Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10_moyih_pitan.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
120.71 Кб
Скачать

21. Класифікація зварювальних трансформаторів для одно постового зварювання.

Устаткування для дугового зварювання плавленням складається iз таких основних видiв обладнання:

- механiчного зварювального устаткування (обертачi, манiпулятори, кантувачi, роликовi стенди i т.п.);

- технологiчного обладнання; - джерел живлення;

- систем керування.

Основним, а деколи й єдиним видом зварювального устаткування є джерело живлення, яке в залежностi вiд виду електричної енергiї i способу її перетворювання може бути віднесене до одного з таких типів:

- трансформатор - джерело змiнного струму, яке перетворює напругу мережi у знижену змiнну напругу, що необхiдна для зварювання;

- генератор - джерело постiйного струму, що перетворює механiчну енергiю обертання якоря в енергiю постiйного струму, яку використовують для зварювання; - перетворювач - джерело постійного струму, що складається з генератора в комбiнацiї з електродвигуном змiнного струму i яке перетворює енергiю напруги мережi живлення в енергiю постiйного струму, необхiдну для зварювання; - агрегат - джерело постійного струму, що складається з генератора i двигуна внутрiшнього згоряння, який перетворює енергiю спалювання хiмiчного палива в енергiю постiйного струму, яку застосовують для зварювання; - випрямляч - джерело постійного струму, що перетворює енергiю напруги мережi у випрямлений постiйний струм для зварювання.

Усi джерела живлення класифiкують за галузями застосування як загальнопромисловi (група О) та спецiалiзованi (група С).

До групи О входять джерела для ручного дугового зварювання, а також механiзованогозварювання пiд флюсом та вуглекислому газі, що мають досить просту конструкцiю i електричну схему. До спецiалiзованих відносять джерела для зварювання кольорових i легких металiв та їхніх сплавiв, тонколистових конструкцiй вiдповiдальних виробiв iмпульсними i стисненими дугами, що задовольняють не тiльки вимогам технологiї, але i високого рiвня автоматизацiї зварювального процесу. Це досягається за рахунок застосування зворотних зв’язкiв за струмом i напругою, застосуванням складних електричних схем керування, додаткових спецiальних пристроїв i т.д. Бiльшість джерел розраховані на живлення одного зварювального посту. Усi вони називаються однопостовими на вiдмiну вiд багатопостових, які призначені для одночасного живлення декiлькох постiв.

22 Режими роботи джерел живлення

Джерело живлення розраховується за нагрiванням на визначений режим роботи, який залежить від характеру навантаження з часом, тобто навантаження, при яких воно працює, не перегрiваючись вище вказаних норм. У процесi роботи джерела вiдбувається нагрiвання його обмоток, залiза осердя та iнших складових частин. Розрiзняють три режими роботи джерела живлення: тривалий, перемежуючий i повторно-короткочасний.

Тривалим режимом називається такий режим, при якому джерело встигає пiд час роботи нагрiтись до сталої температури. У цьому випадку кiлькiсть тепла, яка вiддається в навколишнє середовище за одиницю часу, рiвна кiлькостi тепла, яке видiляється в джерелi живлення . При такому режимi робота джерела з навантаженням вiдбувається безперервно i тому настроювати струм вище номiнального значення не рекомендовано.

Перемежуючий режим характеризується вiдносною тривалістю навантаження ТН% за час циклу tЦ=tД+t0, коли перiоди горiння дуги тривалiстю tД чергуються з перiодами неробочого ходу джерела t0.

ТН% 

t t

Д Д

100  100.

t t t

Ц Д 0

Цей режим характерний для ручного дугового зварювання, а також для

автоматичного зварювання на постiйному струмi.

При повторно-короткочасному режимi роботи пiд час циклу тривалiстю tЦ=tД+tП перiоди горiння дуги тривалiстю tД перемежуються з перiодами вiдключення вiд мережi tП.

У такому режимi працюють джерела живлення для механiзованного зварювання

пiд флюсом на змiнному струмi та унiверсальнi джерела.

Тривалiсть циклу tЦ прийнята 10 хвилинам.

Якщо джерело розраховане на номiнальну вiдносну тривалість навантаження ТН%=60% при циклi зварювання 10 хв., то в процесi роботи на номiнальному струмi IН воно не буде перегрiватися, за умови коли при 10-хвилинному циклі дуга буде горiти не бiльше 6 хв. При будь-якому iншому режимi перегрiву не буде, якщо тепловидiлення в джерелi з внутрiшнiм опором RДЖР за час циклу не буде перевищувати тепловидiлення при номiнальному режимi.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]