Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1172.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
26.54 Mб
Скачать

1.9.1 Зміст проекту

Проект організації будівництва містить: зведений календарний план будівництва із виділенням комплексів та основних об'єктів магістрального трубопроводу (головні споруди, компресорні та насосні станції, аварійно-ремонтні пункти (АРП), великі переходи); календарний план робіт, які виконуються в підготовчий період; зведені об’єми основних будівельних, монтажних та спеціальних робіт із розподіленням по комплексам будівництва (лінійні роботи, проммайданчики, великі переходи); зведені об’єми будівельних та монтажних робіт, які виконуються в підготовчий період; зведену потребу в будівельних конструкціях, деталях, напівфабрикатів та основних матеріалах; будгенплан трубопроводу; типові схеми генеральних планів компресорних (насосних) станцій, аварійно-ремонтних пунктів, пересувних житлових поселень та інших об’єктів; схеми розвезення й розрахунок середньої дальності доставки труб та інших будівельних матеріалів.

До проекту організації будівництва прикладається пояснювальна записка, в якій міститься розрахунок кількості зварювальних баз, лінійних будівельно-монтажних потоків (колон) та спеціалізованих бригад, рекомендація про напрямок руху колони. В записці приводяться також схема виконання лінійних робіт, розрахунок необхідної кількості механізмів і машин. Крім того, вказується, в яких умовах повинне вестися будівництво лінійної частини й переходів та даються рекомендації про методи будівництва переходів.

В пояснювальній записці характеризується організація робіт на промислових майданчиках, а також вказується потреба будівництва в електроенергії, воді, парі, газі та способи постачання ними, потреба в робочих кадрах обумовлена по роках будівництва. Вказується, як будуть забезпечені робітники та службовці житлом і культурно-побутовим обслуговуванням. Всі рішення в пояснювальній записці супроводжуються техніко-економічними показниками.

У проект провадження робіт входять: лінійний графік робіт на дільницях зі спрямленою трасою, що встановлює послідовність та терміни виконання всіх лінійних будівельно-монтажних робіт; графік надходження на будівництво труб, ізоляційних та інших будівельних матеріалів, напівфабрикатів, виробів, засувок; графік потреби в лінійних робітниках по професіях; графік роботи зварювальних баз, лінійних колон та спеціалізованих бригад; будгенплан багатониткових переходів; технологічні карти на роботи із будівництву трубопроводів в складних умовах (гірська місцевість, заболочені та заводнені дільниці, напівпустелі та пустелі, вічна мерзлота) і на роботи, що проводяться новими передовими методами, які ще не одержали широкого поширення; робочі креслення тимчасових будинку і споруд, а також різних пристроїв і пристосувань.

В пояснювальній записці до проекту вказується тривалість будівництва, рівень механізації основних будівельно-монтажних робіт, трудомісткість в людино-днях на 1км трубопроводу або на 1 м довжини переходу, середня норма виробітки на одного працюючого та одного робітника лінійної колони в фізичних показниках і в грошовому вираженні.

При складанні проектної документації велике значення має правильний підрахунок об’ємів будівельно-монтажних робіт, які при будівництві лінійної частини трубопроводів пропорційні довжини траси і виражаються, як правило, в фізичних найменуваннях. Так, підготовчі роботи визначаються в гектарах, земляні – в кубометрах ґрунту, зварювальні – кількістю стиків, ізоляційно-укладальні – в метрах готового, укладеного та засипаного трубопроводу, продувка й випробовування магістралі – в кілометрах. При всіх розрахунках об’ємів робіт необхідно заздалегідь визначати ширину смуги будівництва при цоьму керуватися розрахунковим діаметром трубопроводу.

На основі директивних термінів будівництва лінійної частини та об’ємів робіт розраховується трудоємкість будівництва (в людино-днях і машино-змінах). Щоб визначити кількість робочих, зайнятих на лінійних роботах, треба знати продуктивність праці на одного робітника (по категоріях робіт) із врахуванням її росту.

При визначенні середнього числа робітників виходять із трудоємкості робіт та продуктивності одного робітника, а також календарного плану будівництва.

По трудоємкості кожного виду будівельно-монтажних робіт на лінії і на основі експлуатаційної продуктивності обладнання розраховується потреба в кількості машин та механізмів.

Необхідно врахувати, що роботи із будівництву майданчикових об'єктів та переходів через різні перешкоди, які не входять в лінійний потік, треба виконувати заздалегідь до підходу лінійних колон.

Директивний графік з будівництву лінійної частини трубопроводу, що є одним з основних розділів проекту проведення робіт, передбачає планове (директивне) виконання окремих видів робіт. По горизонтальній вісі графіку відкладається кілометраж (довжина) траси, по вертикальній – час в межах терміну будівництва (місяці, декади). В результаті побудови графіка на сітці координат розташовується ряд похилих ліній, нахил яких характеризує темпи робіт по видам, так що котангенс кута, утворений кожною із похилих ліній та горизонталлю, виражає швидкість робіт даного виду. Темп, з яким здійснюється опуск трубопроводу, характеризує швидкість виконання будівельних робіт (крок колони). Звичайно місячний крок колони складає близько 20 км.