Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10_moyih_pitan.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
120.71 Кб
Скачать

25.Регулювання параметрів режиму зварювальних трансформаторів

Для визначення величини iндуктивного опору дросельної котушки ХР розглянемо електричнi процеси, що проходять в ній при навантаженнi. При проходженнi струму IД по обмотцi дроселя в його магнiтопроводi створюється потiк ФР, рiвний:

Ф Р 

2 І W

Д P

RP

Магнiтний опiр RР на шляху проходження потоку ФР складається з опору залiза

RЗ i опору повiтряного зазору RП. Величина RЗ незначна у порiвняннi з RП, i тому для спрощення виразу (4.13) приймемо її рiвною нулю, тобто:

R Р R З R П 

де П - величина повiтряного зазору, мм; П - магнiтна проникнiсть повiтря;

П

,

 S

П П

(4.13)

- площа поперечного перерiзу потоку ФР у повiтряному зазорi, мм2; Магнiтний потiк ФР iндуктує в дросельнiй обмотцi ЕРС ЕР.

Е 4,44 fW Ф 4,44 fW

Р P P P

У свою чергу:

2 І W

Д P

R

P

ЕР=IДХР.

2 2

6,28 fW W

P P

І  І (4.14)

Д Д

R R

P P

(4.15)

З порiвняння рiвнянь (4.14) i (4.15) можна знайти величину iндуктивного опору

дросельноi котушки:

Х Р 

W

RP

2

P

Основний спосiб регулювання зварювального струму - за рахунок змiни iндуктивного опору ХР шляхом регулювання величини повiтряного зазору в магнiтному колi дроселя. При збiльшеннi П магнiтний опiр RР зростає, iндуктивний опiр ХР спадає, а струм зварювальної дуги зростає, тобто:

  R  X  I 

П P P Д

Виходячи з аналiзу електричних процесiв, можна пояснити, що зі збільшенням величини П магнiтний опiр RР на шляху потоку ФР дросельної котушки збiльшується, що призводить до зменшення ФР. Проти ЕРС ЕР, що наводиться в обмотці, також зменшується i, отже, зменшуються втрати напруги в зварювальному колi. Тому напруга трансформатора UД зростає, а зварювальний струм Iд збiльшується.

  R  Ф  Е  U  I 

П P P Р Д Д

У трансформаторах з нормальним розсiянням також є ступiнчасте (виткове) регулювання режиму за рахунок змiни числа виткiв первинної W1 або вторинної

W2 обмоток. Якщо збiльшувати W2, то напруга неробочого ходу U20 зростає (4.5), а струм навантаження IД, виходячи з (4.12), також зростає. При збiльшеннi W1 величина IД, вiдповiдно, спадає. Ступiнчасте регулювання зварювального струму приводить до змiни U20. Оскiльки дiапазон регулювання напруги неробочого ходу обмежений, виткове регулювання режимiв зварювання застосовується рiдко. Ще рiдше використовується виткове регулювання в дросельнiй котушцi.

Найбiльш поширеними трансформаторами були трансформатори із вбудованою дросельною котушкою на загальному магнiтному осерді в однокорпусному виконаннi типу СТН-500, СТН-700 призначенi для ручного дугового зварювання i рiзання, а також ТСД-1000, ТСД-2000 - для автоматичного зварювання пiд флюсом. Трансформатори типу ТСД мали механiзований привiд рухомого пакету i дистанцiйне керування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]