Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1172.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
26.54 Mб
Скачать

12.2.2 Організація і технологія укладання трубопроводу з заводським ізоляційним покриттям

Укладання заізольованого трубопроводу потребує відповідальності виконавців, так, як від якості виконання даних робіт в великій мірі залежить його експлуатаційна надійність. Укладальні роботи ведуться механізованою колоною, як правило, в єдиному технологічному потоці із очисткою та ізоляцією зварних стиків.

В умовах заводненої і заболоченої місцевостей укладальні роботи при будівництві магістральних трубопроводів можуть здійснюватися суміщеним або роздільним способами.

Колона складається з чотирьох-шістьох трубоукладачів, котрі підтримують трубопровід та опускають його в траншею (рис. 12.7).

а,б,в – для трубопроводів відповідно діаметром 1020, 1220 та 1420мм, Т1,2,3,4,5,6 – трубоукладачі, Т – трубоукладач із очисними машинами, Т – трубоукладач з ізоляційними машинами.

Рисунок 12.7 – Схема укладання трубопроводу суміщеним способом

Колона трубоукладачів, оснащена м’якими монтажними рушниками, здійснює укладання трубопроводу за циклічною схемою (спосіб перехвату рис. 12.8).

Вихідне розташування обладнання передбачає дотримування однакових відстаней між трубоукладачами, що підтримують трубопровід.

Розташування трубоукладачів корегують відповідно кратності із довжиною труби.

При укладанні трубопроводу трубоукладачі розташовують так, щоб їхні монтажні рушники знаходились на відстані (1,5-2,0) м від ближнього стику. Таке розташування забезпечує необхідний фронт виконання очисних та ізоляційних робіт.

а, б – відповідно при використання однієї очисної та ізоляційної і при використання двох очисних та ізоляційних машин, Т1,2,3,4 – трубоукладачі, І, О – відповідно ізоляційна та очисна машини.

Рисунок 12.8 – Схема роздільного способу укладання трубопроводу

В склад цієї бригади додатково вводяться, два трубоукладачі для підйому трубопроводу та два трубоукладачі для супроводу машин комплексу ИС.

При цьому кількісний склад колони залишається постійним. Основні технічні показники механізованої колони, яка виконує роботи з укладання трубопроводу в траншею, приведені в табл. 12.7.

Темп роботи відповідно становить 2, 1,5 та 1,3 кілометра за зміну.

Кількісний склад робочих, що виконують роботи з ізоляції та укладання трубопроводу у траншею приведений в табл. 12.8.

Таблиця 12.7 – Технологічні показники механізованої колони

Марки машин та обладнання

Операції технологічного процесу

К-сть машин при діаметрі трубопроводу

1020мм

1220мм

1420мм

Комплекс ИС в тому числі:

очисна машина

ізоляційна машина

Трубоукладачі

Т-614

Т-1530

Трубоукладачі

Т-3560

К-594

М’які рушники

ПМ-1222

ПМ-1425

Пересувний вагончик

Пересувна лабораторія ЛИП-1

Пересувна електростанція ДЕС-100

Машина УРАЛ375

Тролейні підвіски

ТПП-1021

ТПР-1425

Очистка біля шовної зони та шва

Нанесення ізоляцій-ного покриття на шов

Супроводження очисної та ізоляційної машин

Укладання трубопроводу в траншею

Підтримування трубопроводу в процесі укладання

Склад для ізоляцій-них матеріалів

Контроль якості виконання робіт

Живлення очисної та ізоляційної машин

Перевезення людей та вантажів

Підтримування заізольваного трубопроводу

2

2

2

4

4

1

1

1

1

4

2

2

2

5

5

1

1

1

1

5

3

3

3

6

6

1

1

1

1

6

При необхідності підйому трубопроводу в процесі очистки та ізоляції стиків трубопроводу в склад бригади вводять додатково двох машиністів трубоукладача.

А при укладанні трубопроводу, що знаходиться на пневмокатках, склад бригади зменшується на одного-двох машиністів трубоукладача.

Таблиця 12.8 – Кількісний склад робочих

Професія

Число робочих при діаметрі трубопроводу

1020мм

1220мм

1420мм

Машиніст трубоукладача

Машиніст комплексу

Помічник машиніста

Моторист електростанції

Ізололювальник-грунтовщик

Оператор нагріву кільцевого стику

Водій машини

Контролер-лаборант

Ремонтник ізоляції

7

6

3

1

3

2

1

1

2

7

2

2

1

2

2

1

1

2

8

2

2

1

2

2

1

1

2

Як приклад, розглянемо виконання укладальних робіт для трубопроводу діаметром 1420 мм. Для даного діаметру трубопроводу відстань між трубоукладачами повинна становити (35-36) м. В прогоні між трубоукладачами Т1 та Т2 є вільний доступ до двох стиків, де встановлюють технологічний трубоукладач Т, який супроводжує очисну машину; а в прогоні між трубоукладачами Т2 та Т3 де також є два стики розміщують технологічний трубоукладач Т, який супроводжує ізоляційну машину комплексу ИС.

Місце розташування трубоукладачів Т1а та Т2а визначається місцезнаходженням зварних стиків на трубопроводі, що потребують ізоляції. Послідовність виконання робіт наступна. Спочатку виконуються роботи з очистки одного із двох стиків (переважно посліднього за ходом колони), одночасно цим ведуться роботи з ізоляції одного із стиків в сусідньому прогоні.

Потім ті ж самі операції виконуються на наступних стиках, після чого за допомогою технологічних трубоукладачів знімають із трубопроводу машинний комплекс ИС, а самі трубоукладачі від’їжджають в сторону звільняючи шлях для проходу трубоукладачів.

Після ізоляції стиків проходить операція “перехоплення”, яка базується в послідовному переміщенні трубоукладачів (починаючи із Т4, Т5 та Т6 та закінчуючи Т1) вздовж траси на відстані 24 м. Ця відстань відповідає одному циклу укладання трубопроводу в траншею. Після цього технологічні трубоукладачі Т та Тзаймають відповідно відведені їм місця в колоні і всі раніше приведені операції повторюються в тій же послідовності.

На один цикл затрачується (25-30) хв, що відповідає змінному кроку колони в 500 м. Збільшення темпу укладання трубопроводу до (700-800) м за зміну може бути досягнуто при тій же кількості трубоукладачів за рахунок використання спеціальних каткових підвісок, які забезпечують постійний силовий контакт між трубоукладачами та трубопроводом і не приводять до руйнування ізоляційного покриття.

Наприклад, тролейні підвіски обладнані поліуретановими катками або підвіски із пневмобалонами. В даному випадку послідовність робіт зберігається, а час на переміщення всіх трубоукладачів при використанні каткових підвісок суттєво скорочується за рахунок виключення операції “перехоплення”.

Кількість трубоукладачів в колоні назначається в залежності від коефіцієнта запасу стійкості трубоукладачів проти перекодування котрий рівний при оснащенні м’якими рушниками 1,1, із катковими підвісками – (1,4-1,5).

При збільшені темпу укладання трубопроводу до (1200-1500) м в зміну доцільно колону розчленити на дві, виділивши як самостійний спеціалізований потік – бригаду, що проводить роботи із очистки та ізоляції стиків ( див. рис.12.8).