Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1172.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
26.54 Mб
Скачать

13.1 Порядок проведення робіт із очистки внутрішньої порожнини та випробування трубопроводів

Процес очистки внутрішньої порожнини забезпечує кожному об’єкту, що будується чи на всьому періоді, (або в межах окремих дільниць) встановленого проектом повний розрахунковий прохідний перетин та коефіцієнт гідравлічного опору; можливість заповнення трубопроводу продуктом, що транспортується, без його зміни фізико-хімічних властивостей та пропуску вздовж трубопровода в процесі експлуатації очисних й розділюючих пристроїв, які повинні відповідати вимогам проекту.

Очищення трубопроводу від окалини та бруду в зимових умовах проводиться продуванням стиснутим повітрям під тиском зверх 0,6 МПа із застосуванням металевих очисних поршнів.

Для запобігання попаданню в порожнину трубопроводу бруду, води або сторонніх предметів при виконанні будівельно-монтажних робіт в сильно заболоченій місцевості використовуються інвентарні заглушки

Порядок продування не залежить від призначення трубопроводу, а визначається конструктивною характер-ристикою прокладання трубопроводу. В більшості випадків продування трубопроводів, в залежності від способу їх монтажу та схеми прокладання, проводять на підземних трубопроводах – після укладання та засипки.

Особливо складні дільниці трубопроводів, що прокладаються підземно в сильно заболоченій місцевості, можна продувати, як в траншеї після укладання на проектні відмітки (за відсутності води в траншеї), так і на бермі траншеї (прокладання на сильно заболочених ділянках і при високих горизонтах ґрунтових вод).

Продувку трубопроводів, що транспортують нафту або нафтопродукти, на бермі траншеї дозволяє відмовитися від баластування і опускати трубопровід в заводнену траншею шляхом заливки води в середину труби.

Протяжність ділянок трубопроводів, що продуваються на бермі траншеї, складає (6-10) км, повітря в ресивер подається компресорами. Випробування трубопроводів проводиться| під тиском|1,5 Рроб.

Джерелами для продування трубопроводів є пересувні компресорні станції.

Рекомендований тиск повітря або газу в ресивері при відношенні довжин ресивера та плеча, що продувається, як 1:1 приведений в табл.13.1.

Продування трубопроводів, що прокладаються в умовах заводненої та заболоченої місцевості, проводиться із послідовним пропуском двох очисних поршнів.

Таблиця 13.1 – Рекомендований тиск повітря в ресивері при продуванні трубопроводу

Умовний діаметр трубопроводу, мм

Тиск в ресивері, МПа

200-400

500-800

1000-1400

12-10

10-8

8-6

Комплекс робіт із пневматичного випробування трубопроводу включає наступні етапи:

  • підготовку трубопроводу до випробування;

  • наповнення внутрішньої порожнини трубопроводу природним газом чи повітрям до створення в ньому тиску, необхідного для випробування на міцність;

  • пониження випробувального тиску при випробовуван-ні на щільність до максимального робочого;

- перевірку трубопроводу на герметичність.

Можливі два основних варіанти очистки порожнини та випробування трубопроводів в траншеях (каналах), що прокладаються в складних інженерно-геологічних умовах.

І варіант – траншея ( канал ) не має сухих перемичок в межах дільниці. Очистку порожнини трубопроводу проводять незалежно від стану робіт на дільницях, що знаходяться в безпосередній близькості, а випробування проводять автономно тільки в тому випадку, якщо дільниця відноситься до І категорії.

ІІ варіант – траншея (канал) має сухі перемички в межах дільниці. Випробування та витиснення води в цьому випадку проводять одночасно для всієї дільниці за технологією, встановленою у відповідності із її категорією.

Можливість використання кожного із приведених варіантів визначається проектом виконання робіт із врахуванням наступних факторів:

  • категорії дільниці;

  • умов проведення робіт в даний будівельний період;

  • можливості доставки компресорів.

До складу технологічних операцій при випробуванні та витисненні води із внутрішньої порожнини трубопроводу, що відноситься до першої категорії й укладеного в траншею (канал), яка не має сухих перемичок входить:

  • підготовка дільниці до випробування;

  • гідравлічні випробування; підготовка до пропуску розділювача;

  • витіснення води із порожнини трубопроводу;

  • контроль ступені витіснення води.

При підготовці дільниці до випробування на кінцях довгомірної секції, розташованої на сухих місцях, монтують вузли пуску й прийому розділювача.

В вузлі пуску, який одночасно є і вузлом підключення компресорів, наповнюючих і опресовуючних агрегатів, заздалегідь повинні бути запасовані два розділювачі, а обидва трубопроводи – закриті заглушками.

Розділювач ДЗК пропускають під дією тиску повітря, що подається безпосередньо від компресорів. Тиск, необхідний для переміщення розділювача, визначають за формулою

Рг= Ртрв , (13.1)

де Рг – тиск необхідний для пропуску розділювача;

Ртр – тиск необхідний для початку руху розділювача з місця (0,02-0,04 ) МПа;

Рв – гідравлічний тиск водяного стовпа.

Коли по трубопроводі пройде перший розділювач, пропускають другий (контрольний).

Тиск, необхідний для пропуску контрольного розділювача, визначається в основному тиском зрушення з місця.

Після того, як контрольний розділювач пройде по трубопроводі, демонтують вузли пуску та прийому і на обох кінцях трубопроводу встановлюють інвентарні заглушки.

Технологія пропуску розділювачів під час витіснення води та випробування дільниці, в межах якої траншея (канал) має сухі перемички, аналогічна технології розглянутій раніше. Вона відрізняється тільки тим, що трубопровід між перемичками заглиблюють на проектну відмітку і закріплюють окремо.

Необхідність повторного випробування визначається категорією дільниці.

Якщо привантаження трубопроводу, для укладання на проектні відмітки, здійснюють без заповнення внутрішньої порожнини водою, то випробування трубопроводу проводять газом або повітрям після підключення дільниці до магістралі та очистки його порожнини.