Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1172.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
26.54 Mб
Скачать

9.8 Схеми встановлення привантажувачів на магістральний трубопровід

В умовах заболоченої й заводненої місцевості, а також на болотах всіх типів закріплення трубопроводу здійснюється за допомогою встановлення додаткових залізобетонними, або металевих привантажувачами.

Значну складність складає доставка привантажувачів до місця їхнього монтажу. До початку баластування необхідно відкачати воду з траншеї (що залежить від припливу води в траншею та продуктивності водовідливних засобів), після чого трубопровід укладається на проектну відмітку із наступним баластуванням привантажувачами.

При влаштуванні траншеї під привантажувачі обов'язковою умовою є витримка параметрів траншеї в залежності від розмірів привантажувачів.

Якщо воду неможливо відкачати, то привантаження здійснюється послідовно в напрямку вільного кінця трубопроводу. Трубопровід в процесі привантаження лягає на відмітку.

Інший спосіб полягає в заповненні внутрішньої порожнини трубопроводу водою. Трубопровід також опускається на проектну відмітку, після чого виконується привантаження. Для визначення місцезнаходження трубопроводу до нього прикріплюються вказівні буї.

На рис. 9.27 приводиться технологічна схема монтажу (навішування) привантажувачів на трубопровід.

1-а схема. Навішування привантажувачів зі спеціальної платформи без влаштування лежневої дороги. Привантажувачі доставляють автотранспортом і складують на початку болота, потім трубоукладач завантажує їх на волокушу. Як тягач, для переміщення волокуші, використовується трубоукладач.

На волокуші привантажувачі переміщують до спеціальної платформи, на якій встановлений автокран. Волокуша розрахована на перевезення одного-двох або більше привантажувачів при умові, що питомий тиск на ґрунт не перевищує 15 кПа.

1 – привантажувач; 2 – трубоукладач; 3 – піноволокуша; 4 – платформа; 5 – автокран; 6 – трубопровід; 7 – тягач.

Рисунок 9.27 – Технологічна схема монтажу (навішування) привантажувачів із спеціальної платформи

Привантажувач встановлюють на волокуші так, щоб її центр ваги був зміщений назад на 0,5 м, що дає можливість розвантажити носову волокуші частину і тим самим забезпечити транспортування вздовж траси.

Розміри платформи залежать від несучої здатності болота. Даний спосіб використовується для боліт II та III типів. Автокран знімає привантажувач із волокуші й укладає на підготовлену поверхню трубопроводу.

Після монтажу привантажувача на трубопровід платформа переміщується, за допомогою тягача, до наступного місця монтажу.

2-а схема. Навішування привантажувачів за допомогою екскаватора. Навантаження привантажувачів на волокушу виконується аналогічно першому способові.

Подача привантажувачів до екскаватора здійснюється в такий спосіб: на березі встановлюється трубоукладач (Т-1530), із якого зняті гусениці, а зірочки замінені на барабани лебідки. При обертанні в ту або іншу сторону один барабан змотує, а інший намотує канат, з'єднаний із екскаватором через блок.

Канат переміщує волокушу із привантажувачами до екскаватора або без них для завантаження. Даний спосіб доцільно використовувати для боліт II типу. Екскаватор, переміщаючись по болоту на сланях, знімає вантаж із волокуші та укладає його на трубопровід.

3-а схема. Навішування привантажувачів за допомогою екскаватора, що пересувається на сланях по болотах I або II категорії. Доставка привантажувачів вздовж болота виконується за допомогою болотоснігоходу (наприклад „Хаскі-8”).

Навантаження привантажувачів на болотоснігохід виконується аналогічно першій схемі.

4-а схема. Доставка та навішування привантажувачів за допомогою безлежневого укладача привантажувачів. Дану схему доцільно використовувати на заводнених болотах II та III типів. Трубопровід укладається на проектну відмітку шляхом заповнення його водою.

Безлежневий укладач, для навішування привантажувачів на трубопровід діаметром 1020 мм, показаний на рис. 9.28. Він представляє собою понтон із двох труб діаметром 1020 мм.

Два вантажопідйомні пристрої служать для навішування привантажувачів на трубу. Встановлення й закріплення привантажувачів на безлежневий укладач здійснюється на березі за допомогою трубоукладача.

1 – привантажувач; 2 – вантажопідйомний пристрій; 3 – трубопровід, який привантажують; 4 – понтон.

Рисунок 9.28 – Безлежневий спосіб укладання привантажувачів

Пересування безлежневого укладача вздовж траншеї здійснюється за допомогою водометного двигуна. Це можливо тільки при визначених параметрах траншеї та наявності в ній необхідного рівня води.

5-а схема. Доставка й монтаж привантажувачів за допомогою вузькоколійної дороги. Дана схема використовується на сильно заводнених дільницях (заплавах рік) тим самим скорочується термін будівництва та зменшуються трудовитрати.

В якості транспортного засобу використовують трактор «Белорусь», при цьому змінюють колеса відповідно до розміру вузькоколійки наступним чином.. На передню вісь трактора встановлюють два опорних катка від гусеничного тягача, а на задню – танкові катки.

Як візки використовують двохосьові причепи від зварювальних агрегатів, як колеса – опорні катки від гусеничного тягача. Трактор жорстко з’єднують із візками, які утворюють платформу для одночасного перевезення двох привантажувачів масою (4–4,5) тон.

Привантажувачі на краю болота завантажують за допомогою трубоукладачів. Для розвантаження привантажувачів із візків та встановлення їх на трубу використовують екскаватор Э-652, переобладнаний під кран, що рухається вздовж трубопроводу між траншеєю та вузькою колією.

Будівництво вузькоколійки здійснюється в міру будівництва трубопроводу та навішення привантажувачів шляхом подачі на візках підготовлених швелерів й деревини. Навішування привантажувачів, будівництво вузькоколійки і такелажні роботи виконує бригада, що складалася із 12 чол. За зміну ця бригада встановлює до 100 привантажувачів.

6-а схема. Доставка та навішування залізобетонних привантажувачів шляхом будівництва лежневої або піщаної дороги через болота I та II типів. При наявності поблизу болота кар'єру із піщаним ґрунтом відсипається вздовж траси дорога шириною 5 м, а при відсутності – лежневі дорогам.

Трубоукладач, пересуваючись вздовж дороги, навішує привантажувачі на трубопровід.

Транспортування привантажувачів при невеликій довжині болота (до 1 км) виконується за допомогою трубоукладачів, а при значній довжині – тракторами. Від станції навантаження до майданчика розвантаження залізобетонні привантажувачі транспортуються автотранспортом: самоскидами або автотранспортом зі спеціальною площадкою.

Найчастіше використовують для перевезення привантажувачів спеціальну площадку, виготовлену із відходів труб діаметром (1220 – 1420) мм, жорстко з'єднаних між собою зварюванням за допомогою пластин, що служать роз’ємним з'єднанням з коньками трубовоза та напівпричепа

Баластування чавунними привантажувачами здійснюється на березі перед протягуванням трубопроводу, вони мають значну об'ємну вагу й компактні розміри, але металоємні.

Чавунні привантажувачі (кільцевої форми) навішуються шляхом з'єднання півмуфт на зафутерований трубопровід.

Протягування трубопроводу здійснюється вздовж дна траншеї за допомогою трубоукладачів або лебідки установленої на протилежному березі.

Для зменшення тягового зусилля при протягуванні після футеровки відривається фальштраншея (у якій повинна знаходитися вода), трубопровід опускається в неї і проводиться протягування.