Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarnoe.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
869.89 Кб
Скачать

20. Рішення ксу

1. загальні рішення - стосуються всіх галузей права:

Рішення КСУ 9.07.1998р. «Справа про тлумачення терміну «законодавство»,

Рішення КСУ 9.02.1999р. «Про зворотну дію у часі законів та інших нормативно – правових актів»,

Рішення КСУ 11.11.2004р. «Справа про захист права власності організації споживчої кооперації»,

Рішення КСУ 11.05.2005р. «Справа про права акціонерів ЗАТ»,

Рішення КСУ 22.09.2005р. «Справа про постійне користування земельними ділянками»,

2. Рішення КСУ 15.04. 2004р. «Справа про визначення мінімальної ціни на цукор».

21. Акти органів судової влади з питань застосування законодавства у сфері регулювання аграрних відносин в системі джерел аграрного права України.

Одним із видів джерел аграрного права є постанови ПВСУ і роз’яснення Вищого господарського суду. АП як комплексна галузь права має складну ситему джерел, яка охоплює роз’яснення судів вищих інстанцій, що надавалися у сфері спеціальних аспектів аграрно-правового регулювання. Зокрема в аспектах виготовленння і виробництва сг продукції, що виникають у відповідних аграрно-правових інститутах та міжгалузевих інститутах законодавства, що є суміжним для аграного і цивільного, аграрного і господарського права.

Наприклад постанови ПВСУ щодо речового, зобов’язального, деліктного цивільного права, корпоративного права, договірного господарського права. Також у повсякденному регулюванні аграрних правовідносин використовуться постанови пленуму у сфері земельно-правового законодавства. Це є вийняткво важливим для аграрного права , оскільки первинним засобом виробництва сг продукції є земля, а земля це об’єкт земельного права.

Розяснення Президії ВГСУ мають характер роз’яснень для господарських судів нижчого рівня і мають важливе значення при регулювання внутрішніх аграрних правовідносин суміжних з корпоративними. Питання про юридичну силу ППВСУ, завжди було дискусійним. Більшість провідних вчених схильні вважати їх рекомендаціями для судів, а їх приписи у зв’язку з цим не можуть бути імперативними, але практика склалася таким чином, що суди викристовуть акти вищих судових інстанцій, як обов’язкове джерело права.

23.Характеристика, види і юридична природа локальних нормативно-правових актів як джерел аграрного права України

Соціально-економічне становище сільськогосподарських підприємств, їх суб'єктивні права і юридичні обов'язки за чинним законодавством обумовлюють можливість самостійно вирішувати питання господарської, фінансової, комерційної та іншої діяльності. У вирішенні цих питань, поряд із організаційно-управлінськими заходами, важливу роль відіграє їх правова регламентація, яка здійснюється на основі внутрішньогосподарських нормативно-правових актів.

З урахуванням порядку набуття юридичної сили ці акти поділяються на:

1) внутрішньогосподарські нормативно-правові акти, що набувають юридичної сили з моменту їх реєстрації у виконкомі місцевої ради;

2) акти, що набувають юридичної сили з моменту їх прийняття найвищими органами самоврядування господарства — загальними зборами сільськогосподарських кооперативів, господарських товариств тощо. До першої групи належить статут сільськогосподарського кооперативу, до другої — правила внутрішнього розпорядку, положення про оплату праці, положення про матеріальну відповідальність члена сільськогосподарського кооперативу за заподіяну господарству шкоду. У своїй сукупності ці акти становлять частину аграрно-правових актів і є джерелами аграрного права. Наведені акти вважаються правовими тому, що приймаються сільськогосподарськими підприємствами на основі аграрно-правових актів, виданих органами державного управління сільським господарством. Вони характеризуються тим, що вміщені в них правила поведінки є загальними на відміну від актів індивідуального призначення, тобто актів конкретного застосування норм аграрного права.

Центральне місце серед локальних джерел аграрного права посідає статут сільськогосподарського кооперативу, який приймається кожним господарством із дотриманням вимог, закріплених у ст. 7 Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]