Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarnoe.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
869.89 Кб
Скачать

43. Використання землі та інших природних ресурсів у виробництві сільськогосподарської продукції на праві приватної, державної і комунальної власності.

Використання земель та інших природних ресурсів суб’єктів с\г діяльності може здійснюватися на праві колективної і приватної власності на землю та права природокористування, в тому числі орендного. Основними користувачами земель с\г призначення є колективні та інші с\г підприємства, с\г кооперативи і акціонерні товариства, а також с\г науково-дослідні й навчальні заклади. На праві колективної власності можуть використовуватись землі, які передаються безкоштовно колективним с\г: підприємствам, кооперативам, акціонерним товариствам. Передача ділянок у колективну власність провадиться місцевими радами народних депутатів, на території яикх вони вони розташовані. Громадяни, зайняті у с\г, або ті, які проживають у селах, можуть використовувати землі на праві приватної власності для ведення селянського(фермерського) господарства, особистого підсобного господарства, для будівництва жилого будинку, садівництва, дачного та гаражного будівництва. Громадянам, які виявили бажання вести селянське (фермерське) господарство, що ґрунтується переважно на особистій праці та праці членів їх сімей, передаються за їх заявами земельні ділянки у власність або користування відповідними районними(міськими) радами. С\г державним, кооперативним та іншим господарюючим підприємствам, установам, організаціям надаються землі с\г призначення для ведення підсобного господарства, а громадянам та їх обєднанням – для городництва, сінокосіння і випасання худоби, ведення підсобного господарства тощо. Користування водами для потреб с\г здійснюється у порядку загального і спеціального водокористування.

44. Використання землі та інших природних ресурсів на праві оренди для виробництва сільськогосподарської продукції.

Суб’єкти аграрних правовідносин в сучасних умовах наділяються також правом використання земель на орендних умовах. Ця можливість с\г товаровиробників передбачена Земельним Кодексом України та законом України «Про оренду землі» від 6 жовтня 1998 року. Орендне землекористування може здійснюватись с\г колективними підприємствами, кооперативами, акціонерними товариствами, селянськими (фермерськими) господарствами та іншими товаровиробниками аграрного сектору економіки для виконання основних статутних завдань, залучення допоміжних земельних ділянок для потреб виробництва та ін.. Право орендного землекористування с\г товаровиробників – це юридична можливість цих суб’єктів тимчасово володіти та користуватися земельною ділянкою на підставі договору оренди за відповідну плату для здійснення господарської (підприємницької) та іншої діяльності. Об’єктами орендних земельних правовідносин є земельні ділянки, що перебувають на прав власності держави, територіальних громад, сіл, селищ, міст та інших юр та фізичних осіб як зайнятих так і не зайнятих відповідними будівлями, спорудами, іншими об’єктами чи розташованими на них лісовими насадження та водоймами.

Новацією сучасного правового регулювання орендних земельних правовідносин є той факт, що в якості таких об’єктів можуть бути також земельні ділянки громадян, що належать їм на праві на земельну частку (пай) у недержавному с\г підприємстві відповідно до спеціальних землевпорядних проектів, які підлягають затвердженню загальними зборами членів с\г підприємства або відповідних с\г товариств.

Об’єктом земельних орендних відносин може бути й земельна ділянка, яка обмежена засоваю, але виключно за згодою заставодавця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]