Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarnoe.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
869.89 Кб
Скачать

31. Поняття, загальні та особливі ознаки аграрних правовідносин в Україні.

Аграрні правовідносини — це вид суспільних відносин, що врегульовані нормами аграрного права І суміжних з ним галузей права в комплексі, які складаються між суб'єктами в аграрному секторі, об'єднаними одним інтересом щодо виробництва, переробки та реалізації сільськогосподарської продукції". Елементи аграрного правовідношення :Суб'єктами аграрних правовідносин є юридичні особи, громадяни — підприємці, громадяни — члени чи учасники суб'єктів аграрних правовідносини, і громадяни, які не займаються підприємницькою діяльністю, Іноземні та спільні підприємства. Об'єкти — земля, води, ліси, загально поширені корисні копалини, і тварини та птиця. Суб'єктивні права — міра дозволеної по вед інки. Суб'єктивні обов'язки — міра належної поведінки. Вони складають зміст аграрних пра¬вовідносин В залежності від сфери, Р ЯКІЙ виникають ті чи інші правовідносини, вони можуть бути поділені на дві групи: внутрішньо господарські і зовнішньо гослодарські. Відріз¬няються ці правовідносини за своїм змістом, характером нормативних актів, що їх регулюють, і методами регулювання,Внутрішні правовідносини складаються у середині господарюючих утворень аграрного виробництва, а тому регулюються їх локальними нормативно-правовими актами.Це майнові, земельні, трудові, управлінські, які пов'язані з використанням засобів праці, організацією виробництва, оплатою праці, зберіганням продуктів. їх транспортуванням тощо. Легалізаційні правовідносини — правовідносини щодо визначення статусу суб'єктів агробізнесу різних організаційно-правових форм. Зовнішньо господарські відносини сільськогосподарських формувань, як правило, складаються між товаровиробниками. Регулюються вони головним чином нормативними актами, прийнятими компетентними органами державної влади. Внутрішні правовідносини можуть бути підрозділені на відносини в сфері тваринництва, рослинництва, овочівництва, рибоводства, звіроводства та ін. Вони можуть бути також класифіковані як трудові, земельні, майнові, фінансові та Інші відносиші.Зовнішньо огосподарські відносини можуть бути підрозділені на договірні і бездоговірні (деліктні), податкові, комерційні, технологічні. За обєктом: 1. Земельні — земля як основний засіб виробництва, землекористування, охорона земель і т.ін. 2 Цивільно-правові — договірні, майнові відносини Іт.д. 3. Підпрємницькіі — (створення комерційного підприємства (організації), підприємницька діяльність тощо. 4.Ф і н а н с о в і і адміністративні — податкові, кредитні. 5. Державна підтримка сільського господарства України і т.ін. б. Трудові (організація і охорона праці, дотримання трудової дисципліни, санітарія, охорона праці,оплата праці та ін. 7. Господарсько-правові відносини з виробничого кооперування, планування, механізації, хімізації і електрифікації суб'єктів АҐІК і т.д.

32. Об'єкти аграрних правовідносин.

Об'єкти аграрних правовідносин багатогранні. До них, насамперед, належать об'єднання загально аграрних (означених метою і предметом діяльності вищезгаданих суб'єктів аграрного підприємництва) майнових, земельних, управлінських і трудових суспільних відносин як базових. Своєрідними об'єктами в базових аграрних правовідносинах виступають різні вияви останніх, зокрема фінансово-кредитні, господарсько-договірні, соціально-побутові та інші суспільні відносини, що випливають із мети, предмета діяльності та функцій суб'єктів аграрного підприємництва.

Ці суспільні аграрні відносини, з одного боку, охоплюють сферу внутрішніх виробничо-господарських та соціальних функцій суб'єктів аграрного підприємництва і одночасно самих підприємницьких відносин. Тут перетинаються, взаємодоповнюють і взаємовиключають одна одну соціальні та підприємницькі функції.

З іншого боку, ці суспільні відносини охоплюють сфери зовнішніх підприємницько-комерційних, договірних і поза¬договірних (з органами державної влади і управління) суб'єктів аграрного підприємництва і ринкової інфраструктури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]