Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1172.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
26.54 Mб
Скачать

12.4.5 Організація і технологія укладання трубопроводу методом протягування

Монтажний майданчик розбивається на сухому березі болота вздовж осі трубопроводу. У створі каналу встановлюється рольганг, що складається з п'яти роликових опор. Під основу кожної опори доцільно укладати дерев'яний настил. На рис.12.13 приведена схема розташування устаткування і труб на монтажному| майданчику при будівництві трубопроводу діаметром 1220 мм.

1 – склад секцій; 2 – трубоукладачі; 3 – роликоопори для довгомірної секції; 4 – лежневий настил; 5 – приямок; 6 – друга головна опора; 7 – очисна машина; 8 – перша головна опора; 9 – ізоляційна машина; 10 – канал; 11 – зварювальний агрегат

Рисунок 12.13 – Схема розташування устаткування і труб на монтажному майданчику

Залежно від об'єму зварювально-монтажних робіт, база для зварки труб в секції довжиною 36 м може обслуговувати декілька ділянок.

Для зварювання секцій в довгомірні секції труб (довжиною 108 м) і нарощування секцій слід використовувати метод поворотної автоматичної зварки з використанням пересувних зварювальних баз конструкції УПЭР.

Живлення| зварювальних постів електричним струмом здійснюється від самохідних багатопостових установок.

Довгомірна секція трубопроводу за допомогою двох трубоукладачів перекочується вздовж стелажу до рольгангу і укладається на нього. На передній довгомірній секції приварюється заглушка, до якої кріпиться тяговий канат. На довгомірну секцію, що проштовхується по рольгангу, встановлюють очисну та ізоляційну машини. Після цього довгомірну секцію доставляють в канал і зварюють з другою.

Технологічна послідовність основних операцій, пов’язаних із укладанням трубопроводу методом протягування наступна:

  • трубопровід зварюють на березі в нитку, опресовують, ізолюють, футерують, а при необхідності баластують та споряджають понтонами;

  • влаштовують спускову доріжку, на якій розміщують підготовлений до укладання трубопровід;

  • вздовж дна траншеї укладають тяговий канат;

  • протягують трубопровід через перешкоду за допомогою тракторів, лебідок або спеціальних пристроїв;

  • після закінчення протягування здійснюють контроль фактичного положення осі трубопроводу, проводять випробування укладеного трубопроводу та засипають.

До моменту укладання повинні бути підготовлені як трубопровід, так і берегові та підводні траншеї.

Згідно результатів розрахунку, вибирається максимальне значення зусилля протягування. Якщо воно перевищує технічні можливості тягових засобів, то його можна частково зменшити на першому етапі протягування за рахунок підіймання та підтримування кінцевої дільниці трубопроводу за допомогою трубоукладачів. В даному випадку, загальна вага трубопроводу G зменшиться на величину ваги припіднятої частини трубопроводу.

Як правило, при протягуванні трубопроводів через перешкоду, використовують один тяговий канат.

Однак, із збільшенням діаметра трубопроводу та довжини, на яку необхідно його протягнути, зусилля протягування досягає таких значень, що для передачі його від лебідки або тягачів на трубопровід необхідний канат може мати діаметр 50 мм та більше. Виконання робіт із таким канатом ускладнюється, тому і використовують два, а при необхідності й більше число канатів. У даному випадку необхідно розвести канати в різні напрямки.

Кожний тягач або лебідка створює зусилля, однак, сумарне зусилля, прикладене до дюкера трубопроводу, повинно бути рівне зусиллю, що необхідне для протягування трубопроводу через перешкоду.