Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarnoe.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
869.89 Кб
Скачать

136. Особливості договірного регулювання відносин у сфері реалізації

сільськогосподарської продукції на світових аграрних ринках.

У діяльності аграрних товаровиробників ефективність виробничо-господарської діяльності досягається налагодженою системою збуту виробленої ними продукції, правовою формою якої є договір на реалізацію сільськогосподарської продукції – специфічна угода, відповідно до якої виробник зобов’язується на відповідних умовах продати сільськогосподарську продукцію та продукти, а споживач (замовник) зобовьзується прийняти продукцію та оплатити ії. Відповідно до Указу ПУ «Про заходи щодо реформування аграрних відносин» 1995 р, встановлено, що виробники сг продукції самостійно розпоряджаються своєю продукцією, реалізуючи за контрактами та іншими договорами.

Система договорів на реалізацію сг продукції включає: договір контрактації сг продукції (метою договору є виконання державного замовлення щодо задоволення державних потреб у сг продукції або сировині), договір купівлі продажу, договір поставки, договір міни,договір комісії.

Товарні біржі, аукціони, виставки-ярмарки, система споживчої кооперації, сільськогосподарські ринки є основними складовими ринкової інфраструктури сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки.

Відповідно до Закону України "Про товарну біржу" (1992 р.) товарна біржа створюється на принципах добровільності і об'єднує заінтересованих юридичних та фізичних осіб, які займаються виробничою та комерційною діяльністю з метою надання послуг в укладанні біржових угод, визначення товарних цін, попиту і пропозиції на товари, створення умов для забезпечення товарообігу та пов'язаних з ним торгових операцій.

Основною метою створення товарних сільськогосподарських (продовольчих) бірж є організований збут сільськогосподарської продукції, регулювання ринку і більш стале забезпечення населення продовольчими товарами, а переробних підприємств — сировиною. Основне завдання біржі — визначення реальної ціни біржових товарів та страхування ризиків небажаної зміни ціни на них.

Стратегічне управління біржами здійснює Національна асоціація бірж України.

Біржовий ринок сільськогосподарської продукції України активізував свою діяльність з січня 1995 р. Виробники сільськогосподарської продукції почали самостійно реалізувати її за контрактами через торговельні біржі та контрактні форми, заготівельні посередницькі організації. Після прийняття у вересні 1995 р. постанов Кабінету Міністрів України № 768 та № 916 від 17.11.95р. "Про прискорення організації біржового сільськогосподарського ринку" фактично було створено біржовий ринок сільськогосподарської продукції. В останні роки частка останньої в торговельному обороті бірж становить близько 50%.

Відповідно до Угоди про Спільний аграрний ринок держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав 1993 р, Сторони поетапно створюють Спільний аграрний ринок

держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав (далі - Спільний аграрний ринок), що забезпечує вільний рух сільськогосподарської продукції, продовольчих товарів, науково-технічної продукції, технологій, засобів виробництва і послуг для агропромислового комплексу національного походження (далі - товари та послуги).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]