Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1172.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
26.54 Mб
Скачать

9.7 Організація і технологія виконання робіт з баластування трубопроводів за допомогою перемичок виготовлених із ґрунтової суміші

В основу технології покладена ідея штучного покращення інженерно-гелогічних властивостей мінеральних ґрунтів низькою несучою здатністю шляхом хімічного зв’язування їх органічними речовинами на основі не дефектних продуктів поглибленої нафтопереробки. Саме такою дією вдається забезпечити вимоги СНиПу 6.03.95.

Перед початком баластування трубопроводу за допомогою перемичок, виготовлених із ґрунтової суміші, необхідно виконати наступні роботи:

- трубопровід, що баластується, повинен бути укладений на проектні відмітки, ізоляційне покриття перевірене і при необхідності відремонтоване;

- провести заходи із запобіганню пошкодження ізоляційного покриття від механічного пошкодження (якщо вони передбачені проектом);

завезти зв’язуючий матеріал ВМТ;

провести розбивку і закріпити розміри перемичок на місцевості, перевірити та підготовити необхідну техніку;

отримати письмовий дозвіл від замовника на проведення робіт з баластування укладеного трубопроводу.

Технологія баластування трубопроводів за допомогою перемичками із закріпленого ґрунту в залежності від сільськогосподарського призначення земель включає наступний комплекс робіт:

  • приготування ґрунтової суміші;

  • пошарове укладання суміші;

  • пошарове ущільнення суміші;

  • зворотну рекультивація (принеобхідності).

В залежності від кліматичних, гідрогеологічних умов і оснащенність спеціалізованих ланок спеціальною та будівельною технікою використовуються декілька технологічних схем баластування трубопроводу.

Схема І. Якщо на відведеній будівельній смузі немає ґрунту, придатного для закріплення то в даному випадку необхідно використовувати кар’єрний спосіб приготування зв’язуючої ґрунтової суміші. Підготовлена суміш подається на трасу автосамоскидами і відсипається в необхідній кількості на бермі траншеї з розрахованим кроком в місцях влаштування перемичок.

Бригада з приготуванню ґрунтової суміші кар’єрним способом складається із 5 осіб: машиніста бульдозера, машиніста дорожньої фрези Д–350, двох водіїв автобітумо-возів, машиніста одноковшового завантажувача Т– 57.

Бригада споряджена наступними машинами та механізмами (табл. 9.17).

Таблиця 9.17 – Спорядженість бригади із баластування трубопроводу за допомогою ґрунтових перемичок

Машини та механізми

Марка

Технологічний процес

Бульдозер

Дорожня фреза

Автобітумовоз

Одноковшовий завантажувач

ДЗ – 19

Д – 530

ЗИЛ –131

Т – 157

Розроблення ґрунту

Подрібнення і змішування ґрунту з нафтобітумом

Перевезення і подавання нафтобітуму в розподілену систему дорожньої фрези

Переміщення і завантаження готового нафтогрунту

Укладання закріпленої ґрунтової суміші, пошарове ущільнення насипаної перемички, засипання трубопроводу мінеральним ґрунтом і рекультивацію проводять бульдозером марки ДЗ – 19.

Схема ІІ. Найбільш перспективною, яка забезпечує високу продуктивність, згідно якої грунтозвязуюча суміш підготовлюється і укладається в траншею з використанням траншеєзасипувача ТР–351 із спеціальним навісним обладнанням та бітумовоза; залишки мінерального ґрунту зачищають бульдозером, після чого проводять його ущільнення машиною ДУ-12 і при необхідності проводиться рекультивація насипаного грунту.

Для більш ефективного баластування магістральних трубопроводів, з використанням закріпленого ґрунту, рекомендується використовувати привантажувачі типу УБО, які із-за наявності скосів в залізобетонних блоках, в більшій мірі використовується грунт зворотної засипки траншеї з метою підвищення величини баласту.

При цьому привантажувачі типу УБО встановлюють груповим методом щільно один до одного, а їх загальне число на 1 км трубопроводу повинне відповідати розрахунковому (вимогам проекту). Перелік машин та механізмів, що використовуються в процесі виконання робіт з баластування приведений в табл. 9.18.

Таблиця 9.18 – Спорядженість бригади із баластування трубопроводу за допомогою ґрунтової суміші та привантажувачів тику УБО

Машини та механізми

Кіль-кість

Технологічний процес

Кран

Болотоснігохід

Понтон піноволокуша

Бульдозер

1

2

1

1

Навішування привантажувачів Перевезення привантажувачів Встановлення крану

Переміщення крану