Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1172.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
26.54 Mб
Скачать

5.7.5 Влаштування лежневих доріг за допомогою геосітки із скловолокна

Для збільшення несучої здатності, експлуатаційної надійності та зменшення матеріальних й фінансових витрат в якості основи під ґрунтове полотно тимчасової дороги, в даний час, використовуються геосітки із скловолокна (рис. 5.19).

Рисунок 5.19 – Загальний вигляд геосітки в робочому (розтягнутому) стані

До початку проведення робіт з влаштуванню лежневої дороги за допомогою геосітки із скловолокна необхідно:

  • розчистити від лісу й чагарнику смугу відведення на болоті та прилеглих ділянках;

  • позначити на місцевості віхами проектну вісь трубопроводу і найближчий до неї край лежневої дороги;

  • підготувати вздовжтрасовий проїзд до болота або окремий заїзд з існуючих доріг на трасу до болота;

  • завести на трасу до місця робіт геосітку для влаштування лежневої дороги;

  • доставити до місця роботи машини, механізми, інструмент й інвентар;

  • встановити в безпосередній близькості від місця робіт вагончик для відпочинку людей, зберігання інструменту й інвентаря.

Для влаштування лежневої дороги з використанням геосітки зі скловолокна необхідно:

  • виконати планування земляного полотна;

  • укласти геосітку;

  • відсипати на матеріал геосітки мінеральний шар ґрунту, який після його ущільнення повинен мати висоту h=30 см.

Земляне полотно готується з привізного мінерального ґрунту. На влаштування лежневої дороги грунт доставляється автосамоскидами і розрівнюється легкими бульдозерами.

При влаштуванні прошарків з геосіток у технологічний процес додатково вводяться операції:

  • підготовка основи під геосітку;

  • транспортування та розкладання геосітки вздовж ділянки рулонів на відповідних відстанях;

  • укладання геосітки на підготовлену основу під геосітку і при необхідності її з'єднання.

Підготовка основи полягає в наданню поверхні спокійного профілю під тимчасовою дорогою та ущільненнія поверхні. При наявності чагарників та дерев їх вирубують або спилюють на одному рівні з поверхнею землі. В цьому випадку корчування пнів можна не проводиться. При наявності пнів, купини, поглиблень, на поверхні основи перед укладанням геосітки слід відсипати вирівнюючий шар з мінерального ґрунту, для усунення нерівностей. При влаштуванні тимчасової дороги із геосітки на ґрунтах з низькою несучою здатністю підготовку можна не проводити, якщо відсутня небезпека пошкодження геосітки.

Рулони геосітки транспортують до місця проведення робіт безпосередньо перед укладанням і розкладають вздовж ділянки на відстанях, які відповідають довжині полотна в рулоні. Якщо доступ до ділянки де влаштовується тимчасова дорога утруднений то повинні бути влаштовані під'їзні шляхи.

Різання геосітки на полотна необхідної довжини проводити відповідно до прийнятої конструкції тимчасової дороги (одно або дво шарова основа).

Укладання полотен геосітки необхідно виконувати відповідно до проектних рішень. Якщо конструкція дороги передбачає використання двох шарах геосітки то спочатку її укладають в поперечному, а потім в повздовжньому напрямках відносно осі дороги.

Розкочування рулонів та укладання полотен на підготовлену земляну основу здійснюється вручну ланкою, яка складається із трьох дорожніх робочих. Після розкочування перших метрів геосітки, краєву частину (по ширині) полотна притискують до ґрунту двома-трьома анкерами. Анкери - стрижні діаметром (3–5) мм, завдовжки (15–20) см із відігнутим верхнім та загостреними нижніми кінцями рис. 5.20.

Рисунок 5.20 Конструкції анкерів для закріплення геосітки

При подальшому розкочуванні проводять періодичне розрівнювання полотна з невеликим повздовжнім його натягом та кріпленням до ґрунту анкерами через (10–15) м. Кріплення геосітки виконують для того, щоб уникнути зсуву полотна при дії вітрового навантаження, укладанні другого шару, а також для збереження невеликого попереднього натягнення геосітки.

Полотна укладають з перекриттям згідно проекту, але не менше 0,3 м, а на болотах II типу (0,5– 0,8) м.

Перед відсипанням ґрунтового полотна на геосітку перевіряють якість укладеного прошарку на підготовлену основу шляхом візуального огляду та фіксації суцільності, величини перекриття, якості стиковки полотен. За результатами огляду складають акт на приховані роботи, де приводять результати огляду, дані про постачальника і характеристики геосітки (вказані в паспорті на партію або на етикетках рулонів, а також дані, отримані при прийманні геосітки).

Вивантаження привозного мінерального ґрунту на геосітку ведуть за такими способами “від себе”. “зверху”, “окремими купами” без заїзду автотранспорту на укладене полотно геосітки.

Розрівнювання мінерального ґрунту для влаштування дорожнього полота ведуть легкими бульдозерами.