Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarnoe.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
869.89 Кб
Скачать

57. Юридична відповідальність органів державної влади, мс та їх посадових осіб у сфері регулювання аграрних правовідносин в Україні.

Юридична відповідальність полягає в установленні для правопорушника певних негативних наслідків, слугує відновленню порушених прав і нерозрив¬но пов'язана з негативною реакцією держави на правопорушення.

В аграрному праві юридична відповідальність являє собою ком¬плексний правовий інститут, який охоплює сукупність правових норм, що закріплюють види, засоби й порядок застосування захо¬дів юридичної відповідальності до порушників аграрного законодав¬ства. Будь-яка форма юридичної відповідальності застосовується за вчинення певного правопорушення. Правопорушення у аграрній галу¬зі регулюються різними нормами інших галузей права, є неоднорідни¬ми і забезпечується не тільки нормами аграрного законодавства, а й відповідними нормами, що містяться у трудовому, фінансовому, цивіль¬ному, земельному, адміністративному, кримінальному законодавстві тощо, а тому питання правового регулювання аграрно-правової відпові¬дальності неможливо звести до застосування норм якоїсь однієї норми чи декількох галузей права. Так, ст. 211 ЗК передбачена цивільна, адмі¬ністративна або кримінальна відповідальність громадян та юридичних осіб за порушення земельного законодавства, а ст. 104 Закону України «Про ветеринарну медицину» передбачена відповідальність у вигляді штрафу за правопорушення в галузі ветеринарної медицини фізичних, юридичних та фізичних осіб—суб'єктів підприємницької діяльності, чия діяльність пов'язана з вирощуванням (розведенням) тварин, виробниц¬твом та обігом об'єктів державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду, а також з наданням послуг лабораторної діагностики та ве¬денням ветеринарної практики.

Суб'єктами аграрних правопорушень можуть бути юридичні осо¬би різних форм власності, громадяни і посадові особи, що здійснюють свою діяльність у сфері сільського господарства, основним видом ді¬яльності яких є виробництво, переробка, реалізація і зберігання сільсь-когосподарської продукції. Фізичні та юридичні особи, що не є суб'єк¬тами аграрних відносин, також можуть бути правопорушниками аграр¬ного законодавства. Так, наприклад, правопорушення щодо псування сільськогосподарських та інших земель, забруднення їх хімічними і ра¬діоактивними речовинами, нафтою та нафтопродуктами, неочищеними стічними водами, виробничими та іншими відходами можуть здій¬снювати особи, що не є суб'єктами аграрних відносин. При цьому пра¬вопорушниками можуть бути також державні органи, органи місцевого самоврядування і їх посадові особи, які уповноважені здійснювати від-повідний контроль у галузі аграрного законодавства.

Посадові особи можуть нести кримінальну, дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну, матеріальну відповідальність.

58. Поняття, види аграрних правопорушень в системі юридичної відповідальності.

До неправомірних діянь, що суперечать нормам аграрного законодавства, належать:

? екологічні правопорушення (порушення приписів про поліпшення сільськогосп. земель, охорону ґрунтів та інших природних ресурсів, що використовуються в сільському господарстві);

? порушення організаційних основ і правил ведення сільськогосп. виробництва (недодержання правил внутрішнього розпорядку, ветеринарних правил обслуговування тварин, правил і норм техніки безпеки та виробничої санітарії, охорони здоров'я працівників сільськогосп. підприємств);

? заподіяння збитків майну сільськогосподарських підприємств.

Законодавством України передбачено такі види юридичної відповідальності за вчинені правопорушення: дисциплінарна, матеріальна, майнова, адміністративна, кримінальна. Аграрні правопорушення здебільшого пов'язані з порушенням норм трудового, цивільного і адміністративного права.

КУпАП Глава 7 адмін. правопорушення в галузі ох.природи, пикорист.прир.ресурсів, охорони пам’яток історії та культури, гл. 9 адмін. правопрушення в с/г-ві. Порушення вет-саніт правил.

Потрава посівів, зіпсуття або знищення зібраного врожаю сільськогосподарських культур, пошкодження насаджень колективних сільськогосподарських підприємств, інших державних і громадських чи фермерських господарств Порушення порядку та умов ведення насінництва

та розсадництва Порушення вимог щодо виконання фітосанітарних заходів Невжиття заходів щодо забезпечення охорони посівів снотворного маку чи конопель, місць їх зберігання тапереробки Незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку чи конопель Порушення правил щодо карантину тварин, інших ветеринарно-санітарних вимог, передбачених Законом України "Про ветеринарну медицину"Порушення законодавства про племінну справу у тваринництві Грубе порушення механізаторами правил технічної експлуатації сільськогосподарських машин і техніки безпеки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]