніки;самостійної підготовці, стрілецьких змаганнях та на заняттях з інших предметів навчання.

В

Завдання, структура вогневої підготовки учнів у складі навчальних підрозділів

огнева підготовка в школі є складовою

частиною у загальній системі підготовки захисника Вітчизни .

Мета вогневої підготовки – навчити учнів вміло користуватись зброєю, виховувати впевненість у надійності зброї, навчити готувати зброю до стрільби.

Основне завдання вогневої підготовки – навчити учнів вмілому застосуванню стрілецької зброї та максимальному використанню її бойових можливостей.

Вона включає взаємопов’язані теми:

- Основи стрільби зі стрілецької зброї ;

- Стрілецька зброя, поводження з нею, догляд і зберігання ;

- Прийоми і правила стрільби із стрілецької зброї ;

- Стрільба по наземним і повітряним цілям ;

- Ручні гранати, поводження з ними, догляд й зберігання ;

- Прийоми і правила метання ручних гранат .

Головним завданням підготовки юнаків до служби в Збройних силах України є навчання володінню зброєю, веденню з неї влучного вогню. Це завдання вирішується в процесі занять з вогневої підготовки, проведенні гурткової та іншої позакласної роботи з учнями. На уроках з вогневої підготовки учні вивчають основи стрільби, будову стрілецької зброї, прийоми та правила стрільби, навчаються виконанню влучного пострілу з малокаліберної гвинтівки та набувають початкові навички у стрільбі з автомату бойовими набоями.

Велике значення для удосконалення вогневої майстерності має стрілецький спорт. В стрілецьких гуртках шкіл, а також позашкільних закладах удосконалюються знання та навички учнів, при проведенні занять в гуртках «Юний стрілець», «Влучний стрілець», а також виконують нормативи згідно вимог спортивної класифікації про присвоєння розрядів із стрільби.

Питання для закріплення знань:

  1. Мета та завдання вогневої підготовки в школі.

  2. За якими ознаками розподіляється стрілецька зброя?

  3. Бойові можливості сучасної стрілецької зброї.