Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1172.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
26.54 Mб
Скачать

1.2 Підготовка вихідних даних

Вихідні дані для проведення вишукувань можна умовно розділити на дві категорії, а ссаме: підготовлені головним інженером проекту спільно з замовником та представниками ведучих проектних відділів; підготовлені вишукувальною організацією (інженерно-будівельний або вишукувальний відділ у складі проектного інституту) до початку проведення польових робіт.

До першої категорії вихідних даних відносяться:

  • комплексне завдання на проведення вишукових робіт та виготовлення проектної документації відповідно до завдання на проектування об'єкту;

  • акти вибору майданчиків під вузлові будівлі й споруди (КС, НПС, ГРС, житлові поселення, водозабори, очисні водопровідні та каналізаційні споруди, аеродроми, гелікоптерні майданчики, радіорелейні станції та інше) з приведеними технічними умовами на підключення інженерних мереж;

  • довідка про відкриття фінансування або наказ про включення об'єкту в план проектної організації;

  • рішення місцевих органів самоврядування, які дозволяють проведення попередніх чи кінцевих вишукувань.

Акт про вибір будівельного майданчику є основним документом на узгодження намічених проектних рішень та підключенню об'єкту до інженерних мереж й комунікацій.

Терміни дії погоджених проектних рішень та умов підєднання запроектованих об'єктів до джерел постачання, інженерних мереж та комунікацій встановлюються при виборі майданчиків для будівництва і узгодженню проектних рішень, які вказуються в акті на вибір майданчика.

Зазначені терміни не повинні бути менші за терміни, встановлені згідно вимог до норм тривалості проектування та будівництва.

Зазначені вихідні дані є початком, що дозволяють для організації проведення інженерних вишукувань, як попередніх, так і кінцевих. Відсутність або недостатня повнота їх негативно позначається на підготовці вихідних даних другої категорії, а отже, і на своєчасному розгортанні польових вишукових робіт.

Другу категорію вихідних даних складають:

  • планові матеріали різних мірил на район вишукувань (карти, плани землекористувачів, маршрутне чи майданчикове аерофотознімання, фотосхеми, фотоплани та інше);

  • попередньо намічені на наявні планові матеріали відповідно до завдання на проведення вишукування та акти вибору майданчиків й траси лінійних об'єктів (головні, проміжні КС або НПС, ГРС, магістральні трубопроводи, допоміжні інженерні комунікації та інше);

  • узгодження із військовими округами та органами Держгеослужби;

  • зведення про державну геодезичну мережу на район проведення вишукувань;

  • зведення про геологічне вишукування траси та майданчиків;

  • зведення про опорні метеостанції та клімат в районі вишукувань;

  • зведення про гідрологічні дані водних перешкод та можливі поверхневі джерела водопостачання

Тільки комплекс вихідних даних першої та другої категорій є тією необхідною й достатньою умовою, що дозволяють якісно виконати усі види інженерних вишукувань із найбільшим економічним ефектом.

1.3 Узгодження з місцевими органами влади та різними державними інстанціями

Правильно проведений вибір та оформлені акти вибору схеми траси (великих лінійних споруд) й майданчиків із наміченою системою підключення інженерних комунікацій є вихідними даними для проведення робіт з організації вишукувань та основними принципами узгоджень із місцевими й державними організаціями (в залежності від розмірів або народногосподарської чи державної важливості об'єкта проектування). Цих даних, при вишукуванні магістральних трубопроводів, у кращому випадку може виявитися достатньо для початкових, кінцевих та проміжних точок прокладання трубопроводу (головні споруди, КС, НПС, ГРС та інше). Їхня задача — вибір генерального напрямку траси та вирішення складних питань вузьких місць (розміщення супутніх споруд, підключення інженерних комунікацій, знос будівель, що попадають в охоронну зону трубопроводу або обхід та інше).

Крім того, часто до складу комісій із вибору майданчиків (особливо таких, якими є КС й НПС, житлові селища обслуговуючого персоналу та інше) не входять представники військових округів і територіальних органів Держгеолслужби, вимоги яких можуть істотно змінити окремі дільниці або трасу включаючи її генеральний напрямок.

Тому до початку польових робіт із наявних матеріалів розробляється планова схема траси трубопроводу і у першу чергу проводяться узгодження саме з цими організаціями. Після одержання відповідей від військових округів і територіальних органів Держгортехнагляду закінчуються узгодження предпольового періоду. Далі проводиться, в разі потреби, корегування траси за результатами отриманих узгоджень (врахування інтересів окремих військових частин, відхилення траси трубопроводу із метою уникнення перетину із комунікаціями оборонного значення, обходу родовища корисних копалин та інше). Усі матеріали згідно відкоректованої траси магістрального трубопроводу передаються замовнику.

Заключним етапом узгодження траси магістрального трубопроводу є так названі уточнюючі узгодження під час проведення польових робіт, обумовлені детальним складанням майбутньої траси. Ці узгодження проводяться в першу чергу із землекористувачами (фермерами, колективними спілками, дослідними господарствами, машинно-меліоративними станціями та інше), потім – з всіма заінтересованими організаціями.

Після одержання всіх цих погоджень одночасно з узгодженнями місцевих рад самоврядування оформляється дозвіл на проведення вишукових робіт.

В процесі узгоджень повинні бути отримані також довідки про: вартість сільськогосподарських угідь; наявність місцевих будівельних матеріалів; відсутність вздовж траси трубопроводу родовищ корисних копалин; категорій автомобільних та залізничних доріг; характеристики ліній зв'язку, ЛЕП та інших комунікацій, що знаходяться в охоронній зоні трубопроводу.