Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1172.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
26.54 Mб
Скачать

9.6.2 Баластування трубопро воду за допомогою привантажувачів типу убо

Монтаж привантажувачів типу УБО приводиться за допомогою автомобільних кранів вантажопідйомністю не менше 10 т, обладнаних спеціальними траверсами, а також трубоукладачами типу Т-1530. Використання важких трубоукладачів обмежується несучою здатністю ґрунту, а використання автомобільних кранів вантажопідйомністю менше 10 т знижує темпи робіт.

Для транспортування привантажувачів трубоукладачі обладнуються траверсами і стропами вантажопідйомністю 6,3 т; довжина строп 1,5 м, діаметр 20 мм.

За допомогою траверс привантажувачі піднімають (перед підйомом перевіряють крюки) і підтримують в вертикальному положенні. В такому положенні навішують з’єднувальні пояси, після їхнього навішування крюки загинають для забезпечення надійної фіксації з’єднувальних поясів (рис 9.22).

а – транспортування привантажувача до місця монтажу; б, в – підготовка привантажувача до монтажу; г – монтаж привантажувача на трубопровід.

Рисунок 9.22 – Послідовність монтажу привантажувачів на трубопровід типу УБО

З’єднуючі місця ізолюють бітумною мастикою. Одночасно на зовнішню поверхню трубопроводу встановлюють захисний килимок і футеровочний щит. Після проведення підготовчого комплексу робіт привантажувачі монтують на трубопровід. При цьому необхідно звертати особливу увагу на те, щоб пояси щільно прилягали та розміщувалися на футеровочні щити по всій площині.

Після монтажу привантажувачів кран переміщується на наступну стоянку. Технологічна схема баластування приведена на рис.9.23.

Роботи з баластуванню трубопроводів привантажувачами типу УБО виконує комплексна бригада із дев’яти чоловік (три ланки):

- перша ланка виконує розвантаження і складування привантажувачів і їхню доставку до місця монтажу. В їх розпорядженні знаходяться два трубоукладачі із необхідним обладнанням та приспосібленням. Склад ланки: два машиніста 5-го розряду, по такелажнику 3-го та 2-го розрядів (табл.9.14);

1 - монтажний місток; 2 - привантажувачі УБО; 3 - трубопровід; 4 - траверси вантажопідйомністю 10 т; 5 - монтажний кран (трубоукладач)

Рисунок 9.23 – Схема баластування трубопроводу за допомогою привантажувачів типу УБО

  • друга ланка виконує зборку привантажувачів з блоків, їхнє навішування на трубопровід, а також виготовлення і встановлення захисних килимків та футеровочних щитів. Дана ланка в своєму розпорядженні має монтажний кран з спеціальною траверсою. Склад ланки: машиніст 5-го розряду, три монтажника ( 4, 3 та 2-го розрядів);

  • третя ланка виконує роботи із відводу води з траншеї (при необхідності). Склад ланки: машиніст 5-го розряду, робочий 2-го розряду.

Таблиця 9.14 – Потреба в машинах, обладнанні та приспосібленнях

Машини, обладнання і приспосіблення

Марка

Кіль-кість

Характеристика

Монтажний кран

Трубоукладач

Агрегат водовідливний

Стропа 4-віткова

Траверса

Місток перехідний

Котел бітумний

Металева рулетка

КС-356-2А

Т-1530

АВ-701

Р4-455-69

ИСТ-2Б

РЖ-2

1

2

1

1

1

комплект

1

1

Вантажопідйомність 10 т,

виліт стрілки - 10 м на ба-зі автомобіля МАЗ-500А

Вантажопідйомність 15 т,

виліт стрілки - 5 м

Продуктивність - 700 м3/год

Вантажопідйомність 6,3т,

довжина строки – 1,5 м

Вантажопідйомність-6,3 т

Об’єм - 550 л

Довжиною (20 – 40) м