Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1172.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
26.54 Mб
Скачать

6.3 Організація і технологія виконання земляних робіт на болотах і типу в літній період

Якщо торфовий шар має товщину не більше 1 м, і розташований на мінеральному ґрунті, несуча здатність якого допускає роботу звичайної будівельної техніки, а несуча здатність болота недостатня для проходження по ньому будівельної техніки без використання щитів або влаштування лежневих доріг, то як показує досвід, розробку траншеї в таких умовах можна виконати без влаштування лежневих доріг і навіть без застосування щитів.

Схема розробки траншеї екскаватором та бульдозером при глибині залягання торф’яного покладу до (0,8-1,0) м показана на рис. 6.6.

1 - траншея в шарі торфу; 2 - траншея в мінеральному ґрунті;3 – відвал із мінерального ґрунту; 4 - бульдозер; 5 – екскаватор

Рисунок 6.6 - Розробка траншеї екскаватором та бульдозером.

Бульдозер знімає попереду екскаватора шар торфу в смузі шириною (4,0-4,5) м, до мінерального (кореневого) ґрунту. Ширина розроблюваної в торфі траншеї 1 повинна забезпечити пересування по ній екскаватора 5.

Для розробки траншеї в торфі найкраще використовувати універсальні бульдозери. Екскаватор з зворотною лопатою розроблює траншею 2 в мінеральному (кореневому) ґрунті, поглиблюючи її на (15-20) см нижче проектних відміток. Це роблять на випадок обвалу відкосів в період підготовки траншеї на всю довжину. Бульдозер 4 повинен підстраховувати екскаватор і у випадку пробуксовування або незначного вгрузання в ґрунт протягувати його в перед за допомогою буксирного канату.

На рис.6.7 показано один із варіантів, де розробляється траншея на повний профіль за допомогою одного екскаватора, обладнаним оберненою лопатою.

1 - відвал ґрунту; 2 - траншея в шарі торфу; 3 - траншея в мінеральному ґрунті

Рисунок 6.7 – Розробка траншеї в болоті за допомогою екскаватора

Екскаватор спочатку розробляє траншею в шарі торфу, створюючи, тим самим, фронт робіт на дільниці довжиною (40-50) м (положення 1), потім він повертається в початкове положенняі влаштовує траншею в кореневому ґрунті (положення 2) до проектної глибини.

В порівнянні із вищерозглянутим способом швидкість розробки тут нижча, але вона все ж таки значно вища, ніж при ритті траншей за допомогою екскаватора, що рухається по інвентарних щитах.

В болоті, де товщина шару торфу 1,5 м, трубопровід укладають частково в мінеральний ґрунт. Траншею розробляють екскаватором, обладнаним прямою лопатою (рис.6.8).

Перед початком ведення робіт розроблюється котлован, де розміщується екскаватор. Екскаватор вибирає торф і переміщується вздовж траншеї. Максимальна глибина її не повинна перевищувати 2 м (щоб екскаватор міг вкладати вибраний грунт на берму траншеї).

1 - відвал ґрунту; 2 - екскаватор з прямою лопатою

Рисунок 6.8 – Розробка траншеї за допомогою екскаватора обладнаного прямою лопатою

Відкоси траншеї залишають такими, якими вони виходять при розробці. В подальшому вони можуть сповзти, але оскільки, траншея, за умовами виконання робіт, має більшу ширину, глибина її не зменшиться, зменшиться лише ширина по дну до (1 - 1,5) м.

При розробці траншеї описаним способом необхідно прийняти заходи по відводу води із неї. Для цієї мети можна використати любий насос, продуктивність якого забезпечує відвід води, що поступила в траншею та перекачує її на відстань, на якій вода не буде стікати назад в траншею.

Перед початком робіт необхідно зробити розрахунок очікуваного поступлення води. Водовідливні засоби повинні працювати безвідмовно.

Екскаватор потрібно підстраховувати з берега трактором за допомогою линви, щоб його, у випадку необхідності, можна було витягнути з траншеї.

Описана технологія робіт із влаштування траншей може використовуватись тільки на болотах І типу і то при довжині траншей до (200 – 250) м. Болото в даному випадку повинно бути вільним від поверхневих вод, в противному випадку відвід води із розроблюваної траншеї стане неможливим.

При укладанні трубопроводу в шар торфу, де несуча здатність болота допускає роботу спеціальних, а в деяких випадках навіть звичайних екскаваторів без використання щитів, траншею розробляють екскаватором, обладнаним оберненою механічною лопатою або драглайном.

Ґрунт, що виймається, відсипають на одну сторону. Робота не відрізняється від тої, що виконується в нормальних умовах, необхідно тільки, по можливості, зменшувати кількість ходів екскаватора та інших машин по одній і тій же колії. Так, як поверхня болота покрита так званою сплавиною, яка розподіляє навантаження від працюючої машини на велику площу й глибину та після кількох проходів екскаватора по одній і тій же колії суцільність сплавини порушується. Тим самим, несуча здатність болота різко зменшується, наприклад, із (0,02-0,03) МПа до 0,01 МПа та навіть менше.

Траншею розроблюють від одного берега до другого, а при наявності двох екскаваторів зразу із обох берегів. Для страхування працюючого екскаватора необхідно на березі мати черговий трактор або бульдозер, який міг би в любий час за допомогою каната, завчасно закріпленого за екскаватор або бульдозер, відбуксувати його на твердий ґрунт.