Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarnoe.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
869.89 Кб
Скачать

106 Поняття особистого селянського господарства за законодавтсвом України

Відповідно до ЗУ «Про особисте селянське господарство» від 15.05.2003 – це господарська діяльність, яка проводиться без створення юридичної особи фізичною особою індивідуально або особами, які перебувають у сімейних чи родинних відносинах і спільно проживають, з метою задоволення особистих потреб шляхом виробнитва, переробки і споживання сільськогосподарської продукції, реалізаціїї її надлишків та надання послгу з використанням майна особистого селянського господарсьва, у тому числі й у сфері сільського зеленого туризму.

Члени особистого селянського господарства здійснюють

діяльність на свій розсуд і ризик у межах встановленого правового

господарського порядку.

Таким чином, діяьність особистих селянських господарств має на меті забезпечення власних потреб мешканців сіл та селищ у продуктах харчування та праці на землі без створення бридичної особи.

Особисті селянські господарства не є суб’єктами аграрної підприємницької діяльності, а відповідна форма діяльності є способгом організації праці на селі з обов’язковим використанням земельної ділянки, наданої у власність або передано в оренду. Вони не підлягають державній реєєстрації, але відповідно до ст.4 підлягають обліку в сільських, селищних радах за місцем розташування земельної ділянки.

Необхідно зазначити, що продаж виробленої в ОСГ продукції рослинницва, худоби, кролів, нутрі, птиці, продукції власного бджільництва не декларується та не оподатковується, що є позитивним у розвитку ОСГ.

107 Правові форми використання земельних ділянок для осг

Відповідно до ст. 5 ЗУ «Про ОСГ» - для ведення ОСГ використовують земельні ділянки розміром не більше 2 га, передані фізичним особам у власність або в оренду. Громадяни України, які реалізували своє право на безоплатну приватизацію земельної ділянки для ведення особистого підсобного господарства в розмрі менше 2 га, мають право на збільшення земельної ділянки в межах норм, встановлених ст. 121 ЗК.

Розмір земельної ділянки ОСГ можу бути збільшений у разі отримання в натурі (на місцевості) земельної ділянки (паю) та її спадкування членами ОСГ, відповідно до ЗУ «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» від 5.06. 2003 року.

Земельні ділянки ОСГ можуть бути власністю однієї особи, спільною сумісною власністю подружжя та спільною частковою власністю членів ОСГ. Членам ОСГ земельні частки (паї) можуть виділятися в натурі (на місцевотсі) єдиним масивом у спільну часткову власність та спільну сумісну власність (подружжя). У разі виходу з ОСГ кожен його член має право на виділення належної йому земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Члени ОСГ як землевласники сплачують земельний податок - обов’язковий платіж за користування земельними ділянками, що перебувають у власності громадян. Об’єктом плати за землю є певна земельна ділянка, що перебуває у приватній власнсті.

Члени ОСГ мають право самостійно господарювати на землі, та зобов’язані дотримуватись вимог земельного законодавства, забезпечувати використання земельної ділянки за цільовим призначенням, підвищувати родючість грунтів та зберігати інші корисні властивості землі, не порушувати права власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів, своєчасно сплачувати земельний податок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]