Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarnoe.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
869.89 Кб
Скачать

14. Поняття, особливості та види джерел аграрного права.

Під джерелами розуміють зовнішній вираз існування аграрно – правових норм. Джерелами АП є правові акти, які містять норми АП як галузі, а також норми, які є в актах інших галузей національного законо-ва в частині регул. аграрних відносин.

Особливості:

- Наявність великої кількості законодавчих та підзаконних актів

- Відсутність кодифік. акту

- Велика кі-ть актів рекомендаційного характеру, що стимулюють локальну правотворчість

- Важливе значення локально-правових актів

- Велика кількість комплексних норм. актів.

- Зростання ролі міжн. Догов.

- Наявність великої кількості публічних норм

Джерела поділ. на 2 групи: уніфіковані і диференційовані( регулюють окрему галузь.

Другий поділ на групи - 1-ша група визначає права, свободи та обов’язки людини і громадянина, а 2-га визначає правові основи власності, виділяючи державну, комунальну та приватну , 3-я містить норми, які визначають правові засади розвитку економічних відносин, в тому числі і в АПК, 4-а – норми, які визначають правовий статус одв, систему держ органів, їх компетенцію.

Джерелами АП є КУ, Закони України, Постанови ВРУ, КМУ, Укази През-а,акти органів викон влади,Рішення КСУ, локальні акти, Міжн. догов.

На сучасному етапі розроблено 2 варіанти структури Аграрного кодексу

-Янчуком( преамбула,правовий режим майна, Субєкти, виробничо –господарська діяльність, аграрна оренда, Сг договори,сг працівники та їх захист, якість та безпека продук-ї, від-ть – всього 10 частин)

-кафедрою труд, екол права за кер-вом Носика.

15. Ку як джерело апу

КУ містить визначальні положення АП. Вона визначає права та обов’язки люд і гро-на, які поширюються і на селян як суб’єктів сг. Конституція закріплює і гарантує форми і види власності. КУ в ст.. 36 визначає право громадян на свободу об’єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення прав і свобод та реалізацію потреб, що є підставою для об’єднання в КСП, СГ кооперативи, спілки селян, асоціації тощо.

Земля є основним об’єктом аграрних правовідносин. КУ визнала землю. Її надра, водні та інші природні ресурси об’єктами права власності Українського народу. КУ закріпила у ст.. 41 три форми власності – державну, комунальну та приватну. На підставі цієї норми здійснюється право повного господарського відання державними сг підприємствами. Ст.. 42 містить положення про правоздатність громадян займатися підприємницькою діяльністю. Це право пов’язано з можливістю утворення системи сг виробничих, постачальних, переробних товариств, підприємств та об’єднань. Також визначальне значення для АП мають положення КУ про правосуддя. Так, юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі, в тому числі і аграрні. Так, від - но до ст. 102 КE ПУ є гарантом додержання прав і свобод людини і громадянина, в тому числі аграрних. ВРУ будучі єдиним органом законодавчої влади приймає закону, які регулюють АП, в той час як КМУ і ПУ є суб’єктами законодавчої ініціативи тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]