Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры на культуру.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
392.92 Кб
Скачать

45. Язичницькі вірування східних слов’ян

Світосприймання слов'ян було досить своєрідним. Воно формувалося під впливом власної релігійної системи, соціального розвитку суспільства, зовнішніх зв'язків, військових походів. Світоглядна система узагальнила досвід, набутий власним родом, а також найкраще, що було у сусідів. Складові частини:

- Культ "упирів" та "берегинь" — дуалістичний аналіз злих і добрих духів. Проте цими двома не обмежувалися - болотниця, водяний, ліший, відьми і відьмаки, домові(жихарі),волкодлак, полуденниця

- Культ землеробських богів "Рода" і "Рожаниць". У них уособлюється поєднання первинної форми матерії, "небесної" (Сварога) та "земної" (Рожаниць, матері-землі).Рожаниць за повір`ям було дві - Мати і Донька, Лада і Леля, вони відповідали за різні пори року.

- Культ Перуна, бога грому і блискавок, бога війни, покровителя воїнів та князів.

Сх.сл. мали своє уявлення про світ, що складався з чотирьох частин — землі, двох небесних Сфер і підземно-водної частини. Під землею розташовувалося Нав`є царство, де жили або душі померлих, або що вірогідніше чудовиська - навь. Існувала загальнолюдська концепція підземного океану, по якому вночі подорожує Сонце до іншого кінця Землі.

Земля ж мала первинне значення для слов'ян. "Матері-землі" — годувальниці присвячено цілу низку звичаїв та обрядів, так і жінка асоц. з землею, годувальницею, і ранні етапи розвитку сл. характ. високим положенням жінки. З розвитком первинних форм державності і зростанням ролі воїна-чоловіка впливовим стає культ Перуна, бога блискавки, покровителя воїнів.

До речі в слов`ян також існувало цікаве вірування про світове древо - Ірій, дуб, що росте на острові Буяні, в гіллі якого живуть солнце, місяць і зірки і птаходіви. Іноді так називали рай, іноді - житло богів. Коли удосконалюється система землеробства — від підсічного до орного, зростає роль волхвів - вони розроблюють аграрне-магічні календарі, де узагальнюється великий досвід поколінь, визначаються найоптимальніші строки сільськогосподарських робіт.Як правило, ці природні явища зумовлювали певні свята: 2 травня — свято перших сходів; 4 червня — день Ярила; 24 червня — Івана Купала; 12 липня — вибір жертви Перуну; 20 липня — день Перуна; 7 серпня — жнива.

Головні східнослов'янські боги:

Перун — згадується у текстах договорів з Візантією, де йде мова про клятву воїнів Русі іменами Перуна і Волоса. В перекладі означає блискавка, був богом князівської дружини, всі міфи про Перуна, що збереглися в Україні, змальовують його стрільцем. Чільне місце після Вседержителя посідав Перун; ім'я його в перекладі зі старослов'янської означає "грім", із грецької — "вогонь". За віруваннями слов'ян, це був володар грому і блискавок. Дві сили йшли обіруч людини — Білобог і Чорнобог, що уособлювали добро і зло. Один був народжений світлом, інший — пітьмою; перший будував, другий руйнував.

Хорс — назва бога Сонця на Русі.Дажбог — сонячний бог, покровитель Руської землі.Стрибог — бог вітру.Мокоша — ймовірно, богиня-мати, богиня землі, родючості і ткацтва.Волос (Велес) — покровитель скотарства та поезії.Сварог — за Іпатіївським літописом, бог-коваль, навчив людей шлюбу, хліборобства і подарував їм плуг.Сварожич — бог вогню.Рожаниці — богині долі.Ярило — бог родючості і плодючості.

Особливо вшановувалися жіночі божества. Слов'янські богині, починаючи від матері-землі, були дуже популярні у віруваннях і відбивали природну першість усього живого на Землі. Поряд із чоловічим Ладом-Живом завжди стояло жіноче божество Лада-Жива; зображення їх було символом продовження життя: немовля, повний колос, виноград або яблуко.

Разом із віруванням в істот, які, на думку слов'ян, були максимально наближені до них самих, обожнювалися всілякі духи і сили природи: Сонця, Місяця, зірок, граду, повітря, вітру, води... Та особлива шана надавалася деревам: кожне символізувало той чи інший рід, плем'я і свято оберігалося всіма, вирубування заборонялося. Цього правила суворо дотримувались. Найсильніше вшановувався дуб, особливо старий,— символ міцності; ясен присвячувався Перуну; клен і липа — символи подружжя; береза — символ чистої матері-природи.

Священними вважалися також птахи й тварини. Зокрема, зозуля — провісниця майбутнього; голуб — символ кохання; ластівка — доля людини; ворони — священні птахи; сова — символ смерті та пітьми. Багатьом птахам приписувався дар пророцтва.

Серед тварин священними вважалися віл і кінь, а серед комах — бджола та сонечко. Асоціативний ряд зрозумілий і сьогодні.

У народі широко побутували амулети, обереги. Кожне поселення мало своє святилище — капище. Воно вписувалось у форму кола (по-старослов'янськи коло — хоро, звідси святилища — хороми, і, напевно, танці, які виконувалися по колу,— хороводи).

Слов'янське язичництво як сформована релігія вийшло на найвищі рівні сприйняття суспільством. Воно відповідало особливостям світогляду народу і тому посіло у XVIII—XIX ст. місце державної релігії Київської Русі.