Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры на культуру.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
392.92 Кб
Скачать

58. Постмодерн як широка течія в культурі на межі хх-ххі ст.

На початку ХХІ ст. західна культура все наполегливіше шукає шляхи виходу із вищеназваних протиріч. У 1970-1980 pp. XX ст. від­бувається широкомасштабний "соціокультурний зсув", що отримує назву постмодерн – (від лат. post – після та фр. moderne – сучас­ний). Саме у цей час була усвідомлена обмеженість раціоналізму і того, що наслідки прогресу поставили під загрозу знищення часу і простору самої культури.

Е.Гідденс обґрунтував появу постмодернізму "втомою від про­гресу". Характерними рисами постмодерну є:

- принцип "подвійного кодування", що складається в одноча­сній орієнтації на маси та еліту;

- звернення до забутих художніх традицій;

- стильовий плюралізм (відео, інвайроменталізм, хеппенінг);

- звернення до гротескних типів художньої образності, іронії, ілюзії;

- художній експансіонізм, що ототожнює розуміння мистецтва з позахудожніми сферами діяльності (екологією, політикою, інформатикою).

Постмодернізм виступає в якості парадигми інтелектуаль­ної і художньої трансформації духовного світу сучасної людини. У всякому разі, є обнадійливі симптоми того, що постмодерністські тенденції відкривають перспективи зростання гуманізму культури XXI ст.

Постмодерн – це особливий тип світогляду, зорієнтований на формування такого життєвого простору, у якому головними цінностями стає свобода у всьому, в тому числі і в діяльності лю­дини. Постмодерністська свідомість спрямована на заперечення будь-яких норм і традицій – етичних, естетичних, методологічних тощо, на відмову від авторитетів будь-якого рангу, починаючи від держави, великої національної ідеї, етичних парадигм і закінчуючи проявами поведінки людини у спілкуванні з іншими.

Термін "постмодерн" вперше використав Р.Панвіц, німецький поет і представник філософії культури на початку XX ст. для позна­чення кризових явищ у європейській культурі. У кінці 40-х років XX ст. А.Тойнбі позначив цим терміном культуру Європи після Нового часу.

Європейська гуманітарна культура Нового часу базувалась на таких ключових поняттях і настановах, як романтизм, симво­лізм, закрита форма, мета, задум, ієрархія, творчість, жанр, гли­бина, метафізика, істина та ін. Цей інтелектуальний набір засобів і способів пояснював за допомогою раціональної думки відповідну першопочаткову реальність, "заглянути" по той бік повсякденної емпіричної реальності, осягнути істину.

Постмодернізм сприймає це як намагання розуму панувати над усіма сферами людської життєдіяльності, що виявилось у тех­нократичному пануванні людини над природою і соціально-полі­тичним пануванням людей надлюдьми. Позбавитись від претензій на будь-яке всезнання – одна із головних установок постмодерну. Визнається можливість безмежного числа картин світу, жодна з яких не може претендувати на істину, бо не існує способів і методів ося­гнення дійсності, які були б вільними від впливу людських бажань, потреб, мотивацій.

Постмодерністські письменники створюють художні твори, в яких немає ані героїв, ані особистостей, ані лідерів, де все спря­моване на руйнування ієрархії цінностей, зміщуваність стилів, за­буття імен і дат.